Door |Geüpdatet op: 05 november, 2015|3.7 min leestijd|

We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.
Durf jij het aan om ze te proeven?

1. Slakken eten in Frankrijkslakje
Ooit wel eens een ‘Petit-gris’ op je bord gehad? Nou ik wel, wist ik veel wat het was. Ik stak het flubbertje in mijn mond en liet de smaken tot mij komen. Het was lekker, maar de structuur wel een beetje vreemd, een beetje rubberachtig zelfs. Omdat ik niet kon thuis brengen wat ik nu precies aan het eten was, vroeg ik het aan de maître. ‘Oh dat is een slakje’, antwoorde ze alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Ik was een beetje met stomheid geslagen. Niet zo zeer omdat het voor ons Nederlanders nog steeds een beetje vreemd is om slakken te eten, maar vooral omdat het ook echt lekker was. Daarom een ode aan de 10 vreemdste Europese gerechten!

2. Casu Marzu uit Italiëcasu
Is een slakje misschien nog niet zo heel vreemd, het volgende gerecht is dat zeker wel. De Casu Marzu uit Italië is een rotte schaapskaas waar larven van de kaasvlieg zich hebben ingenesteld. De kaas is boterzacht zacht, soms zelfs vloeibaar en wordt gegeten met levende, opspringende larven er nog in!

3. Criadillas de delicatesse van Spanje
Stierentestikels
Stierenkloten; om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Dit bizarre gerecht wordt onder andere gegeten in Spanje, Argentinië en Mexico. De ballen van de stier worden voorzien van een laagje bloem, wat peper en zout en daarna kort gebakken in de hete olie. Heerlijk met wat sla en patatas bravas. Als je niet weet wat het is, ziet het er zelfs smakelijk uit.

4. Zee-egel – overal ter wereldZee-egel. Bron rechtuitdehakdotcom.
De geslachtsklieren van de zee-egel zijn in verschillende delen van de wereld een culinaire traktatie, maar vooral in Spanje zie je dit gerecht toch wel regelmatig terug op de menukaart. Deze exclusieve lekkernij is bijna net zo kostbaar als kaviaar en is overigens ook in Nederland gewoon verkrijgbaar.

5. Tete de veau  – FrankrijkTete-a-veau. Bron The Peak magazine

Het klinkt zo chic: ‘ Tete de veau’, maar niets is minder waar. Want letterlijk betekent het gewoon kop van het kalf. Van oorsprong een Frans armeluis gerecht, waarbij de schedel, volgens de traditionele bereiding, wordt losgeweekt in kokend water en het vlees vervolgens wordt opgegeten. De Fransen besteden veel tijd aan het mooi opmaken van dit gerecht, maar het blijft een combinatie van kalfshersenen, kalfstong en kalfswangen.

6. Cibreo  – Italiëcibreo- bron slowfood.com
Cibreo is een eeuwenoud Toscaans recept en bevat naast peterselie, ui en wijn, kippenlevers, hanenkammen, en -lellen en ongelegde kippeneieren. Deze saus was volgens zeggen, het favoriete gerecht van de invloedrijke Catherina de Medici.

7. De Hollandse nieuwe – NederlandBroodje_Haring
Lekker een harinkje happen met wat uitjes erbij. Voor ons doodnormaal. Daarentegen vinden veel buitenlanders onze gewoonte om rauwe, onthoofde vis naar binnen te slurpen heel eigenaardig.

8. Surströmming – ZwedenSurströmming
Niet alleen bij ons, maar ook in Zweden happen ze graag een harinkje. En dan bij voorkeur ingeblikte en gefermenteerde Baltische haring die bekend staat om de braakreflex te prikkelen. De smaak moet mild en aangenaam zijn, maar je moet wel een sterke maag hebben om de geur te kunnen verdragen.

9. Smalahove – NoorwegenSmalahove1
Een traditioneel Noors gerecht is Smalahove. Niet de kop van het kalf dit keer, maar de kop van een schaap. En dan ook de hele kop. De traditie is het oog en het oor als eerste op te eten en daarna eventueel de hersenen lekker uit te lepelen.

10. Halloumi – Cyprushalloumi bron www.healthinspirations.net
Van veel gerechten in deze lijst loopt misschien niet direct het water in je mond, maar mij gebeurde dit wel toen ik voor het eerst van Halloumi hoorde. Een zoutige, Cypriotische kaas die je kunt grillen of frituren. In Cyprus eten ze halloumi vaak in combinatie met watermeloen, maar de kaas is ook erg lekker in een salade. Wat mij betreft een fijne afsluiter van deze lijst met vreemde Europese gerechten!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?