Door |Geüpdatet op: 10 juni, 2015|4.3 min leestijd|

Op avontuur door Zuid-Frankrijk – deel 1

Het lijkt al wel een eeuwigheid geleden. Zo gek hè, dat de tijd voorbij lijkt te vliegen als je weer een aantal dagen in je dagelijkse ritme zit. De avonturen van je reis lijken heel snel alweer zo ver weg dat alleen een mooie herinnering overblijft. In werkelijkheid is het slechts een weekje geleden dat ik aan een veel te duur roseetje nipte ergens langs de boulevard in het mondaine Cannes. Hier sloten Willeke en ik onze bijzondere reis door Zuid-Frankrijk in stijl af. Maar we begonnen in de regio Languedoc-Roussillon, waar we de leukste plekken voor je opzochten.

Debby en Willeke in Languedoc-Roussillon

Een week voor Cannes ontmoette ik fotograaf Willeke voor het eerst, op de luchthaven van Rotterdam. Mijn doel was om Zuid-Frankrijk te ontdekken en Willeke moest mee om prachtige plaatjes te maken (ik wil namelijk dat jullie lekker kunnen wegdromen en begrijpen waar ik het over heb als je mijn verhaal leest). Ik vond het best spannend om met een wild vreemde op pad te gaan, maar toen ik er achter kwam dat zij net zo’n Bourgondiër is als ik, was het ijs gelijk gebroken.

Narbonne - Languedoc-Roussillon

Vier het leven in Narbonne!
De regio Languedoc-Roussillon is bekend van de wijn, zoutvlaktes, roze flamingo’s, brede zandstranden en bijzondere binnenwateren. Hier begon de reis. Met onze huurauto en Jack Johnsen uit de speakers, reden we vanaf de luchthaven in Montpellier door een prachtig groen landschap naar onze eerste must-see, Narbonne. Een gezellig stadje met Spaanse invloeden, het Canal du Midi en een overdekte markthal. We liepen langs gezellige terrasjes, lieflijke boetiekjes en de indrukwekkende, gotische ‘Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur’. Natuurlijk bezochten we ook de markt van Narbonne, waar verse vis, kleurrijke groenten en allerlei spannende Franse kaasjes lagen uitgestald op de diverse marktkraampjes. En hoewel het middaguur nog niet had geslagen, weerhield het de lokale bevolking er niet om hier toch al glas wijn te nuttigen. Toch best gek, iets wat wij Nederlanders al snel als alcoholisme zouden bestempelen is in Frankrijk de normaalste zaak van de wereld. ‘C’est la vie’, zoals zij het zelf zo mooi zeggen, lijken ze hier te hebben uitgevonden!

Markt van Narbonne in Languedoc-Roussillon

Oesters slurpen en kleding shoppen op de markt
Na Narbonne bezochten we in Languedoc-Roussillon nog een hele hoop andere interessante en fotogenieke plaatsen, waaronder de bekende badplaats Argelès sur Mer en de super toffe, bezienswaardige stad Agde, vlak bij Cap d’Agde. We vielen precies met onze neus in de boter, want in Agde was er een grote markt met oneindig veel kraampjes. Kleding, food en andere hebbedingetjes werden verkocht en verse oesters werden weggeslurpt en weggespoeld met lokale wijn. Ik waagde me ook aan de zilte oesters die werkelijk fantastisch smaakte, maar liet de wijn (het was nog veel te vroeg voor deze Hollander) nog even aan me voorbij gaan..

Oesters in Cap d'Agde - Languedoc-Roussillon

Tip: voor families met kinderen is Cap d’Agde een aanrader. Je kunt hier midgetgolfen tussen de dinosauriërs in Dinoland of een ritje maken in de achtbaan!

Cap d'Agde met kinderen - Languedoc-Roussillon

Camping Trivoly: groen en gemoedelijk
Tussen de plaatsen door bezochten we ook een aantal campings. Zo ook de gemoedelijke en meest geboekte familiecamping in Toreilles: camping Le Trivoly. Opgevouwen in een klein golfkarretje, werden we door een vriendelijke Fransman rondgereden over de groene camping. Het was er vrij rustig en nog niet alles was open, maar toch kon ik me goed voorstellen dat het hier prima toeven is. Vooral bij het fijne zwemparadijs! Daarnaast ligt een fijn zandstrand dat vol ligt met kleurrijke schelpen praktisch om de hoek en je kunt vanaf hier alle kanten uit. Zelfs naar de Catalaanse hoofdstad Barcelona!

Het zwemparadijs van camping Le Trivoly - Languedoc-Roussillon

Roze flamingo’s en kale zoutvlaktes
Voordat we verder trokken richting de Provence, gingen we ook nog even mee op een jeepsafari. Tegen verwachting in was het helaas niet erg spannend. De 4×4 met open dak had totaal geen moeite met het vlakke landschap en ook off road was geen grote uitdaging. Wel was het een hele leuke ervaring. Onze dol enthousiaste gids leidde ons dwars door het groene moerasgebied ‘Camargue’ en liet ons de zoutvlaktes, flamingo’s, Camargue paarden en stieren zien. Hij genoot er zichtelijk van om ons zijn ‘thuis’ te laten zien en daar genoten wij op onze beurt weer van. Onderweg maakten we nog even een stop om de Gris Gris (rosé uit de Cévennes gemaakt van de Grenache druif) te proeven met een stukje gedroogde worst. En sloten tot onze grote vreugde de tour af bij een lokale wijnboerderij, om hier nog meer lekkers uit de streek te proeven.

De jeepsafari in de Camargue - Languedoc-Roussillon

Tijdens het eerste deel van onze reis door Zuid-Frankrijk hebben we prachtige dingen gezien, maar wat daarna kwam overtrof alle verwachtingen. Benieuwd naar de rest van ons avontuur? Houd dan het blog in de gaten! To be continued soon…

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?