Door |Geüpdatet op: 20 juni, 2016|2.2 min leestijd|

Eenmaal op jouw vakantieadres kan het grote genieten beginnen. Met deze handige weetjes en tips blijft deze fijnste tijd van het jaar heerlijk zorgeloos.

1. Slim lijstje
Leg na aankomst op het vakantieadres, het lijstje met belangrijke telefoonnummers op een handige plek: het telefoonnummer van de plaatselijke huisarts, tandarts, apotheek, het alarmnummer en – indien afwijkend – het telefoonnummer van de politie en brandweer.

2. Weet wat je eet (en drinkt)
food

Een derde van de Nederlanders eet van alles op zijn buitenlandse vakantieadres, blijkt uit onderzoek door TNS NIPO. Gezondheidsrisico’s spelen geen rol. Een kwart let alleen op zijn drankjes. Eén op de drie reizigers krijgt op vakantie last van reizigersdiarree (de meest voorkomende infectieziekte bij reizigers en vakantiegangers*), waarvan weer een derde in een ernstige vorm. Oorzaak: aanraking met viezigheid, niet hygiënisch bereid voedsel, verontreinigd (drink)water.Twee tot vier dagen houdt reizigersdiarree doorgaans aan. Helaa s kun je er niet meer aan doen dan het gewoon uit te zieken. Je kunt wel een stopmiddel gebruiken (loperamide) en een ORS-oplossing drinken om uitdroging te voorkomen. * Volgens publicaties van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie)

3. Het bos in?
Liever niet met onbedekte huid, hoe warm het ook is. Draag lange mouwen en een lange broek (van luchtig linnen of katoen bijvoorbeeld) die beschermen tegen teken, zodat je de kans verkleint besmet te worden met de ziekte van Lyme.

4. Watervrees
Kraanwater

De meeste Nederlanders durven niet goed water uit de kraan te drinken op hun vakantieadres. Vaak verstandig, want kraanwater kan je op een aantal bestemmingen flink ziek maken. Door besmet drinkwater kun je ziektes zoals reizigersdiarree en hepatitis A oplopen. Het kraanwater in de meeste West-Europese landen is van prima drinkkwaliteit, ook al smaakt het soms naar chloor.

5. Feestelijke boosdoeners
Voorkom reizigersdiarree (de meest voorkomende vakantiekwaal), let goed op deze risicohapjes en –drankjes, hoe feestelijk ook:
* Soft- of schepijsje
* Frisse salades
* Schaaldieren
* Cocktail met ijsklontjes
* Fruitsalade

6. Prrrrrrrik!

mug
Ook in Zuid-Europese landen (als Italië, Griekenland en Turkije) kunnen muggen via hun beten voorheen tropische ziektes als het West Nile Virus, de knokkelkoorts en Chikungunya overbrengen. Voorkom muggenbeten zoveel mogelijk.
* Draag (nauwsluitende) bedekkende kleding.
* Slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe en gebruik de airconditioning op de slaapkamer.
* Smeer de onbedekte huid in met een insectenwerendmiddel dat dertig tot procent Deet bevat (kind of zwanger? Informeer bij de drogist/apotheek welk middel geschikt is) . Omdat veelvuldig gebruik van Deet gezondheidsrisico’s kan opleveren, gebruik je het middel het liefst alleen als je op een vakantiebestemming bent waar risico is op gevaarlijke ziektes overgedragen door muggen.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?