Het nieuwe jaar is begonnen! Tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar en een lijstje met goede voornemens op te stellen. Gezond eten en sporten zijn welbekende voornemens, maar steeds meer mensen vinden het ook belangrijk om duurzamer te leven. Daarom geven wij vijf tips waarmee je je ecologische voetafdruk thuis en op vakantie zoveel mogelijk beperkt. Alle beetjes helpen!

1. Bewust omgaan met energie

Een makkelijke manier om bewuster te leven begint gewoon in je eigen huis. Let erop dat je elektronische apparaten niet onnodig laat aanstaan; je telefoon hoeft bijvoorbeeld niet de hele nacht op te laden en de tv hoeft niet altijd op stand-by te staan. Zeker als je op vakantie gaat, is het een goed idee om hierop te letten. Dat is niet alleen voordeliger voor het milieu, maar ook voor de energierekening!


2. Verantwoord vakantie vieren

Eindelijk ga je op die welverdiende vakantie! Genieten wordt het zeker, maar probeer dat vanaf nu nóg bewuster te doen. Probeer bijvoorbeeld minder plastic waterflesjes te kopen en kies voor zonnebrandcrème die niet schadelijk is voor het koraal. In je accommodatie kun je erop letten dat je de airconditioning niet de hele dag aan laat staan en de handdoeken minder vaak laat wassen. Een andere tip: bekijk bij het boeken van een excursie of deze eco-friendly is. Wist je overigens dat Lanzarote een duurzame bestemming op zichzelf is? Zo is het hele eiland een biosfeerreservaat en is er geen hoogbouw toegestaan. Het Canarische eiland heeft hier zelfs prijzen voor gewonnen.

 

3. Lokaal en bewuster eten

Voor veel mensen draait de vakantie grotendeels om lekker eten en drinken. Lokale specialiteiten proeven, knusse restaurantjes uitproberen… Heerlijk! Onze tip is om tijdens je vakantie bewúst culinair te genieten. Kies dus voor lokale, verse producten in plaatselijke restaurants, zodat je de lokale bevolking steunt. En heb je de stap gemaakt om minder vlees te eten of zelfs vegetarisch of veganistisch te eten? Dan lijkt het misschien lastig om je eetpatroon op vakantie vol te houden, maar tegenwoordig is er in het buitenland ook een groot aanbod van vegetarische lekkernijen.

 

4. CO2-compensatie

Steeds vaker zie je bij het boeken van een vakantie of een vlucht de mogelijkheid om je CO2-uitstoot te compenseren. Wij gaan nog een stapje verder, want als je met ons reist is je geboekte vakantie standaard CO2-neutraal. Hoe dat werkt? We berekenen de CO2-uitstoot van je reis en steunen projecten die dezelfde hoeveelheid CO2-uitstoot compenseren, door bijvoorbeeld elektrische energie met windmolens op te wekken. We zijn ons ervan bewust dat compensatie niet dé oplossing is voor klimaatverandering, maar proberen je hiermee wel duurzamer te laten reizen.

 

5. Laat de auto staan

Of het nu op vakantie is of gewoon thuis in Nederland: probeer wat vaker te lopen of fietsen! Maak een boswandeling, waai lekker uit op het strand of verken een natuurgebied waar je nog nooit bent geweest. De natuur is er om van te genieten en het kost je helemaal niets. Ben je lekker op reis in het buitenland, probeer dan ter plekke alle vervoersmogelijkheden te bekijken. Kies wat vaker voor een bus of trein in plaats van de taxi of huurauto. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar je mengt je ook tussen de lokale bevolking en dat levert mooie ervaringen op.

02 januari, 2020|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter