Door |Geüpdatet op: 01 november, 2013|3.1 min leestijd|

Even voorstellen… Mijn naam is Bibian Mentel, Wereldkampioen snowboarden én Paralympisch snowboarder.
In maart 2014 is het zover! Dan zal ik Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de Paralympische Winterspelen 2014 in het Russische Sochi. Waanzinnig, want aangepast snowboarden staat voor het eerst op het programma van de Paralympische Spelen. Natuurlijk gaat daar flink wat voorbereiding en training aan vooraf. En dat kunnen jullie hier lezen in deze maandelijkse blog…

Mijn verhaal
Op 27-jarige leeftijd, net voordat ik mij probeerde te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City (2002), moest mijn rechter onderbeen geamputeerd worden omdat er een agressieve vorm van botkanker net boven mijn enkelgewricht zat. De revalidatie ging gelukkig vlot en ik stond alweer snel op mijn snowboard. Toen ik 7 maanden na mijn amputatie werd uitgenodigd om de prijsuitreiking te komen doen tijdens de Nederlandse Kampioenschappen, kon ik het niet laten om weer mee te doen. En als bekroning van het harde werk tijdens mijn revalidatie, werd ik toen ook weer Nederlands Kampioen. Sindsdien doe ik weer mee aan wedstrijden en ben ik ruim 8 jaar geleden een lobby gestart om het snowboarden op het Paralympisch programma te krijgen. Dit omdat ik aan zoveel mogelijk kinderen en jong volwassenen met een lichamelijke beperking wil laten zien dat het leven niet op houdt bij een beperking. Ik wil mensen met een lichamelijke beperking laten zien dat je nog heel veel kan en ook een sport zoals snowboarden vaak nog goed mogelijk is.

Stichting Mentelity Foundation
In april 2012 heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik mijn eigen stichting begonnen, de Mentelity Foundation. Ik had zelf ervaren dat ik door te sporten, sterker was geworden en hierdoor makkelijker met mijn beperking om kon gaan in het dagelijks leven. Dat wilde ik graag doorgeven: mensen laten kijken naar de mogelijkheden in plaats van de beperking.
Met de stichting organiseren we sportieve activiteiten en laten we de mensen zien dat boardsporten, zoals snow-, wake-, skateboarden en Stand Up Paddlen nog heel goed te doen zijn. De glimlach die de deelnemers aan het einde van zo’n clinic vaak op het gezicht hebben is onbetaalbaar….daar doe ik het voor!

Voorbereiding Paralympische Spelen 2014
Uit de snowboardclinics zijn vervolgens ook een aantal talenten naar voren gekomen. Samen met hen train ik het hele jaar door om ze klaar te maken voor het serieuzere werk: topsport. 4 Atleten uit het Mentelity Team zijn inmiddels zelfs al zo goed dat zij kans maken zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Sochi. Ik hoop dan ook echt in maart 2014 samen met hen aan de start te staan!
De voorbereidingen zijn al begonnen, afgelopen augustus reisde ik samen met Merijn Koek en Lisa Bunschoten, 2 atleten uit het Team, naar Cadrona, Nieuw-Zeeland, om ons voor te bereiden op het snowboardseizoen ’13/’14. Een flinke reis, maar zeker de moeite waard! In Cardrona ligt op dit moment de beste boardercross track om te trainen voor de wedstrijden en de Paralympische Spelen. En daarnaast is Nieuw-Zeeland echt prachtig! Ik kon gewoonweg niet stoppen om foto’s te maken.

Voorbereidingen Paralympische Spelen 2014.2

Wedstrijden en trainingen
Op 21 & 22 November vindt de eerste wedstrijd van het snowboardseizoen plaats in ons eigen land, namelijk in Landgraaf (SnowWorld). Natuurlijk ben je van harte welkom om ons te komen aanmoedigen.

Voor het zover is, hebben we naast onze reguliere trainingen op SnowWorld Zoetermeer of Landgraaf en onze fysieke training (ja,ja, ook Paralympische sport = topsport!) ,nog een trainingskamp in het vooruitzicht. Van 20 t/m 25 Oktober reizen we af naar Hintertux, Oostenrijk.

De komende maanden ga ik jullie op de hoogte houden over al onze reizen, wedstrijden en avonturen…
Onze Road to Sochi.

Veel leesplezier!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?