Door |Geüpdatet op: 07 september, 2020|5.6 min leestijd|

Madeira het bloemeneiland, alleen voor ouderen? Nee hoor! Wat heeft Madeira ons verrast. Dit Portugese eiland is onwijs mooi! Om de een of andere reden staat het vooral bekend als een ouderen bestemming, maar het tegendeel is absoluut bewezen. Dit eiland is zo divers. Ik denk dat elke doelgroep hier een hele fijne vakantie kan beleven. Van ruige kliffen tot exotische bloemen en van schilderachtige kustwegen tot weelderige natuur. Madeira heeft het allemaal.

Voorbereiding vakantie Madeira

Het reizen in tijden van Covid-19 vergt iets meer voorbereiding dan normaal. Voor dat je je koffers kan pakken, moet eerst goed worden gekeken naar de bestemming. Madeira is één van de eerste bestemmingen die een programma voor Covid-19 heeft opgezet, wat het reizen veiliger maakt en meer comfort biedt. Zo is er de app ‘MADEIRA SAFE TO TRAVEL’. Aan reizigers wordt van te voren gevraagd zich aan te melden bij dit programma en instructies te volgen. Volgens de app heb je twee keuzes: of je laat je binnen 72 uur voor vertrek testen in Nederland of je test jezelf op Madeira airport en wacht de uitslag af in je hotel. Vervolgens vraagt de app je geregeld tijdens je vakantie hoe je je voelt. Op de website van Sunweb vind je hier alle informatie m.b.t. de maatregelen.

Vertrek, de vlucht en aankomst

Vroeg in de ochtend komen we toch een beetje lichtgespannen aan op Schiphol. Met de gedachtes als ‘gaat alles extra lang duren of zal het voorspoedig verlopen’, ‘zullen we ons in grote mensen massa moeten begeven’ of ‘zou alles in goede banen worden geleid’. Eenmaal bij de gate aangekomen viel alles reuze mee, op een paar extra (korte controles) en het dragen van een mondkapje is er niet veel verschil met andere tijden. Ook wordt er overal goed aan social distancing gedaan. Goed begin van de trip dus!

Op Madeira airport is alles voorspoedig gegaan. Het vliegtuig was niet helemaal gevuld, de stoelen naast ons waren zelfs nog vrij. In het vliegtuig hebben we gewoon service gehad, het is wel is waar wat minder dan normaal maar de basics als eten/drinken/desinfectie doekjes niets te kort gehad.

Op de luchthaven hield iedereen, net als op Schiphol, gewoon voldoende afstand. Vervolgens werd ons gevraagd om blauwe of groene lijn te volgen. Groene lijn als je thuis al een corona test hebt gedaan en blauw als je dit nog niet hebt gedaan. Ik denk dat 80% al een test gedaan had. Wij ook, want dan hoef je niet op het eiland je testresultaten in quarantaine af te wachten. Bovendien is het dan jouw eigen verantwoordelijkheid om de gevolgen te dragen als blijkt dat je positief getest bent en dan zit je dus al in Portugal… Vervolgens werd onze temperatuur opgemeten en moesten we onze ‘negatieve’ corona test laten zien. En eigenlijk stonden we binnen 10 minuten buiten.

Ontvangst accommodatie

In het hotel kregen we een korte temperatuur check en moesten we via een QR code online inchecken. Voor de rest alleen mondkapjes in de lobby dragen en als je in het hotel rond loopt. Eenmaal op je ligbed of stoel aan tafel kan het mondkapje af. Na de snelle check-in, is het tijd voor het welkomstdrankje! In dit geval de ‘’Poncha’’. De traditionele cocktail van het eiland. Doe mij er nog maar een paar…!

Het eiland ontdekken (met een mondkapje?!)

Madeira heeft onwijs veel te bieden en heeft ons compleet verrast. Naast dat heel het eiland vol staat met mooie exotische bloemen kun je ook genieten van de wandelingen met de meest prachtige uitzichtpunten. Om je daarbij te helpen biedt Sunweb een aantal leuke activiteiten aan bijvoorbeeld:

  • Westelijke/oostelijke eiland jeeptour
  • Levada/botanische tuin wandelingen
  • Catamaran/speedboat tocht

Wij hebben gekozen voor de jeeptour. Wat deze tour ontzettend leuk maakt is dat je hierdoor op mooie ‘’offroad’’ plekken komt waar je normaal met je ‘’fiat punto’’ niet kan komen. Rijdt bijvoorbeeld recht onder een waterval door met de auto. Ook brengt de lokale tourguide je langs verschillende schattige dorpjes met leuke winkeltjes en bezienswaardigheden. En natuurlijk de lokale lunch tijdens het middaguur niet te vergeten. Er werd verteld dat we ons moesten laten verrassen door de lokale cuisine en dat is zeker gelukt!

Verder hebben wij ook een aantal levada wandelingen gedaan die verspreid zijn over het eiland. Levada’s zijn kanaaltjes die het water van de waterrijke noordkant naar de meer drogere zuidkant van het eiland brengen. Deze levada’s worden al sinds de zestiende eeuw aangelegd. Door de vele levada’s en tunnels naast wandelpaden ben je verzekert van een bijzondere wandeling.

Eten en drinken

Wie aan Madeira denkt, denkt misschien niet direct aan lekker eten. Maar wat kan je lekker eten op dit eiland. Het eiland heeft zich een heel hele eigen keuken ontwikkeld in de loop der jaren, die zeker het proberen waard is. Enkele tips:

  • Restaurant La ao fundo in het centrum van Funchal (hoofdstad) vinden we dit restaurantje, met een prettig sfeertje. Nog voor dat wij de kaart hebben gekregen komt de ober al aan lopen met een extra amuse van de chef, en verteld daarbij dat de special van het restaurant de tonijn is. Eigenlijk zonder twijfelen zijn we om.. Wij namen de tonijnsteak tartare en de risotto met de tonijnsteak. In dit restaurant hebben wij bij uitstek de lekkerste tonijn ooit gegeten. Zo goed zelfs dat we bang werden voor de rekening omdat we niet naar de prijs gevraagd hadden. Al zwetend wachten we de rekening af. Maar gelukkig geen paniek. We hebben onwijs lekker gegeten en blijkbaar ook heel goedkoop, vijf tientjes waren we kwijt. Zeker een aanrader dus!
  • High tea bij hotel suite van cliff bay. Goede prijs, fijne sfeer en perfect uitzicht!

De terugreis

Het enige jammere aan de terugreis is altijd dat het betekent dat er een einde komt aan je vakantie. Maar eveneens als de heenreis is alles voorspoedig verlopen. Eigenlijk niet anders dan normaal, op wat extra controles en het dragen van een mondkapje na.

Dus wandel je graag tussen de meest exotische bloemen en de meest spectaculaire uitzichtpunten en ben je een echte natuurliefhebber. Dan is Madeira is de ultieme bestemming. Wij gaan nog even nagenieten. Till next time Madeira..

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar een zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
07 september, 2020|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.