Door |Geüpdatet op: 28 december, 2017|4.4 min leestijd|

Een vakantie in Europa of daarbuiten is niet alleen maar heerlijk om in de zon te liggen en andere culturen te ontdekken. Er wacht ook een betoverende onderwaterwereld op je, klaar om ontdekt te worden. Hier vind je de mooiste duikbestemmingen op een rij.

Marsa Alam

Marsa Alam is een prachtige duikbestemming in Egypte waar de kleurrijke koraalriffen gemakkelijk te bereiken zijn voor duikers vanaf het strand of de pier. Eén van de bekendste duiklocaties in de Rode Zee is de Elphinstone Reef. Het gehele rif van de Elphinstone is een tapijt van zacht koraal dat heel wat verschillende vissoorten aantrekt. Zo vind je er onder andere schorpioenvissen en de grijze rifhaai, die uniek is om te ontdekken tijdens je duikcarrière en niet gevaarlijk is. Van juli tot en met oktober kan je hier zelfs manta’s en roggen spotten. Andere bekende duikplekken in deze regio zijn: Samadai Reef, Satya Reef,  waar op beide plekken de kans groot is om dolfijnen te zien en de twee eilandjes Big Brother Island en Little Brother Island (samen: Brothers Islands).

Hurghada

Naast Marsa Alam ligt ook Hurghada aan de Rode Zee. Deze bestemming wordt ook gezien als een van de populairste duikbestemmingen. Hurghada is een duikbestemming met diverse onderwaterpracht, zoals riffen, koraal, eilandjes en scheepswrakken. Verder zijn er verschillende duikscholen die je alle tijd geven om te wennen aan deze mogelijk nieuwe ervaring. Tevens kan je ook vanuit Hurghada naar Brothers Islands en naar het beroemde Thristlegorm. Dit intacte wrak, is benoemd tot een van de top 10 duikplekken op de wereld.

Tenerife

Bij  Tenerife kun je duiken naar het vrachtschip El Condesito. Dit schip diende voor het vervoer van cementzakken voor de bouwsector in Los Cristianos en strandde bij Punta Rasca. Op en rond dit wrak vind je trompetvissen, sepia, octopussen, zeekatten, barracuda’s en brasems. Palm Mar Cave, de favoriet van veel duikers, is een rotswand met vele spleten. Op 32 meter diep vind je het beeld Virgen del Carmen, dat werd geplaats door de lokale vissers voor de bescherming van de duikers en de vissers van het eiland. Verder zijn er nog vele andere indrukwekkende schepen en grotten te ontdekken, zoals Palm Mar Wall, Palm Mar Roncadores, Yellow Mountain, El Meridian, El Acuario, Neptune’s Cave en Roncadores del Faro.

Chalkidiki

De onderwaterwereld van het Griekse Chalkidiki is absoluut het ontdekken waard. Zo vind je hier zachte koralen, riffen, zee-egels, zeekomkommers, zonnebaarzen, dolfijnen, zeehazen en vreemde wrakstukken. Waar je als duiker zeker eens een kijkje moet nemen, zijn de gebieden bij Kelyfos (ook wel Turtle Island genoemd) en Porto Koufo. Hier zijn verscheidene grotten en een oud Turks piratenschip op circa 20 meter diepte. Ook zijn hier verschillende duikscholen te vinden die lessen en materiaal voorzien.

Costa Brava

De Costa Brava biedt voor elk type duiker wat wils. Zo zijn Les Salines en Negre del Falaguer gebieden tussen de 4 en 30 meter diep en dus zeer geschikt voor elk duikniveau. Voor de ervaren duikers is er de duik naar de onderwaterberg Puig de la Sardina. Hier vind je kleurrijke gele en rode gorgonen, adelaarsroggen en scholen barracuda’s.

Een spectaculaire plek die je niet mag missen als je gaat duiken in de Costa Brava, is El Reggio, een omvangrijk wrak van 122m lang en 17m breed. Ook bij de Medes-Eilanden, een bekend natuurreservaat, kan je heel erg mooi duiken. Deze eilanden zijn beschermd sinds 1990 waardoor het visbestand geweldig gegroeid is. Het aantal duikers naar deze eilanden is per dag echter wel beperkt.

Gran Canaria

Gran Canaria biedt veel speciale duikplekken, zo kan je er duiken naar beschermde vulkanische riffen zoals El Cabrón Marine Reserve, Artificial Reef en Tufia. Hier kun je de stroom aan lagen van lava nog steeds bewonderen. Een andere spectaculaire duikplek is La Cathedral, een grot tot 45m onder water aan de noordkust van Gran Canaria.

Een van de populairste duikplekken op Gran Canaria is Sardina, waar activiteiten zoals onderwaterfotografie en nachtduiken ideaal zijn om uit te oefenen. Zo kan je op de foto met een van de vele zeepaardjes, roggen, Moray-palingen, reuzeanemonen, engelhaaien, manta’s en andere vissoorten. Naast de scheepswrakken van Mogan en Meteor, is er bij Gran Canaria ook het vliegtuigwrak Piper Cherokee P32 te bezichtigen onder water.

Kreta

Bij Zuid-Kreta kun je kiezen voor georganiseerde grotduiken. In Chania bijvoorbeeld zijn er in het warme water veel scheepswrakken, grotten en diverse vissoorten te ontdekken. Bekende duiklocaties in Kreta zijn The Wreck, The Cruppers Field, Kori Wall, St. George Caves, The Airplane en House Reef (ideaal voor beginners).

Zakynthos

Het Griekse eiland Zakynthos is werkelijk een geweldige ervaring voor duikers. Je vindt hier onder andere de broedplaats van de zeldzame Caretta-Caretta zeeschildpad. Deze schildpadden zwemmen tussen de zeebaarzen, beerkreeften, murenes en octopussen. Bij Zakynthos ligt eveneens het diepste punt van de Middellandse Zee met een diepte van wel 4.400 meter. Bekende duikplekken zijn onder andere Little Big Rock, Barracuda Reef, Marathia, Marathonisi en Turtle Beach.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar een zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
28 december, 2017|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.