De Italiaanse keuken is zo gevarieerd als het land zelf. Elke regio heeft door de eeuwen heen zijn eigen gastronomische hoogstandjes voortgebracht. Van verfijnde Milanese risotto tot rustieke Toscaanse venkelworstjes en gegrilde zwaardvis uit het zonnige zuiden.

De Italiaanse maaltijd
Bij een geslaagde Italiaanse maaltijd hoort natuurlijk ook een dolce. Italianen zijn dol op zoetigheid en elke regio heeft zo zijn specialiteit. Helemaal boven in de laars zijn ze verzot op strudels en appelkoekjes, in het warmere zuiden wordt veel ijs gegeten en daartussenin komen nog heerlijke roomtoetjes, amandelcakes en chocoladetaarten op tafel. Perugia in Umbrië is de chocoladestad van Italië. Ze hebben er zelfs een jaarlijks festival waar een week lang proeverijen en festiviteiten plaatsvinden. In zonnig Sicilië neemt men bijvoorbeeld een verkoelende sorbet, granita of – oorspronkelijk tijdens carnaval – cannoli: een opgerolde krokante koek met een vulling van zoete ricotta en gekonfijte vruchtjes. Zo’n verkoelend drankje is ook tijdens een warme zomer in Nederland wel lekker, dus pak onderstaand recept erbij en aan de slag maar!
Recept Granita Siciliana

Wat heb je nodig?
4 personen | Dessert of tussendoortje
* 3 citroenen
* 1 limoen
* 3 dl. water
* 150 gram suiker
Hoe ga je te werk?
Meng 2 dl water met de suiker en breng aan de kook in een steelpan. Rasp ondertussen de schil van de limoen (alleen het groen, niet het wit dat eronder zit) en pers de citroenen en limoen uit. Voeg de rasp en het sap toe aan het suikerwater en laat even doorkoken. Zeef het mengsel boven een bak en voeg 1 dl koud water toe. Plaats het geheel in de vriezer en laat minimaal 3 uur staan. Haal het mengsel er uit en roer door met een vork. Daarna is het tijd om ervan te genieten.
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter