Door |Geüpdatet op: 24 juni, 2016|3.5 min leestijd|

Vroeger was ik nooit zo’n zoetekauw. Een toetje na het avondeten, daar deed ik niet aan. En als ik uit eten ging, koos ik liever een hartig tussengerecht dan dat ik plek over hield voor een zoet nagerecht. Chocolade ook zoiets: heel lang behoorde ik tot de kleine club vrouwen die deze lustopwekkende lekkernij, veel te overrated vindt. Maar nu, na jaren van gemis, begin ik de zoete lekkernijen toch echt te waarderen. Ik beken zelfs dat er regelmatig in mijn snoepkast een reep Tony Chocolonely te vinden is en dat ik steeds vaker een tussengerecht oversla om plek te bewaren voor een zoet nagerecht.

Lemon pie

By far is de citroen meringuetaart Uit Pauline’s keuken mijn absolute favoriet onder de zoete lekkernijen. De combinatie van de zoete, luchtige meringue met het frisse en zure van de lemon curd, is gewoon goddelijk! Vooral in de zomer geniet ik het meest van deze Franse klassieker. En ook op verjaardagen bij ons, wordt deze verrukkelijke taart, traditiegetrouw ieder jaar weer gemaakt. Daarom deel ik graag met jullie het recept van deze heerlijke citroen meringuetaart uit Frankrijk.

Recept citroen meringuetaart

Wat heb je nodig?

Uit Pauline’s keuken
10 personen | Waarschuwing: deze taart is té lekker!

Bodem
* 225 gr bloem
* 160 gr koude roomboter in blokjes
* 80 gr witte basterdsuiker
* 1/2 losgeklopt ei
* Snuf zout

Lemon curd
* 50 gr maïzena
* 130 gr kristalsuiker
* Rasp van 2 citroenen
* Sap van 2 citroenen
* 250 ml water
* 3 eidooiers
* 60 gr roomboter

Meringue schuim
* 3 eiwitten
* 100 gr suiker

Hoe ga je te werk?

Het deeg
shutterstock_175257380

Doe de bloem, koude roomboter, suiker, ei en zout in een kom en kneed de ingrediënten totdat er een soepel deeg ontstaat. Pak daarna een bakvorm van 23 cm. en die vet je in met wat boter. Strooi een hand bloem over je blad en rol de deeglap uit. Bekleed vervolgens de bakvorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem.

Tip: zet de vorm even in de vriezer, om het deeg niet uit te laten lopen.

De lemon curd
Lemon curd

Na het deeg ga je aan de slag met de lemon curd. Eerst was je de citroenen en daarna rasp je het gele gedeelte van de schil. Maar pas op: raps niet teveel, want het witte van de schil is bitter. Doe de citroenrasp met het sap van 2 citroenen, de suiker, het water en de maïzena in een steelpannetje en zet dit op een laag vuur. Blijf erbij staan en roer het mengsel continue door. Je moet alle klontjes eruit roeren. Als het mengsel dik en doorzichtig is geworden, haal je de pan van het vuur en klop je de koude boter er doorheen. Klop ook de eidooiers er doorheen. Belangrijk is dat je voortdurend blijft roeren omdat anders je eieren stollen.

Make the cake

pie

Zet de oven op 180 graden en verwarm voor. Daarna haal je de vorm uit de vriezer en giet je de warme lemon curd over de deegbodem. Als de oven is voorverwarmd, zet je de taart een half uurtje in de oven en laat je daarna de taart in de vorm afkoelen. Als de taart volledig afgekoeld is en de lemon curd er stevig uitziet is de taart bijna klaar. Nu klop je eerst de eiwitten stevig op, of laat dit over aan een sterke man of keukenmachine 😉 Voeg beetje bij beetje de suiker toe tijdens het kloppen. Zodra je de kom waar het eiwit in zit op z’n kop kunt houden en er niets meer uitloopt is het eiwitschuim klaar. Verdeel het schuim dan over de taart en gebruik een brander om de eiwitten te kleuren.  Heb je geen brander? Geen nood: dan zet je de taart gewoon nog even 5 à 10 minuten in de oven op 180 graden. Nu is de citroen meringue taart klaar om opgepeuzeld te worden. Bon Appétit!

Op de website Uit Pauline’s keuken vind je naast deze goddelijke taart, nog veel meer lekkere recepten.  Neem gerust even een kijkje op haar website.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?