Door |Geüpdatet op: 04 maart, 2020|6.9 min leestijd|

Update 15 juli 2020

Waar we in maart nog niet wisten wat ons te wachten stond, is het inmiddels onomstotelijk bewezen dat het coronavirus impact blijkt te hebben op vakanties. Voor de meest gestelde vragen en meest up to date informatie verwijzen we je naar onze website. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande onderwerpen. 

Overzicht corona informatie

Hygiëne- en veiligheidsmaatregelen

Corona maatregelen per bestemming

Informatie over corona-vouchers

Repatriëringsgarantie

Veel gestelde vragen

Bericht 4 maart 2020

Nu het Coronavirus op meerdere Europese plekken vastgesteld is, vragen veel mensen zich af wat voor impact dit heeft op hun vakantie. Wij begrijpen de vragen en zorgen hierover volkomen en zetten hierbij de meest gestelde vragen op een rij.

Kan ik nog op vakantie?

Wij staan voortdurend in contact met internationale en lokale autoriteiten en onze airline partners. We volgen het nieuws omtrent het Coronavirus op de voet. Door het contact met onze airline partners, de autoriteiten, onze reisleiding en agentschappen op onze bestemmingen weten wij altijd precies wat waar speelt. Wanneer een situatie op een bestemming wijzigt en het heeft impact op jouw vakantie, wordt er door ons contact met je opgenomen. De laatste updates m.b.t. onze vakantiebestemmingen vindt je hier:

FAQ updates zonvakanties

FAQ updates wintersportvakanties

Contact met Sunweb

Momenteel zijn wij druk bezig om meer dan 150.000 Sunweb Group klanten, die de afgelopen periode geraakt zijn door de diverse maatregelen, op de best mogelijke manier verder te helpen. In het belang van onze klanten én om dit zo vlot en gestructureerd mogelijk te laten verlopen, vind je hieronder informatie en richtlijnen met betrekking het contact met Sunweb Group.  Graag vragen wij hierin om jouw begrip en medewerking.

 • Wij contacteren jou! Je mag er hierin uiteraard op vertrouwen dat wij dit doen in volgorde van urgentie. We verzoeken je dan ook vriendelijk om ons in de komende periode niet langer zelf te benaderen.
 • Wij zorgen ervoor dat de antwoorden op de meest gestelde vragen makkelijk terug te vinden zijn in onze FAQ over zomervakanties en wintersport.
 • Wij doen ons best om de website continu up-to-date te houden. Zodra wij van de autoriteiten informatie krijgen over een bepaalde vakantiebestemming, passen wij de updates aan. Wij raden je aan om zeker ook zelf de updates van de officiële autoriteiten te volgen want de ontwikkelingen en de adviezen volgen elkaar zeer snel op.

We begrijpen dat jij het liefst zo snel mogelijk wil weten waar je aan toe bent en welke mogelijkheden je hebt. Wij willen benadrukken dat er met man en macht wordt gewerkt om jou die duidelijkheid te geven, de gevolgen voor iedereen te beperken en tegelijkertijd de situatie goed onder controle te houden. Wij werken hierin nauw samen met autoriteiten, als ook met onze bus-, airline- en hotelpartners. Momenteel wordt de volgorde van urgenties op de volgende manier bepaald:

 1. Vertrekken binnen de 48u
 2. Vertrekken + 48u
 3. Latere vertrekken en overige vragen

Ik durf nu mijn vakantie wel te boeken, maar wat als ik daar over een paar weken of maanden anders over denk, kan ik dan annuleren?

Zolang er geen negatief reisadvies (code rood) is kun je alleen volgens de reguliere annuleringsvoorwaarden jouw vakantie annuleren of indien je een zonvakantie geboekt hebt de omruilgarantie gebruiken zoals hierboven vermeld. Indien je voor 27 februari een Carefree Travel Premium (Europeesche Allrisk Annulering) hebt afgesloten bij het maken van jouw boeking, worden bij een annulering 75% van de gemaakte kosten vergoed als de claim wordt goedgekeurd door de verzekeringsmaatschappij. Als de verzekering na 27 februari is afgesloten is het Coronavirus geen geldige reden meer om te annuleren, omdat het Coronavirus dan niet langer wordt gezien als onvoorziene omstandigheid. Overige onvoorziene omstandigheden vallen nog steeds onder de all-risk annuleringsverzekering. Indien je zelf een doorlopende annuleringsverzekering hebt, controleer dan altijd goed de voorwaarden bij jouw verzekeraar.

Wat als de overheid het reisadvies aanpast en adviseert om niet naar bepaalde bestemmingen te reizen?

Bij een negatief reisadvies voor recreatieve reizen (indien code rood of oranje is afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken) zullen wij geen vakanties naar de desbetreffende regio meer aanbieden. Wanneer je al een vakantie naar de desbetreffende regio geboekt hebt, zullen wij zo snel mogelijk contact opnemen met de hoofdboeker van de vakantie. Bij code rood zullen we als eerste helpen om een passend alternatief te vinden, want we willen natuurlijk het liefst dat iedereen van een welverdiende vakantie kan genieten! Als er code rood is afgegeven is het mogelijk om jouw reis kosteloos te annuleren.

Wanneer het reisadvies code oranje betreft, zullen wij je ook informeren. In dat geval is het alleen mogelijk om de vakantie om te boeken of tegen kosten te annuleren.

Wat gebeurt er als er mijn vakantiebestemming wordt gesloten voor toeristen?

In het geval dat je vakantiebestemming wordt afgesloten voor toeristen, zoals recent in Italië en Oostenrijk gebeurd is, informeren wij de hoofdboeker van jouw vakantie. In deze situatie kan de hoofdboeker de keuze maken tussen het omboeken naar een andere bestemming, of het kosteloos annuleren van de vakantie.

Wat gebeurt er als mijn vakantiebestemming beperkingen voor het inreizen oplegt?

Op dit moment beperken sommige vakantiebestemmingen het inreizen van bepaalde groepen. Denk daarbij aan het weren van toeristen die in de periode voor het afreizen naar de vakantiebestemming, in een specifiek land zijn geweest. We informeren over deze beperkingen op onze FAQ op de website. In dit geval heeft de hoofdboeker van jouw vakantie de keuze om de reis om te boeken naar een andere bestemming. Het is niet mogelijk om de vakantie kosteloos te annuleren. Het wijzigen of annuleren van jouw vakantie kan in dit geval alleen tegen ons standaard wijzigingsbeleid.

FAQ updates zonvakanties

FAQ updates wintersportvakanties

Wat als ik op vakantie ben en er komt een negatief reisadvies?

Wanneer je vakantie aan het vieren bent op een bestemming waar op dat moment een negatief reisadvies voor wordt afgegeven, dan nemen wij direct contact op met de autoriteiten. Samen met hen en onze partners zorgen we ervoor dat je maximaal begeleid wordt, informatie krijgt en vanaf het moment dat het gewenst én mogelijk is terug kan keren naar Nederland.

Wat als er een besmetting met het Coronavirus wordt vastgesteld in mijn hotel/appartementencomplex?

De lokale autoriteiten zullen dan zorgvuldige stappen ondernemen, die wij samen met jullie altijd op zullen volgen. De stappen die door autoriteiten ondernomen worden, kunnen per situatie verschillen en wij zullen dan ook altijd de actuele berichtgeving volgen en hierop actie ondernemen. Wij zijn altijd 24 uur per dag bereikbaar tijdens jouw vakantie voor vragen en dat zal in dit geval niet anders zijn. Uiteraard wordt er in dit geval proactief contact opgenomen met jou.

Ik ben recent in een risicogebied geweest, kan ik op vakantie gaan?

Wanneer je in een risicogebied bent geweest en symptomen van het virus vertoont, wordt er door het RIVM aanbevolen binnen te blijven. Houd wanneer je in een risicogebied geweest bent altijd goed de symptomen van het virus in de gaten en neem bij twijfel telefonisch contact op met jouw huisarts.

Bekijk de websites van de lokale autoriteiten (zoals het RIVM in Nederland) om te zien welke risicogebieden er aangewezen zijn door de desbetreffende bestemming.

Bekijk hier de updates per bestemming:

FAQ updates zonvakanties

FAQ updates wintersportvakanties

Zijn er speciale maatregelen op bestemming waar ik rekening mee moet houden?

De ontwikkelingen op het gebied van het Coronavirus volgen elkaar in een snel tempo op. Om op de hoogte te blijven van de allerlaatste ontwikkelingen raden wij aan om de autoriteiten van de desbetreffende bestemming te raadplegen. Wij staan in nauw contact met de autoriteiten, lokale vertegenwoordigers en reisleiding en informeren je indien nodig en zodra mogelijk.

Bekijk hier de updates per bestemming:

FAQ updates zonvakanties

FAQ updates wintersportvakanties

Ik ga lekker vakantie vieren, hoe voorkom ik een eventuele besmetting?

De tips om een besmetting met het Coronavirus te voorkomen op reis zijn hetzelfde als de tips die in Nederland gelden. Dit zijn dezelfde maatregelen die je kunt nemen tegen ieder ander griepvirus.

 • Was je handen vaak en zorgvuldig en met zeep, gebruik eventueel desinfecterende hand-gel. Doe dit bijvoorbeeld ook na het gebruik van een bagagekarretje op de luchthaven.
 • Hoest en nies in je elleboog, niet in je handen. Dit voorkomt een snelle verspreiding van een virus.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.

Twijfel je of je het Coronavirus hebt? Neem dan altijd eerst telefonisch contact op met jouw huisarts en ga er niet persoonlijk langs.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar een zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
04 maart, 2020|7 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

 1. Eugene lohn 20 maart, 2020 at 11:12 am Beantwoorden

  ik wil middels deze weg het Sunweb team bedanken voor hun goede zorg en dat we weer goed zijn thuis gekomen , wij zaten in tenerife app.coral compostello beach zaterdag op zondag Lock down voor heel Spanje .

 2. Ine Somers 23 maart, 2020 at 9:27 pm Beantwoorden

  Wij hebben een reis geboekt op 19 mei naar Kreta.
  De laatste betaling moeten wij voldoen voor 6 april.
  Wat is verstandig ?

 3. Jan Hooijmeijer 12 april, 2020 at 12:12 pm Beantwoorden

  Wij hopen begin juni met vrienden naar Kefalinia te gaan. In Nederland mag je maar door de 1,5 meter regel maar met twee personen in de auto zitten, hoe zijn in Griekenland de regels daarvoor. Als die regel daar ook geldt, is dat dan voor Sunweb een geldige reden om te kunnen annuleren?

  • Anne 23 april, 2020 at 5:11 pm Beantwoorden

   Beste Jan, begrijpelijk dat je deze vraag stelt. Wij kunnen echter nog geen antwoord geven op jouw vraag. Op dit moment gaan wij ervan uit dat vakanties naar Griekenland in juni mogelijk zijn. Mocht dit door onze Nederlandse regelgeving of de lokale regelgeving in Griekenland niet nodig zijn, wordt jouw vakantie door Sunweb geannuleerd. Eerder annuleren kan momenteel alleen tegen de reguliere annuleringsvoorwaarden. Houd onze FAQ in de gaten voor de laatste updates omtrent annuleringen en afwijkende regels voor bestemmingen. Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Groetjes, Anne

 4. Christel Mulder 25 mei, 2020 at 11:46 pm Beantwoorden

  Hallo. het is bijna juni..wij zouden/zullen 23 juni vertrekken naar Kreta vanaf Eindhoven. Is er duidelijkheid of dit geannuleerd wordt of doorgaat?


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.