Door |Geüpdatet op: 11 september, 2014|2.8 min leestijd|

Van oudsher is Zwitserland een wintersportland met allure. Hier geen uitbundige après-ski,  maar overweldigende natuur, uitdagende pistes en authentieke bergdorpen met gezellige restaurants. Na het skiën kun je de dag doornemen tijdens een traditionele raclette of relaxen in een van de vele spa’s.

Je zou het haast vergeten, maar de start van het wintersporten ligt toch echt in Zwitserland. In 1871 noemde Sir Leslie Stephan, een Engelse alpinist en reisjournalist, Zwitserland ‘the Playground of Europe’ en toen was het hek van de dam: het was de start van het wintersporttoerisme zoals we dat nu kennen. En begrijpelijk, want de ongerepte schoonheid van de Zwitserse bergen was – en is – ongeëvenaard. Namen die tot de verbeelding spreken zijn onder meer Matterhorn-Zermatt, Les Quattre Vallées, Davos-Klosters, Saas-Fee, de Jungfrau Region en Flims-Laax-Falera.  De wintersportoorden zijn vaak goed ontsloten door moderne bergliften en liggen hoog, waardoor ze heel sneeuwzeker zijn. In veel gebieden ligt bovendien een gletsjer: dat betekent dat je al vroeg terecht kunt in Zwitserland en vaak tot laat in het seizoen kunt skiën en boarden.

Wintersport Zwitserland

Voor elk niveau
Hoewel de Zwitserse pistes bekend staan als uitdagend en er veel speelterrein is voor gevorderde skiërs en snowboarders, is het een bestemming voor alle niveaus. Zo zijn er naast pittige zwarte en rode afdalingen in elk gebied ook blauwe pistes en beginnershellingen. Bovendien is er veel aandacht voor gezinnen. Zo heeft Zwitserland het label ‘Familien Wilkommen’ in het leven geroepen. Meer dan dertig Zwitserse gebieden voldoen aan de eisen voor dit label, wat betekent dat er veel faciliteiten zijn voor gezinnen met jonge kinderen, de oorden gezinsvriendelijk zijn en de prijs-kwaliteitverhouding in orde is.

Zwitserland

Relaxen & lekker eten
Na een dagje op de piste lekker bijkomen in de spa, het kan in Zwitserland in vrijwel elk wintersportgebied. Het Zwitserse bergdorp Davos is de plek waar het kuren in de bergen werd ‘uitgevonden’. Tegenwoordig vind je in heel Zwitserland wellnesscentra, van traditionele kuuroorden tot hypermoderne spa’s. Denk bijvoorbeeld aan Therme Vals, een prachtige spa middenin de bergen. Zwitserland staat bekend om de hoge levensstandaard, dat zie je terug in het gebruik van bouwmaterialen, het niveau van de accommodaties, de infrastructuur én in de Zwitserse keuken. Daar worden veel lokale en regionale producten gebruikt en in de meeste skigebieden vind je restaurants van hoog niveau, waar soms bekroonde chef-koks aan het roer staan. Kortom, Zwitserland is voor de wintersporter die méér wil dan alleen skiën of snowboarden.

In het kort
Ligging: Zwitserland ligt centraal in Europa en is ongeveer net zo groot (of klein) als Nederland. Het grenst aan Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, Oostenrijk en Lichtenstein in het oosten en Duitsland in het noorden
Spreektaal: Duits, Italiaans, Frans en Reto-Romaans
Valuta: Zwitserse frank Wisselkoers erbij vermelden?
Klimaat: de Alpen hebben een hooggebergteklimaat
Sneeuwzeker: 100 %
Hoogste berg: de Dufourspitze van het deels in Italië en deels in Zwitserland gelegen Monte Rosa-gebergte is met 4.634 meter het hoogste punt in Zwitserland. De hoogste berg die geheel in Zwitserland ligt, is de Dom (4.545 meter)
Gemiddeld aantal zonuren per dag (winter): 5
Bekende lekkernijen: Zwitserse chocolade, kruidenbonbons (zoet)
Typische gerechten: raclette (alpenkaas die je aan tafel smelt boven een vlammetje, meestal geserveerd met aardappel in de schil) en kaasfondue (een pannetje gesmolten alpenkaas, meestal geserveerd met brood).

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Door mijn passie voor schrijven met reizen te combineren, schrijf ik inspirerende blogs. Ik deel hier graag de leukste reistips voor vakanties door heel Europa zodat jij, net als ik, onvergetelijke herinneringen kunt creëren! Lees je mee?
11 september, 2014|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter