In Turkije is het echt niet alleen maar kebab wat de klok slaat. Er wordt weliswaar veel vlees gegeten, maar van oudsher was dat wel anders. Omdat de meesten zich deze luxe niet konden veroorloven kent het land een rijke culinaire traditie van gerechten gemaakt van groenten, granen en peulvruchten.
Ga je op vakantie naar Turkije of kom je er net vandaan? Dan heb je vast weleens gehoord van köfte: balletjes gerold van gehakt en verse kruiden.
De balletjes in dit recept worden gemaakt van rode linzen (mercimek) en zijn vegetarisch / vegan. Je kunt deze linzenköfte serveren als voorgerecht met wat salade of als bijgerecht. Ook lekker als hartig hapje tussendoor!
Benieuwd wat je in Turkije nog meer kunt verwachten op het gebied van eten en drinken? Check dan de blog Turkije, land van lekkernijen.
Mercimek köfte – benodigdheden
- 125 gr rode linzen
- 100 gr bulgur
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 kleine ui
- 2 lente-uitjes
- 1 Spaans pepertje
- bosje peterselie
- 1 citroen (uitgeperst)
- zout en peper
- olijfolie
- krop sla of ijsbergsla
Tip: Maak de köfte ruim van te voren klaar. Al je ze enkele uren tot een dag of nacht de tijd geeft, komen de smaken nog beter tot hun recht.
Mercimek köfte – bereidingswijze
- Was de linzen en doe ze in de pan. Voeg water toe tot iets boven de linzen. Kook ze op zacht vuur ongeveer 20 minuten, of totdat ze kapot zijn.
- Was de bulgur en roer door de gekookte linzen.
- Vouw een theedoek om de deksel van de pan en plaats deze terug op de pan (even stevig aanduwen) zodat het geheel wat verder na kan garen, de bulgur zacht kan worden en het overige condens opgenomen kan worden. Zet de pan opzij en maak intussen het ui-kruidenmengsel.
- Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan.
- Snijd de ui en de peper zo fijn mogelijk. Als de olie heet is mag het de pan in.
- Voeg ook de tomatenpuree toe in de koekenpan en bak het geheel al roerend enkele minuten.
- Neem een grote kom of schaal en doe hier het linzen-bulgur mengsel samen met het gebakken uien mengsel in.
- Snijd de lente-ui in dunne ringetjes, hak de peterselie fijn, pers de citroen uit en voeg dit alles er ook aan toe.
- Roer het mengsel totdat er een soort deeg structuur ontstaat waarvan je balletjes of rolletjes kunt draaien. Voeg eventueel beetjes olijfolie toe als het mengsel te droog is. Proef even en voeg eventueel naar smaak wat peper en zout toe.
- Draai balletjes van het mengsel die je vervolgens een beetje inknijpt waardoor de typische vorm van de köfte ontstaat (zie afbeelding).
- Serveer de köfte in een slablad, zo plakken ze niet aan elkaar, drogen ze niet uit, zijn ze gemakkelijk te pakken en het staat nog leuk ook.
Tip: Bak de köfte nog even op met een beetje olijfolie in de koekenpan, zo worden ze lekker warm en een beetje krokant!
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter