Door |Geüpdatet op: 29 december, 2014|1.9 min leestijd|

Zodra de deuren van het vliegtuig opengaan en je de trap afloopt, kun je het kleurrijke Gambia al ruiken. Door de aromatische geuren van de planten en kruiden voel je direct dat je in een totaal andere wereld terecht bent gekomen. Dit gevoel wordt versterkt zodra je in de aankomsthal van de luchthaven van Banjul bent gearriveerd en de rit naar je hotel maakt.

Deze 2 dingen staan mij nog goed bij toen ik de eerste keer een voet op Gambiaanse bodem zette. Het land en zijn bevolking deden iets met mij wat ik niet kan verklaren. Noem het maar magisch. Dit is nu 21 jaar geleden, maar ik herleef het nog iedere dag.

Strand Gambia

Gambia is een andere wereld, niet te vergelijken met de onze. Het is een prachtige, veilige wereld waar je naast de mooie stranden en leuke uitgaansmogelijkheden ook het nog echte Afrika kunt ontdekken. Ja, je moet even wennen aan alles, het landschap, de temperaturen, maar vooral de bevolking en de manier waarop men leeft en in het leven staat. Dit is totaal anders dan wat wij gewend zijn. Maar is dat niet hetgeen waar we naar op zoek zijn? Het ontdekken van die andere wereld, nieuwe ervaringen opdoen, andere mensen leren kennen en dit alles samengepakt in je hoofd weer mee terugnemen naar het vertrouwde Nederland? Ervaringen die je weer met je familie en vrienden kunt delen en niemand meer van je kan afnemen!

Genieten strand Gambia

Dit is wat Gambia> voor mij deed toen ik voor het eerst hier kwam. En ik ben nog steeds hier….na mijn eerste bezoek bleef het land mij trekken en twee jaar later ben ik er gaan werken als reisleidster. En ik doe dit nog steeds, met veel plezier. Ik vind het geweldig om gasten hier wegwijs te maken, om ze zien te genieten en bij vertrek met lachende, tevreden gezichten te mogen uitzwaaien en te weten dat ze met een bijzonder gevoel terugkeren naar Nederland. Vele gasten zijn teruggekomen, omdat zij ook het magische gevoel hebben mogen ervaren en dit nogmaals en nogmaals willen ervaren.

Kom naar Gambia wat ook wel “The Smiling Coast” wordt genoemd. Het is echt de moeite waard!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar een zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
29 december, 2014|15 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

 1. peter schillemans 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Prachtig mooie omschrijving hoe en wat Gambia is. Sinds de 5 jaar dat wij er komen, genieten we elke keer weer. Liane is al 5 jaar onze hostess in Gambia en kent het land en de bevolking als geen ander. Prachtige mensen, land en vakantie bestemming.

  • liane 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

   Ik vind het geweldig dat jullie ook betoverd zijn! Wat kan de wereld toch mooi zijn hè? Hopelijk tot snel!

 2. Clement 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Mooi geschreven Liane en een waarheid als een koe. Het is een fantastisch land met altijd vriendelijke mensen. We komen hier al 9 jaar en ook deze maand zijn we weer van de partij. De laatste tijd veel met Sunweb en dus kennen we jou ook. Leuk dat je dit zo schrijft. Ook wij gaan weer genieten van een paar heerlijke weken. Tot ziens in Gambia

  • liane 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

   Fijn dat jullie weer komen!! De zon, zee het land en wij allemaal wachten op jullie komst. Tot snel! !

 3. mario 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  helaas onze vakantie zit er weer op ik kijk alweer naar volgend jaar uit ik zou het wel een paar maanden uit houden in get geweldige gambia in ons paradijsje kombo beach hotel en het geweldige restaurant scala wat hebben we weer genoten een afrikaanse vriend weer gelukkig gemaakt met een laptop snoep en wat centjes en oude telefoontjes en het heerlijke strand en de massages wat zal ik het missen ze hebben schreeuwend tekort aan kleding mensen mocht je noch ruimte over hebben in de koffer je maakt ze hier heel blij mee geniet jullie dit jaar maar lekker en ebola is er niet en zoals het nu gaat komt het er ook niet groetjes aan liane altijd weer gezellig jou praatje je verkoopt het land op een mooie manier .

  • liane 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

   Fijn dat jullie weer een prachtige tijd hebben gehad. Bedankt voor het mooie compliment. Tot volgend jaar! Liane

   • mario 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

    wij komen al jaren bij kombo beach hotel die hebben op het strand security lopen die de bumsters op afstand houden en mocht er een teveel naar je toekomen wimpel je ze met een vriendelijk gebaar weg maar als je er vaak komt weten zij heel snel wie je bent ze laten me nu met rust en weten als ik wat heb of wil dat ik vanzelf bij ze kom zo heb ik heel wat vriendschap opgebouwd ik ga weer zodra het me uitkomt financieel groetjes mario

 4. Mattie 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Hoi Liane,
  Graag zouden wij weer terugkeren naar Djelbia om wederom te genieten daar in “ons” appartement, maar is dit (nog) niet te boeken bij Sunweb. En jullie nieuwe hotel is vast nog niet klaar.

 5. alida 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  wij zijn ook in gambia geweest, maar zo geweldig vonden wij het niet, al die mooie plaatjes van die stranden, waar je met geen goed fatsoen op kan liggen omdat er iedere minuut wel iemand je aanklampt om je wat te verkopen, vaak ook nog agressief,overal waar je zonder bewaking loopt komen er mensen naar je toe om je van alles aan te smeren[,your my friend in the gambia wordt er veelvuldig gezegd..]en je je geld afhandig te maken,wat ik aan de ene kant ook wel kan begrijpen omdat zij denken dat wij rijk zijn, en zij zijn arm..maar wij hebben dit als zeer ergelijk ervaren,en zeker de natuur is erg mooi als je de tijd krijgt om er van te genieten,wij zijn met zn tweeen gegaan dit raad ik ten zeerste af! we denken dat het met een groep toch veiliger en beter is,ik hoop dat jullie deze kant van het verhaal ook zullen laten lezen!

  • Clement 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

   @alida
   Tja Alida, aan de ene kant heb je gelijk maar aan de andere kant kan je ze geen ongelijk geven. Wij (rijke) westerlingen hebben nu eenmaal, vergeleken met de Gambiaan, veel geld en zij willen daar graag een deel van hebben. Helaas is het dit jaar met de dunne spoeling van de toeristen extra erg wat betreft de Gambiaan die je ‘lastig valt’. Blijkbaar is dit je eerste keer Gambia want anders zou je dit wel gewend zijn en je er niet al te veel van aantrekken. Ik kom er nu 9 jaar en zou het niet meer willen missen. Dit jaar was inderdaad iets erger maar de reden was duidelijk. Wij gingen er ook naartoe met dat in ons achterhoofd. Het klopte. Het heeft ons er niet van weerhouden toch een leuke en gezellige vakantie te hebben ook met de vaak aanwezige Gambianen. Het is een sport om daar mee om te kunnen gaan. Jammer dat je op dat moment er niet flexibel genoeg mee kon omgaan. Let wel, het is een absoluut veilig land en de mensen, als je ze eenmaal kent en weet hoe moeilijk ZIJ het hebben, zijn zo vriendelijk. Ik zou ze nog een tweede kans geven en eens rondvragen hoe je die bumsters kunt afpoeieren of kunt omzeilen. De mensen daar hebben het zo hard nodig. Mij zien ze in ieder geval volgend jaar weer terug en dan ga ik, samen met mijn vrouw, daar ons lustrum vieren, samen met een paar Gambiaanse vrienden.

   • alida 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

    je hebt gelijk wij waren er totaal niet op voorbereid!! het reisburo had ons er ook niks over verteld dus we wisten niet wat ons overkwam,het is dan ook al enkele jaren geleden wellicht dat ik er nu anders in zou staan, toen waren we nog jong en onervaren..hahah

 6. Joke 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Wij zijn weer een week terug en wat hebben we weer genoten daar in het mooie zonnige Gambia. Samen met mijn man komen we er al voor de 4e keer en volgens jaar hopelijk weer. De mensen zijn vriendelijk maar je moet even leren om er mee om te gaan maar dat leer je pas goed in het 2e jaar. Elk jaar neem ik kleding en allerlei spullen mee en daar zijn de mensen heel blij mee. Wij genieten elk jaar weer van de zon, zee en de mensen.

 7. Lianne 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Er zouden Nederlanders een hotel hebben mensen uit Brabant / Udenhout hebben jullie dat

 8. Clement 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Laat maar……


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.