Door |Geüpdatet op: 27 maart, 2015|3.9 min leestijd|

Bij het lezen van deze titel schieten er vast talloze gedachten door je hoofd. De beroemde boekenreeks die nu verfilmd is, Dries Roelvink in zijn gele zwembroek, of wellicht het spreekwoordelijke “ik schijt 7 kleuren”. Maar helaas, of misschien maar beter, is dat niet waar ik het over wil hebben…

50 tinten bruiner - zonnen op het strand

Nee, ik wil het ergens anders over hebben. Wanneer ik tv kijk, zie ik namelijk regelmatig mooi gebruinde mensen voorbijkomen. Ik zie ze in zomerse series die op tropische bestemmingen zijn opgenomen, maar ook in programma’s waarin ons eigen kikkerlandje het decor vormt. Wanneer ik zelf op vakantie ga, wil ik natuurlijk ook de nodige vitamine D opnemen en een mooi kleurtje opdoen, maar hoe kun je je nu het beste voorbereiden? Waar moet je voor oppassen en wat voor effect hebben al die UV-stralen op jouw gedrag? Er wordt van alles gezegd en geschreven over dit onderwerp en daarom deel ik graag 5 dingen die je misschien nog niet wist over zonnebaden… Klaar? Daar gaan we!

1.    Zonnebankkuur voor vertrek: doen of niet doen?
Vind je het soms ook ongemakkelijk wanneer je tijdens je vakantie voor het eerst in bikini moet verschijnen? Alle mensen rondom het zwembad zijn al 50 tinten bruiner en aan jouw lichtgevende benen te zien, weet iedereen direct dat dit voor jou vakantiedag nummer één is. Om dit te voorkomen, gaan veel mensen voor vertrek onder de zonnebank, maar of dit nu verstandig is? Zoals gastblogger Dokter Leenarts eerder al schreef: over deze kwestie zijn de meningen verdeeld, maar mijn mening is niet doen! Natuurlijk word je wel bruin van de zonnebank, maar echt beschermen tegen verbranding doet het niet. Overmatig gebruik is zelfs schadelijk voor de huid…!

2.    Tanorexia
Zoals je waarschijnlijk al doorhad is de term ‘tanorexia’ afgeleid van de eetstoornis ‘anorexia’. Wanneer je lijdt aan tanorexia, ben je verslaafd aan een zongebruind kleurtje en om dit kleurtje vast te houden, zon je dwangmatig. Dit fenomeen heeft een naam gekregen nadat een Amerikaanse dermatoloog onderzoek deed bij 400 studenten. 12% bleek verslaafd aan zonnen; een gevolg van de endorfine (een natuurlijke ‘feel good drug’) die door het UV-licht wordt aangemaakt. Een gebruinde huid vinden wij nu eenmaal mooi en wordt bovendien geassocieerd met gezondheid. Je krijgt vast ook weleens de vraag of je je wel lekker voelt wanneer je een beetje wit ziet, nietwaar?

50 tinten bruiner - insmeren

3.    Vitamine D & meer goed nieuws!
Je zult wel denken: Pfffff… wat een negatieve berichten allemaal! Dat begrijp ik, want er zijn nu eenmaal veel dingen waar je rekening mee moet houden. Maar niets is minder waar, want er is gelukkig ook goed nieuws. Wanneer je niet overmatig van de zon geniet en goede voorzorgsmaatregelen neemt, is zonnen zelfs goed voor je. Je maakt namelijk vitamine D aan en het zonlicht is zelfs goed tegen bepaalde ziektes, zoals diabetes, hartkwalen en astma. Ook heb je minder kans op trombose wanneer je met mate zonnestralen opvangt. Dit verklaart ook meteen waarom tijdens de zomermaanden veel minder mensen een trombose krijgen…

4.    Zonnebrandcrème: duurder is niet altijd beter
Dacht jij ook dat wanneer je veel geld uitgeeft aan een dure zonnebrandcrème, dat deze dan automatisch beter beschermt dan een voordelige variant? Ik wel. Na wat research blijkt dit helemaal niet zo te werken. Zo is de goedkoopste zonnebrandcrème zelfs een keer als beste uit de test gekomen bij de Consumentenbond. Eerlijk is eerlijk: duurdere crèmes zullen je waarschijnlijk beter beschermen, maar veel mensen hebben in dit geval de neiging om zuiniger te smeren. Als je een goedkoper merk kiest, zal je veel royaler smeren en ook nog eens om de 2 uur, precies zoals het hoort dus. Ik onthoud hem in ieder geval voor de volgende keer!

50 tinten bruiner - lentekriebels

5.    Winterdip & Lentekriebels
Ik word altijd heel blij wanneer ’s morgens het zonnetje schijnt als ik op mijn fiets stap, in plaats van dat het nog aardedonker is. Jij ook? Sommige mensen beleven in de donkere wintermaanden zelfs een heuse ‘winterdip’. Nu kunnen we natuurlijk niet allemaal gaan overwinteren in Spanje en daarom is het vaak een kwestie van wachten de koude maanden voorbij zijn… Dat sommige mensen hier last van hebben is ook helemaal niet gek. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een ruime hoeveelheid licht ervoor zorgt dat je je beter voelt, je je beter kunt concentreren en dat je je energieker voelt. Je staat bovendien meer open voor contact met andere mensen en dit verklaart dan weer de beroemde ‘lentekriebels’. Wist je dat het testosterongehalte van de man tijdens de zomermaanden zelfs met 30% kan stijgen?

Heb jij al last van opkomende lentekriebels?

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar een zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
27 maart, 2015|3 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. Dorien 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

    Ná dit te hebben gelezen wil ik helemaal weg.Ik ben al bijna twee maanden verkouden. Ik moet zonnestralen opvangen!

    • Carlijn 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

      Hoi Dorien,

      Ik begrijp precies wat je bedoelt! Gelukkig gaan de temperaturen volgende week omhoog en anders is een zonnig reisje natuurlijk zo geboekt!

      Groetjes, Carlijn

  2. Denise 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

    Hé, zo’n post wilde ik ook schrijven! Over bruin worden vroeger en nu, hoe bruin ik vaak werd, kinderen en zon, gezondheid, etc. Maar dan met de titel ’50 tinten bruin’.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.