Door |Geüpdatet op: 03 december, 2019|3.4 min leestijd|

Wie houdt er niet van een welverdiende vakantie: even opladen en niks moeten. Vitamine D opnemen en een kleurtje opdoen. De sleur doorbreken. Ja, we worden allemaal blij van vakantie. Maar van wat voor soort vakantie word je nou het gelukkigst? En hoe houd je dat geluksgevoel zo lang mogelijk vast?

Wat maakt ons gelukkig?

Simpel: als we iets doen wat we leuk vinden ervaren we geluk. Als wensen of behoeftes worden vervuld voelen we ons goed. Met betrekking tot vakanties kan dit betekenen dat je een fijn gevoel krijgt van het vooruitzicht met een cocktail onder een palmboom te liggen. Of dat je eindelijk een break krijgt van je drukke baan. Meer contact met je geliefden en jezelf, genieten van de natuur…

Onderzoek zegt dat we gelukkiger worden van iets ‘ervaren’ dan iets ‘kopen’. Spullen zijn vluchtige objecten die we meestal snel vervangen en vergeten. Een ervaring zoals vakantie zorgt voor mooie herinneringen en beleef je vaak samen met een naaste.

Een paar keer kort of één keer lang op vakantie?

Uit verschillende onderzoeken kunnen we concluderen dat je beter een paar keer per jaar kort op vakantie kunt gaan, dan één keer een lange reis maken. Hier zijn verschillende redenen voor:

 • Geluksgevoel
  Een vakantie boeken geeft ons een geluksgevoel. Vanaf dit moment hebben we iets leuks om naar uit te kijken. Meerdere uitstapjes per jaar geven ons dus vaker deze voorpret.
 • Nieuwe ervaringen
  Voor onze hersenen, waarin geluk geproduceerd wordt, maakt de lengte van je vakantie niets uit. Het gaat om ervaringen, het liefst unieke, die slaan we het beste op. Als je ergens langer dan een week blijft, komt er niet veel nieuws bij. Voor fijne vakantie herinneringen kun je dus net zo goed kort weggaan.
 • Geen vakantiestress
  Als je lang op reis gaat moet je meer meenemen en meer dingen regelen. Ga je een paar dagen of een weekje, dan heb je minder voorbereidingen, minder kosten en blijft het voor anderen soms zelfs onopgemerkt dat je even weg bent!
 • Verspreiden
  Als je kunt kiezen, boek dan liever meerdere keren per jaar een korte vakantie dan één keer een lange. Kies bijvoorbeeld eens voor een 3-daagse trip en ga de volgende keer een weekje naar een mooi eiland. Je doet dan veel meer nieuwe ervaringen op en verspreidt deze ook nog eens over het hele jaar. Zo vloeien je mooie herinneringen aan de vorige vakantie over in de voorpret van de volgende.

Tip: Herinneringen zijn belangrijk voor ons geluksgevoel. Houd een dagboekje bij van wat je allemaal meemaakt.

Het geluksgevoel mee naar huis nemen en vasthouden

 • Variatie
  Hoe meer leuke dingen je op vakantie doet, hoe meer je achteraf hebt om aan terug te denken. Zorg voor variatie, probeer elke dag iets nieuws te ondernemen al is het maar iets eenvoudigs. De ene dag lig je rustig op het strand, de andere dag maak je een spannende roadtrip. Combineer verschillende soorten activiteiten. Door variatie lijkt de tijd langer te duren omdat je meer meemaakt dan normaal in dezelfde tijd.
 • Herinneringen
  Zoals we nu weten zijn herinneringen belangrijk voor het geluksgevoel. Probeer daarom tijdens je vakantie bewuster te genieten van alle momenten. Hierdoor kun je het geluksgevoel verlengen en achteraf langer nagenieten. Het maken van foto’s of het bijhouden van een reisdagboekje kan hierbij helpen. Je kunt hier ook (net als vroeger) dingen in plakken zoals tickets, toegangskaartjes, visitekaartjes van restaurants, plattegronden, vreemd briefgeld en mooie blaadjes uit de natuur.
 • Nagenieten
  Bij thuiskomst kun je natuurlijk nog vaak napraten over de vakantie. Vroeger brachten we bij thuiskomst zo snel mogelijk het fotorolletje weg, om een week later vol verwachting de afgedrukte foto’s bij de drogist op te halen. Daar maakten we dan echt een moment van: de foto’s kijken! En zo beleefden we onze vakantie opnieuw. Nu heb je jouw foto’s natuurlijk allang digitaal gedeeld, maar dat betekent niet dat je geen ouderwetse vakantie afterparty kunt creëren. Nodig familie of vrienden uit (een andere belangrijke bron van geluk!) en bekijk samen een selectie van je mooiste foto’s op je tv terwijl je ze inspireert met je zonnige verhalen.

 

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?