Door |Geüpdatet op: 03 augustus, 2016|3.9 min leestijd|

Zucht! Wow! Alle clichés die je maar verzinnen kan… wat is het hier mooi! Ik wil bijna op mijn klok kijken of dit niet bijna zal sluiten als ik me weer realiseer dat we gewoon in een stadje lopen. Een stadje dat lijkt op een openlucht museum. Waar ik ben? Valldemossa in Mallorca, waar we met onze huurauto heen zijn gereden.

omgeving val
Een week lang heb ik samen met mijn vriend de tijd om te genieten op dit eiland. Al bij aankomst valt het me op hoe groen het hier nog is, dat had ik niet verwacht eind juni. Het zonnetje schijnt als we zondagmiddag met onze huurauto naar ons appartement rijden met de radio hard aan op de vrolijke zender ‘Mega Mallorca’. De vakantie is voor ons begonnen! In de dagen daarop genieten we afwisselend van diverse strandjes en baaitjes in de omgeving die we afstruinen, en de andere dagen vermaken we ons door tal van leuke plaatsjes en bezienswaardigheden te bezoeken. Waaronder dus Valldemossa.

Valldemossa is net een openluchtmuseum

Valldemosa - Mallorca

Valldemossa, zo lees ik in mijn reisgids, is een toeristische en drukkere plaats, maar hoe dan ook de moeite waard om te bezoeken. En dat klopt zeker. Zoals ik schreef: het is net een openluchtmuseum. Het dorpje stamt al van eeuwen terug en de oude gebouwen zijn nog in goede staat. Onder andere componist Chopin verbleef hier een aantal jaar. Ik kan me voorstellen dat het de nodige inspiratie opleverde. We struinen hier lekker rond en bekijken al het moois.

Het ene dorpje rondom Valldemossa is nog mooier dan het andere. We ontdekten dit door een route te volgen die wordt aangeraden in onze reisgids en die leidt langs allerlei kleine dorpjes met grappige namen waaronder Galilea en Puig Punyent.

Natuurschoon en tapas

Cap Formentor - Mallorca

Wij verbleven zelf aan de zuidwestkant van het eiland, in Son Caliu. Op dag 3 reden we naar de noordoostkant. We namen een leuke route langs de wijnvelden en Alcudia en vanuit daar reden we door naar schiereiland Cap de Formentor. Oké, je moet een beetje durven op deze slingerachtige bergweg, maar wat een uitzicht! Onderweg kun je ook nog kiezen om te stoppen bij een strandje, dat hebben wij niet gedaan, maar moet ook zeker de moeite waard zijn.

De dag sluiten we af met een flinke wandeling door natuurpark S’Albufera nabij Alcudia, dat gratis te bezoeken is. In Alcudia, alweer zo’n mooie, oude stad omringd door een oude stadsmuur die stamt uit de middeleeuwen, eten we lekkere tapas in een van de vele restaurantjes. Uiteraard onder het genot van een glaasje sangria of tinto de verano.

De hoofdstad

Palma de Mallorca

Ook besluiten we een dag naar Palma de Mallorca, de hoofdstad van het eiland, te gaan. Dit doen we met de bus. Vanuit vele plaatsen op het eiland is deze stad goed met openbaar vervoer te bereiken. Ook hier lijkt het weer of we in iets terecht zijn gekomen wat niet echt is. Wat een pracht! Deze stad, gebouwd door de Romeinen, is wonderbaarlijk genoeg grotendeels altijd overeind gebleven. Hier heb je vele leuke, kleine straatjes om in rond te dwalen of lekker wat te eten en drinken. Een tip die ik kreeg van een inwoner op Mallorca: de wijk Lonja, op het pleintje en in de steegjes hier omheen struikel je over de goede restaurant.

Tijd te kort

Mallorca

Om alleen een paar hoogtepunten te beschrijven is erg moeilijk, want het waren er zoveel. We zijn bijvoorbeeld ook nog met een oude trein en tram van Palma de Mallorca naar Soller en Port de Soller gegaan. Prachtige ritten door bergen, tunnels, valleien en langs het strand. Of een van de mooiste stranden: ‘Es Trenc’ of ‘Cala Llombards’. In een week tijd hebben we veel gezien, maar zelfs met nog een week hadden we heel veel kunnen doen. Zo heb ik gehoord dat de diverse wandelingen in het Tramuntana gebergte fantastisch zijn. Ook de Randa berg met drie kloosters, waar de vergelijking met de Tafelberg in Zuid Afrika meer dan eens wordt gemaakt, moet een aanrader zijn. En dan heb ik het nog niet eens over een bezoek aan de kleine eilandjes zoals Cabrera die in zijn geheel een national park vormen. Er zijn dus ook genoeg redenen om nog eens terug te gaan naar dit prachtige en veelzijdige eiland.

Wat vind jij het leukst op Mallorca?

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?