Door |Geüpdatet op: 13 september, 2016|3.4 min leestijd|

Het etentje was geslaagd, de rekening ligt op tafel, je kijkt samen hoeveel het is en dan kijk je elkaar even aan: ‘Hoeveel zullen we ervan maken?’ Waar dit bij de een vanzelfsprekend is, is van deze vraag bij de ander geen sprake: ‘Ze krijgen toch betaald? Ik krijg op kantoor ook geen fooi’. Maar klopt het wel dat het personeel in de bediening genoeg betaald krijgt?
Fooi geven
De een peinst er niet over om er aan te beginnen, een ander maakt van belonen een sport. Het is niet altijd verplicht, maar in Amerika is het salaris van restaurantmedewerkers erg laag en is tippen noodzakelijk. In Japan is een fooi juist weer een belediging. Wat zijn de do’s and don’ts op onze populairste Sunweb bestemmingen?

Turkije

Eten Turkije

Het is nooit verplicht in Turkije, maar in restaurants en bars wordt toch wel een beetje gehoopt dat je een fooi van 5-10% laat liggen voordat je het pand verlaat. Na een taxirit verwacht de chauffeur geen gift, maar hij zal het zeker op prijs stellen als je het bedrag naar boven afrondt.

Spanje en Portugal
Spanje eten


Als de service al meegenomen is in de prijs, dan rekent men er in Spanje en Portugal niet op dat je wat extra euro’s op tafel laat liggen. Is de fooi niet meegerekend, dan geldt een tip van 5-10% in Spanje. In Portugal verwacht een ober circa 10-15%. Voor een Portugese taxichauffeur is een extraatje van 10% heel gewoon, een Spaanse chauffeur zal altijd blij zijn met 5-10% extra.

Italië en Griekenland

italie

In deze landen is het niet verplicht om meer te laten liggen dan op de rekening staat. De tip is al verwerkt in de prijs. In Italië doen ze dit op een gezellig manier: het mandje brood dat je in veel restaurants krijgt, wordt samen met de servicekosten verwerkt op de rekening als ‘pane e coperto’. Dit betekent brood en servies/bestek. Toch wordt het personeel, net als in Griekenland, altijd vrolijk van 5-10% extra. Een taxi nodig? Rond tijdens de betaling het bedrag af naar boven.

Frankrijk

Hoeveel fooi
Een paar extra euro’s is altijd mooi meegenomen, ook in Frankrijk. Tippen is hier niet verplicht, omdat de dienstverlening al verwerkt is in de prijs. Staat er ‘service non compris’ op de bon, dan mag je 10-15% bij het eindbedrag optellen, want dit betekent dat de service niet in de prijs opgenomen is. Let op! Soms krijg je je wisselgeld dan niet eens terug. Voor een taxiritje geldt: de chauffeur zal geen nee zeker tegen een fooitje.

Een extra schone kamer

Fooi

Waardeer je het dat je kamer iedere dag wordt schoongemaakt? Laat dit dan weten. Tipgeld voor het kamermeisje kun je bijvoorbeeld neerleggen op het puntje van je bed. Belangrijk is wel om dit niet pas aan het einde van de vakantie te doen. Misschien heeft jouw vaste schoonmaakster wel vrij op de dag dat jij naar huis gaat en gaat iemand anders er met de centen vandoor. Bovendien is het juist zo leuk om te zien dat de werkneemster het waardeert dat er aan haar gedacht wordt. Ze heeft het al zo druk, maar toch is ineens de afwas een keer gedaan, zitten de poppen van de kinderen gezellig op de bank en heb je een extra setje handdoeken. Vergeet ook de buschauffeur niet, die jouw zware koffer uit de bus tilt, en de beachboy. Die zorgt immers iedere dag weer voor een strandbedje op jouw favoriete plek. Het hoeft niet veel te zijn, al is het maar genoeg voor een kopje koffie. Het gaat om het gebaar.

Heb jij wel eens een leuk bedankje ontvangen na het geven van fooi? Laat het ons weten.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar een zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
13 september, 2016|3 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

 1. Bram 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  In Frankrijk Staat er ‘service non compris’ op de bon, dan mag je 10-15% bij het eindbedrag optellen, want dit betekent dat de service niet in de prijs opgenomen is.

  Maar hoe weet je dat in Spanje wanneer de service al meegenomen is in de prijs?
  Tot nu toe heb ik op geen enkele rekening iets dergelijks als in Frankrijk kunnen ontdekken.

 2. Milco 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Ik geef altijd 10% of meer aan fooi.
  Zo heb ik dat van mijn vader geleerd.
  Ook het kamermeisje geef ik aan het begin van mijn vakantie een tip van 5 euro en daarna iedere keer 1 a 2 euro per dag.
  Ik krijg altijd wel een bedankje of zelfs een keer een warme omhelzing met 2 kussen op mijn wang van een lieftallige Oekraïnse schoonmaakdame bij Ippoliti village te Koutouloufari, Kreta.
  Van de eigenaresse Maria krijg ik ook altijd een paar zoenen, hahaha!
  Voor haar kids neem ik altijd een Hollands souvenirtje mee.

 3. Ben 03 januari, 2018 at 6:17 pm Beantwoorden

  Voor de Italianen is het not done als je een fooitje/of een afgerond bedrag geeft, want dat zou betekenen dat je een onbekwame toerist bent. Een extra goede fooi daarentegen wordt wel gewaardeerd. In Turkije staat in de restaurants ed vaak een fooienpot, waarvan de inhoud verdeeld wordt. Het personeel wordt vaak bij het verlaten van het hotel gecontroleerd of ze de fooi in hun eigen zak hebben gestoken. Voor de rest: vrijheid = blijheid en een ieder is eigenaar van zijn eigen portemonnee.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.