Door |Geüpdatet op: 17 december, 2013|4.2 min leestijd|

De vakantiepret begint al tijdens de reis naar jouw bestemming. Wel zo prettig als je ongeschonden en zo ontspannen mogelijk aankomt. Met deze tips en adviezen bereid jij je optimaal voor op een veilige autorit naar de sneeuw.

Het grootste deel van de Nederlanders (70 procent) gaat met de auto op wintersportvakantie. Maar om veilig op de plaats van bestemming aan te komen, is het slim om niet onvoorbereid op pad te gaan. Veel mensen onderschatten de gevaren van de autorit: de weersomstandigheden op weg naar de skigebieden kunnen behoorlijk extreem zijn. Gelukkig zijn winterbanden inmiddels aardig ingeburgerd in Nederland, de meeste automobilisten hebben die ’s winters al standaard onder hun auto zitten. Hetzelfde geldt voor sneeuwkettingen; wie op wintersport gaat, weet dat die in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland verplicht zijn als het vriest of sneeuwt en heeft dus een set in de achterbak liggen. Wat minder bekend is, is dat de auto met een winterbeurt kan worden aangepast aan koude omstandigheden. Koud weer kan namelijk voor talloze onaangename verrassingen zorgen, zoals dichtgevroren deuren en sloten of een kapotte accu. Het oplossen van dat soort zaken kost tijd, en daar zit jij natuurlijk niet op te wachten als je staat te popelen om de piste op te gaan.

Auto

Zelf winterklaar maken

Je kunt een winterbeurt bij een officiële garage laten uitvoeren, maar er is ook veel wat je zelf kunt doen. Bijvoorbeeld de polen en klemmen van de accu met schuurpapier schoonmaken en de accu bijvullen met accuwater. Is de accu al wat ouder, dan is dit misschien het moment om hem te vervangen, want bij kou wordt de capaciteit beduidend minder. Verder kun je de oude motorolie aftappen en de motor vullen met speciale winterolie, de ruitenwisserreservoirs vullen met speciale wintersproei-vloeistof en de verlichting en de bandenspanning van de auto controleren. Door de rubbers van de deuren en achterklep met siliconenspray in te smeren, voorkom je dat de deuren van jouw auto moeilijk of niet meer opengaan. Het kan ook handig zijn om extra olie en vloeistoffen mee te nemen voor onderweg. In de checklist hieronder lees je wat je nog meer kunt meenemen om verschillende ongemakken voor te zijn.

Grip houden

Ondanks alle voorbereidingen is het natuurlijk niet uitgesloten dat je op weg naar jouw wintersportbestemming in barre omstandigheden terechtkomt. Rijden in de sneeuw is iets wat we in Nederland niet elke dag meemaken, dus ook hier is het slim als je je van tevoren verdiept in de ins en outs. Een handige tip is om bij sneeuw weg te rijden in de tweede versnelling. Optrekken vanuit stilstand kan soms tot angstaanjagende glijpartijen leiden, in de tweede versnelling is de kans op doorslippen een stuk kleiner. Geef niet te veel gas en laat de koppeling langzaam opkomen. Heb je  een automaat met sneeuwstand, gebruik die dan. Het is belangrijk om de snelheid aan de omstandigheden aan te passen en altijd voldoende afstand tot de voorligger te houden. Geef voorzichtig gas, laat vooral bij terugschakelen de koppeling niet abrupt opkomen (want zelfs daardoor kun je slippen) en stuur in bochten niet te scherp. Of, zoals de ANWB het adviseert: rij vooral met beleid.

veilig op reis

Onbezorgd op reis

Goed als  je voorbereid op pad gaat, maar met een goede reis- en annuleringsverzekering ga je  pas echt zonder zorgen op vakantie. Sunweb biedt je verzekeringen van Europeesche Verzekeringen. Voordeel voor u: een naadloos aansluitende reis- en/of annuleringsverzekering voor een zo laag mogelijke prijs. Je kunt kiezen uit:

Een annuleringsverzekering, die de kosten dekt als jouw vakantie door onvoorziene omstandigheden niet kan doorgaan of moet worden afgebroken.

Een kortlopende reisverzekering met basis-, uitgebreide of zeer uitgebreide dekking. Met deze verzekering ben je altijd voor hulpverlening en medische kosten voor kostprijs verzekerd. Je heb geen eigen risico bij geneeskundige kosten en zelfs het verplichte eigen risico van jouw zorgverzekeraar is meeverzekerd. Daarnaast kan jouw fototoestel, mobiele telefoon, bril of iPad met een gerust hart meenemen.

Checklist
Zo ga je veilig met de auto op wintersport:

 • Check de wintersportverkeersinformatie.
 • Schaf milieustickers en vignetten van tevoren aan. Dat scheelt wachttijd bij de grens.
 • Neem wegenkaarten mee, ook al heb je een navigatiesysteem. Alternatieve routes zijn zo duidelijker en zichtbaar.
 • Zorg voor winterbanden en sneeuwkettingen.
 • Neem voor iedere persoon in de auto een veiligheidshesje mee dat goed te zien is in het donker (verplicht).
 • Leg een set reservelampen in het dashboardkastje.
 • Zorg voor slotontdooier, een krabber en borstel om uw auto sneeuwvrij te maken.
 • Vergeet geen verbanddoos mee te nemen. Deze is in Oostenrijk zelfs verplicht.
 • Neem dekens mee, zodat iedereen warm blijft mocht je vast komen te zitten.
 • Neem waxinelichtjes mee. Daarmee voorkom je dat het te koud wordt in de auto, mocht je vast komen te zitten. Vergeet de lucifers niet.
 • Zorg voor voldoende water en eten.
 • Zorg dat u jouw mobiele telefoon kunt opladen, bijvoorbeeld met een autostekker.
 • Zet het nummer van de alarmcentrale van u verzekeraar in jouw mobiele telefoon.
 • Neem een alcoholtest mee, deze is verplicht in Frankrijk.
Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar een zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
17 december, 2013|3 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

 1. M. van der Bijl 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  De gele hesjes dienen in de auto onder handbereik te liggen, zodat deze aangedaan kunnen worden voor het uitstappen(In enkele landen is dit verplicht)

  • Wietske 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

   Bedankt voor de tip!

 2. Sanne 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Vergeet niet dat te gladde banden ook niet mogen!


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.