Recentelijk is er in het nieuws berichtgeving over de vluchtelingenstroom op enkele Griekse eilanden. In dit blog volg je de laatste updates omtrent dit topic en meest gestelde vragen toen dit een belangrijk onderwerp in 2016 was.
Update 2020
Al sinds het begin van de eerste berichtgevingen zijn wij in nauw contact met onze reisleiding ter plaatse en houden wij de situatie nauwlettend in de gaten. Tot nu toe is altijd gebleken dat de vluchtelingenstroom geen veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Op dit moment hebben wij dan ook geen reden om onze reizigers teleur te stellen en vakanties naar Griekenland niet door te laten gaan. Wanneer hier onverwachts toch iets in wijzigt, nemen wij contact op met de betrokken reizigers. Wij zullen onze klanten niet af laten reizen naar een bestemming die niet veilig is.
Situatie 2016
In 2016 ontvingen we veel vragen over de vluchtelingenstroom naar de Griekse eilanden. Onderstaand kun je de antwoorden op de toentertijd veelgestelde vragen over dit topic terugvinden.
Zorgt de vluchtelingenstroom in Griekenland voor problemen tijdens de vakantie?
Het opvangen van de vluchtelingenstroom op de Griekse eilanden is de afgelopen jaren verbeterd. Europa steunt Griekenland met een financiële bijdrage en ieder land biedt zijn eigen bijdrage; Nederland stuurt bijvoorbeeld extra medische hulp naar Griekenland. Volgens de rijksoverheid bevinden de vluchtelingen zich vooral in de opvangcentra. Reisleidster Manon op het Griekse eiland Kos vertelde ons otijdens het zomerseizoen in 2016: ’Het seizoen verliep goed en de vluchtelingen zagen we nauwelijks. Alleen als ik langs het politiebureau liep, zag ik een aantal vluchtelingen binnen zitten. Veel vluchtelingen waren gewoon aan het wachten op een papiertje om door te kunnen reizen. Altijd al zijn er een aantal vluchtelingen op Kos geweest, maar het was toen niet zo in het nieuws als nu.’ De vluchtelingenstroom brengt dus geen veiligheidsrisico’s met zich mee.
Hoe ziet de situatie wat betreft de vluchtelingenstroom in Griekenland er momenteel uit?
Even wat feiten op een rijtje:
* In 2015 is de grootste stroom vluchtelingen binnengekomen op de Griekse eilanden. Hiervan heeft een groot deel inmiddels het Griekse vaste land of andere Europese landen bereikt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal vluchtelingen dat de afgelopen jaren naar Griekenland is afgereisd, erg afgenomen. In januari 2015 reisden er 62.000 vluchtelingen naar Griekenland en in februari 2015 waren dit er 16.000. Begin maart werd de Balkanroute afgesloten voor migranten, wat betekent dat vluchtelingen niet meer door Oostenrijk, Servië, Slovenië en Macedonië, naar Duitsland kunnen reizen. Als gevolg hiervan zijn er veel vluchtelingenkampen opgezet bij grensdorpen in Griekenland, zoals Idomeni.
* Een andere maatregel om de vluchtelingenstroom tegen te gaan, is het akkoord dat Turkije eind maart 2016 heeft getekend met de EU. In dit akkoord staat dat Turkije de vluchtelingen die naar Griekenland willen reizen tegen zal houden. En dat de vluchtelingen die al op de Griekse eilanden zijn, terug moeten naar Turkije, tenzij er bewijs is van vervolging in Turkije. De EU heeft Turkije in het akkoord beloofd om voor elke teruggestuurde Syriër die in Turkije arriveert, één Syrische vluchteling uit een Turks vluchtelingenkamp toe te laten in Europa. Mits die nog nooit de oversteek naar Griekenland heeft gemaakt. Syriërs die alsnog via een illegale route naar Griekenland reizen, komen onderaan de lijst te staan. Opmerkelijk is de afname van de vluchtelingenstroom sinds de invoering van het akkoord. De Europese Commissie benoemde de afname van de vluchtelingenstroom ‘bemoedigend’.
Op welke Griekse eilanden komen de vluchtelingen aan?
Vanuit Turkije reizen veel vluchtelingen naar de Griekse eilanden die het dichtstbij de Turkse kust liggen. Dit zijn de eilanden: Lesbos, Limnos, Kos, Rhodos, Samos en Chios. Maar ook op het Griekse vastenland en in de stad Thessaloniki komen vluchtelingen aan. Deze stad ligt dicht bij de grens van Griekenland.
Reizen de vluchtelingen meteen door als zij aankomen op een Grieks eiland?
Bij aankomst op de Griekse eilanden, gaan de vluchtelingen vaak meteen naar registratiecentra of opvangcentra. Hun doel is om zo snel mogelijk het vaste land van Griekenland te bereiken om vervolgens de grens over te steken naar andere landen in Europa. Door het nieuwe akkoord tussen de EU en Turkije, worden de vluchtelingen bij aankomst gelijk teruggestuurd naar Turkije. De enige reden dat vluchtelingen op een Grieks eiland mogen blijven, is als zij vervolging riskeren in Turkije. Maar ook dan worden er maatregelen getroffen en is het verblijf op een Grieks eiland maar tijdelijk.
Op welke eilanden zijn minder of geen vluchtelingen?
De eilanden Corfu, Lefkas, Kefalonia, Zakynthos zijn erg moeilijk te bereiken vanaf de Turkse kust, daarom reizen de vluchtelingen hier niet naartoe. Ook de eilanden Santorini, Karpathos, Kefalonia en Skopelos liggen niet op de route van veel vluchtelingen. Naar de eilanden Kreta en Thassos reizen maar enkele vluchtelingen.
Is het nog wel verstandig om naar Griekenland op vakantie te gaan?
Deze vraag kwam vooral van gezinnen met kleine kinderen en ouders van jongeren. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is Griekenland, ondanks de vluchtelingenstroom een veilig land zonder extra veiligheidsrisico’s. Ook de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) geeft aan dat er geen reden is om terughoudend te zijn tijdens het maken van een boeking naar Griekenland. Vluchtelingen zijn over het algemeen niet te vinden op openbare plekken waar toeristen komen en daarom zal je er tijdens je vakantie niet snel mee in aanraking komen. Volgens ons, Buitenlandse zaken, de rijksoverheid en de ANVR, kunnen we dus gewoon op vakantie blijven gaan naar Griekenland.
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter
Het zou mooi zijn als hier een Up date komt. Zeker wat betreft Kos. Over de andere eilanden kan ik niets zeggen omdat ik daar niet ben geweest. Op kos zijn geen vluchtelingen meer. Ja -100 in een hotspot midden op het eiland. Verder zie je niets meer op het eiland. Voor de toeristen die wegblijven voor de vluchtelingen dat is absoluut niet nodig. Op kos zijn een 90 tal Europese politieagenten en die bewaken samen met de Turken de zee. Niemand komt kos meer in. Op kos en de andere eilanden hebben ze het toerisme zo nodig. Blijf aub niet weg. Het is zo heerlijk.
In mei/juni echt de meest heerlijke vakantie ooit gehad op Kos! Geen vluchteling gezien. De Grieken zijn erg aardig maar hebben het moeilijk. Kos en veel andere eilanden leven echt op de toerisme, door het nieuws in de media is het toerisme op Kos en de andere eilanden behoorlijk afgenomen. Elke cent is het meer dan waard die je uitgeeft. De Grieken hebben het hard nodig en je krijgt er zo veel voor terug! !
Ben in juni geweest en zit er nu weer en het is nu eind sept.vluchtelingen…niet gezien.ja hooguit een paar zigeuners hoog in de bergen. Er zijn wel verlaten hotels waar weeskinderen zitten maar die blijven niet langer dan 3 maanden. Gelukkig hoor ik ook goed nieuws en dat is dat augustus september top maanden waren voor eilandbewoners. Dus mensen gewoon boeken tis super hier en de bevolking zal je met open armen ontvangen
Wij zitten hier nu in ramira en hebben niks gezien.
Voortreffelijk genieten hier
Wat een xenofobie;….geen vluchteling gezien. Ja kijk maar uit; ze bijten. Je staat echt los van alles. Uitermate zorgwekkend., deze houding.
marcel wat een rare opmerking maak jij. tegen wie en wat heb je dat nou. wie praat er over xenofobie? mag men niet vragen wat er op zo” n eiland gaande is. we zien genoeg beelden in de media om je zorgen te maken hoor!!
Ik ben het helemaal met Marcel eens. Wat ik graag zou lezen is hoe ik zelf van mijn vakantie in Griekenland kan genieten en daarbij ook iets voor vluchtelingen daar kan betekenen.
Heel jammer Sunweb dat jullie je zo enorm elitair, angstig en denegrerend opstellen ten opzichte van mensen die alles wat ze kenden hebben moeten achterlaten op zoek naar veiligheid. Waarom doen jullie dat?
Kan ik me helemaal voorstellen. Het is heel dubbel. De Grieken hebben toerisme nodig en het is een prachtland maar je wilt ook de werkelijkheid niet wegpoetsen, er zijn vluchtelingen en die hebben het zwaar. Het gegeven dat jij lol hebt in het water waar anderen in verdrinken is heftig. De een zijn droomvakantie is de anders rotsituatie. Doen alsof het er niet is is wat mij betreft de werkelijkheid ontkennen maar moet je het daarom gaan opzoeken? Ik vind het een dilemma.
Sunweb, bedankt voor deze duidelijke informatie!
Wij hebben erg veel last gehad van vluchtelingen in de zomer van 2016 ze schijten overal waar ze kunnen schijten ze bekeken jonge meisjes van nog geen 10jong, en ik rook zelf ik heb gehoort van veel winkeliers die sigaretten verkochten dat er elke dag werd gegapt door vluchtelingen plus het fijd dat als je er in de buurt stond het er erg onsmakkelijk stonk vreselijk ik gun dit niemand daar geef je dan joun hartverdiende centen voor uit.
Jammer dat sommige niet zien dat wanneer je thuis en je menselijkheid van je wordt afgenomen, je raar gedrag niet vrijwillig is. Die mensen hebben hulp nodig, niet een snauw van onbegrip. Fijn dat jij in Nederland woont en veilig iets hebt kunnen opbouwen waardoor je nu lekker een weekje luxe vakantie kunt vieren in de zon in Griekenland. Wat meer begrip voor wat je ziet gebeuren om je heen in plaats van blind oordelen over zaken waar je geen kaas van hebt gegeten zou niet misstaan.
Ben het met Rachel eens, en mijn vraag is dan ook of ik iets zinvols kan meenemen als ik binnenkort naar Kreta ga. Behalve wat extra geld besteden voor de Grieken die het ook moeilijk hebben.
Naïef geleuter van Mo, Rachel en Marcel.
Lekker makkelijk om mega “tolerant” te zijn op zo’n afstand. Lokaal veroorzaken ze veel overlast en daar hebben de eilandbewoners last van. Ook heeft het een negatief op toerisme want niemand zit op z’n vakantie op overlast te wachten. Simpel. Dus hele goede vraag en prima uitleg van Sunweb