Mijn ouders zijn verliefd op Portugal. En dan vooral op de Algarve. Als ik ze vraag wat deze Zuid-Portugese regio voor hen zo bijzonder maakt, zeggen ze direct het eten. Natuurlijk wordt ook het heerlijke klimaat genoemd, de prachtige stranden en de mega relaxte sfeer. Maar wanneer ze het over het eten hebben, zie ik een twinkeling in hun ogen. Bij aankomst in Portugal rijden ze dan ook direct naar een van de fijne strandtentjes, om met hun blote voeten in het zand te genieten van een lekkere Portugese maaltijd.
De keuken van de Algarve
In de Algarve wordt veel verse vis gegeten: van gerilde sardines tot Lulas Rechadas gevulde pijlinktvisjes. Maar ook als vleesliefhebber kun je hier je hart ophalen. Eén van de lekkerste gerechten die hier op het menu staat, is kip piri-piri (kip met een pikant kruidenmengsel). Er wordt gezegd dat je de beste kip piri-piri kunt eten in het plaatsje Guia. En dan vooral in restaurant Ramires. Ga je hier op zondagmiddag naartoe, dan kun je aanschuiven tussen de locals, die gaan hier graag lunchen met de hele familie.
Recept Kip piri-piri

Wat heb je nodig
Uit Jamie in 30 minuten
Hoofdgerecht | 4 personen
* 8 kippendijen zonder vel en bot
* Rode & gele paprika
* 6 takjes verse tijm
* Rode ui
* 4 tenen knoflook
* 1 rode peper
* 2 el (gerookt) paprikapoeder
* 2 citroenen
* 4 el witte wijn azijn
* 2 el worchestersaus
* Grote bos basilicum
* 100 gr gewassen rucola
* Olijfolie
* Peper & zout
Hoe ga je te werk?
Zet een grillpan op het vuur. Wrijf de kippendijen in met peper en zout en gril totdat ze mooi goudbruin zijn. Was daarna de paprika’s en snijd ze in reepjes. Als de kippendijen klaar zijn leg je ze naast elkaar in een ovenschaal. Daarna gril je de paprika’s in de pan. Houd daarbij de paprika’s voortdurend in beweging. Als ze klaar zijn voeg ze dan toe aan de kippendijen in de ovenschaal.
Pel de rode ui en doe de ui samen met de gepelde tenen knoflook, gesneden rode peper (met of zonder zaadjes), het paprikapoeder, de geraspte schil van de citroenen en het sap van 1 citroen in een hakmolen of blender. Voeg hier wittewijnazijn, worchestersaus, een flinke snuf zout & peper, basilicum en een scheutje water aan toe, en hak vervolgens het mengsel tot een gladde saus.
Als de kip bijna klaar is hussel je de rucola met het sap van de citroen door elkaar en breng je de sla op smaak met peper & zout. Haal de kip uit de oven en leg de kippendijen en paprika’s op een bord. Serveer de rucola erbij en eventueel wat gebakken aardappeltjes erbij. Bom proveito!
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter
Beetje vreemd recept, gaat de kip weer in de oven? hoelang? Wat doe je met de saus die je gemaakt hebt, gaat die over de kip en dan de oven in? Of hoort die er apart bij? Lijkt me niet want dan heb je gewoon gegrilde kip die niet pittig is. Groeten Eric