Door |Geüpdatet op: 08 juni, 2016|2.7 min leestijd|

Tijdens mijn bliksembezoek aan Kreta wilde ik natuurlijk zo veel mogelijk zien. Daarom vroeg ik aan Sunweb reisleider Ken: waar moet ik heen om meer te zien van Kreta dan de bekende badplaatsen en mooie stranden? Daar hoefde hij niet lang over na te denken, ‘Proef het echte Kreta’ was precies waar ik naar op zoek was! Het binnenland in, kleine dorpjes bezoeken en kennismaken met de Griekse gastvrijheid. Plus, voor mij niet onbelangrijk, zoals de naam van dit uitstapje al doet vermoeden ga je ook letterlijk het echte Kreta proeven.

Wist je dat…?

Griekenland - Kreta - Proef het echte Kreta

Letterlijk het echte Kreta proeven.

Claudia was de gids deze dag en al heel snel werd duidelijk dat zij alles, maar dan ook echt alles, van het eiland weet. Een betere gids kun je tijdens een dagje uit niet wensen. Vol enthousiasme vertelt ze over de geschiedenis van het eiland, maar ook over het heden en kom je allerlei leuke feitjes te weten over Kreta en Griekenland. Wist jij bijvoorbeeld waarom de typisch Griekse huizen altijd wit met blauw zijn? Ga op pad met Claudia en je komt erachter… Nee, deze kan ik nu wel verklappen: tijdens de Turkse bezetting mochten de trotse Grieken hun geliefde vlag niet meer buitenhangen. Dus wat deden ze, om toch ‘hun’ Griekenland niet te verloochenen? Ze verfden hun huizen in de wit met blauwe kleuren van de vlag.

Op ontdekkingstocht

Griekenland - Kreta - Proef het echte Kreta

Romeinse holgraven bezichtigen.

Deze dag kom je meerdere kerkjes tegen. Wat opvalt, is dat al deze kerkjes, hoe oud ze ook zijn, altijd goed onderhouden zijn. Iedere kerk wordt namelijk minimaal één keer per jaar gebruikt, tijdens het in Griekenland heel belangrijke paasfeest. En terwijl Claudia vrolijk verder vertelt, kun jij een rondje wandelen over het kleine paadje langs de Romeinse holgraven of van een waanzinnig mooi uitzicht genieten. Bij het koffiehuisje van Agios Thomas, zoals het dorpje heet, wordt een pauze gehouden. De wat oudere mannen van het dorp zitten hier met elkaar te kletsen en zij maken het plaatje eigenlijk helemaal af, alsof ze in het decor horen. Als wij aankomen, maken ze plaats voor ons en wordt er een naast een kopje koffie (gewone koffie of Grieks, met het koffiedik er nog in) ook een glaasje Raki ingeschonken en wat zoete lekkernijen neergezet. Want zo gaat dat in het gastvrije Griekenland, overal waar je te gast bent, wordt een glaasje Raki aangeboden.

Authentiek Grieks

Griekenland - Kreta - Proef het echte Kreta

Dorpsbewoners bij het koffiehuis.

In het tweede dorpje staat in het oude huisje van opa en oma ook de Raki alweer klaar, samen met wat héérlijke olijven (je bevindt je tussen de olijfgaarden, verser dan dit worden ze niet!) en paximadi brood. Over dit harde brood vertelt Claudia op de terugreis nog een interessante mythe… Door de smalle straatjes en met kleurrijke bougainville begroeide huisjes komen we terecht bij een ambachtelijke bellenmaker. Als vervolgens de verrukkelijke lunch klaar wordt gezet is het duidelijk: we hebben vandaag niet alleen meer van het eiland gezien, maar we hebben ook letterlijk het echte Kreta geproefd.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar een zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
08 juni, 2016|2 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. Elly 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

    Kleur blauw wit is dat de Grieken geloven dat de kleur blauw beschermd

    • Pieter van Stam 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

      Ja,een blauwe neus,van de Ouzo!!!


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.