Na het tropische avontuur op Sal, kun je vanaf deze winter ook verblijven op het eiland Boa Vista. Voor mijn vertrek vanuit Sal naar Boa Vista dacht ik dat er niet heel veel verschil tussen deze eilanden zou zitten, omdat het maar een kwartiertje vliegen is. Maar toch blijkt bij aankomst dat er wel degelijk een verschil zit. ‘Boa Vista’ is letterlijk vertaald ‘mooi uitzicht’ en als je hier landt begrijp je meteen waarom. Bij aankomst op de internationale luchthaven (wat eerder aandoet als een tropische beachbar) van Boa Vista, vlieg je eerst over een grandioos strand heen. Kilometers kust met brede en langgerekte zandstranden en kraakhelder water. Wat een aankomst!
Het eiland Boa Vista is dan wel 3 keer zo groot vergeleken het meer toeristische Sal, toch is het hier veel rustiger en ook wat groener. Toerisme is hier nog niet zo bekend en dit maakt het eiland perfect voor rust- en natuurliefhebbers. Veel wegen zijn onverhard, maar leiden vrijwel altijd tot iets moois. Het strand van ‘Santa Monica’ is zelfs benoemd tot één van de mooiste stranden ter wereld. Bij aankomst is dit niet zo verwonderlijk; ik werd er zelfs gewoon even stil van. En ondanks dat ik inmiddels al heel wat stranden heb gezien, is dit by far het mooiste strand waar ik ooit ben geweest. Het is even hobbelig rijden, maar achter op de jeep zitten en hier aankomen is alles behalve een straf. Wow, wat een bijzondere plek. En het mooie van dit alles, is dat er bijna niemand is. Je hebt dus een extreem groot en prachtig strand helemaal voor jezelf. Een ander mooi strand, die ook bij locals zeer populair is, is het ‘Varandinha’ strand. De vele rotsformaties zorgen niet alleen voor een spectaculair gezicht, maar maakt het ook mogelijk om in de grot wat verkoeling op te zoeken in de schaduw.
Mocht je een auto huren of een excursie doen, dan zul je wellicht ook langs het plaatsje ‘Povoação Velha’ gaan, wat het oudste plaatsje van het eiland is. En ondanks dat het heel klein is en het in omvang niet veel voorstelt, is het wel een goede afspiegeling van hoe de lokale mensen hier leven. Oude, soms vervallen huisjes, meestal geschilderd in felle kleuren. Het pleintje is ook hier het decor van gezellig samenkomen. Jong en oud leven hier op de straten en zijn altijd hartelijk.
In het noordwesten van Boa Vista hebben zich de zandduinen opgestapeld, waardoor er een ware woestijn is ontstaan. In de volksmond noemen ze het ook wel ‘little Sahara’. Plotseling ga je van de beschaving over in een enorme omvang van poederzand. Dit fotogenieke stukje is zeker de moeite waard. Er hangt hier een enorme rust en het lijkt alsof je de eerste stappen in verse sneeuw zet, zo glad gestreken zijn deze imposante zandduinen.
Het meest gefotografeerde stukje van Boa Vista is waarschijnlijk het aangespoelde schip aan het ‘Santa Maria’ strand, aan de noordkant van het eiland. Hier is in 1968 een groot schip aan wal geraakt en nooit meer weggehaald. Ondanks dat het nu een vervallen boot is, is het nog steeds een bijzonder gezicht om zo’n groot schip bijna op het strand te zien liggen. Dit alles met de azuurblauwe zee op de achtergrond; fantastisch.
Al met al is er dus genoeg te doen en te zien op de Kaapverdische Eilanden. En of je nu kiest voor het meer toeristische eiland Sal, of juist voor de rust en ruimte van Boa Vista, je zult op beide eilanden de charme van de lokale bevolking aantreffen. Zelf heb ik dan ook wel ervaren dat het juist de lokale bevolking is, die deze eilanden zo uniek en sfeervol maken. De gezelligheid en de warmte doen je hier direct thuis voelen. En je thuis voelen op een paradijselijk eiland voelt eigenlijk best heel goed…
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter
Zijn de kaapverdische eilanden geschikt voor rolstoelen en of slecht ter been?
Hoi Netty,
Dat is wel wat lastiger. Ondanks dat het meest toeristische eiland Sal vrij vlak is, zijn de wegen niet overal verhard op het eiland. Ook is er geen verharde boulevard en loopt het resort vaak direct over op het zand van het strand. Het plaatsje Santa Maria is overgens wel vrij goed bereikbaar en kent verharde wegen.
Groetjes,
Arthur