Door |Geüpdatet op: 30 maart, 2020|1.7 min leestijd|

Dat Turkije een aantrekkelijke vakantiebestemming is vanwege het fijne klimaat weten we inmiddels. Maar wist je dat je er behalve van de zon ook van heerlijke gerechten en typische specialiteiten kunt genieten? Maak van jouw vakantie een culinaire reis en ontdek Turkije als land van lekkernijen!

Vlees

Van oudsher werd er maar weinig vlees gegeten in Turkije. Het werd gezien als luxe eten en vooral genuttigd op speciale gelegenheden zoals bruiloften en (religieuze) feestdagen. Tegenwoordig wordt het veel massaler en goedkoper geproduceerd en eten de meeste mensen regelmatig vlees. De meest voorkomende vleesgerechten:

  • Kebab: aan een spies gegrild vlees.
  • Köfte: vergelijkbaar met kleine gehaktballetjes
  • Sucuk: een pittige worst
  • Pastirma: aan de lucht gedroogd vlees

Vis

In ieder land dat aan een zee ligt wordt regelmatig vis gegeten. Wat kun je zoal verwachten aan de Turkse kust? Zwaardvis-spiezen, vis-stoofpotjes, gebakken sardines en inktvisringen bijvoorbeeld. Maar ook bonito, goudbrasem, zeebaars, ansjovis en wijting zijn veel gebruikte vissoorten.

Zuivel

Zuivelproducten spelen een grote rol in de Turkse keuken. Het woord ‘Peynir’ zul je daarom ook vaak langs zien komen, het betekent kaas en daarmee wordt meestal witte kaas bedoeld zoals feta. Niet alleen in gerechten gebruiken ze er veel van, ook in sauzen en dranken wordt veel zuivel verwerkt. Je zult altijd wel een yoghurt-achtige saus bij je eten krijgen zoals cacik (een soort tzatziki), en niet te vergeten yoghurt bij het ontbijt natuurlijk. Ayran is een typisch yoghurtdrankje dat je in Nederland niet zo snel zult tegenkomen. Je houdt ervan of je haat het, maar drink het ijskoud, dan is het best verfrissend om te drinken bij warm weer.

Groentegerechten, vegetarisch en vegan

Ook vegetariërs en veganisten kunnen in Turkije een prima vakantiebestemming vinden als het om eten gaat. De keuken kent namelijk ontzettend veel groentegerechten en er wordt ook veel gebruik gemaakt van granen zoals rijst en bulgur. Je vindt er bijvoorbeeld heerlijke groente stoofpotjes en ook peulvruchten zoals witte bonen en kikkererwten staan er veel vaker op het menu dan hier in Nederland. Ook zeer geschikt voor niet-vega(n)s natuurlijk!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?