Door |Geüpdatet op: 02 december, 2019|3.4 min leestijd|

Iedereen heeft er weleens last van. Een beetje stress is prima en zelfs gezond, zo zorgt het dat je dingen op tijd af krijgt of adequaat kunt reageren. Maar als je draaglast (wat je moet, meemaakt, etc.) hoger is dan je draagkracht (wat je aankan), loop je het risico mentale of fysieke klachten te ontwikkelen door stress. Gelukkig is er een natuurlijk medicijn dat een heilzame werking op ons heeft: vakantie zorgt ervoor dat je een burn-out het hoofd biedt of een depressie voor blijft. Hoe werkt dat en waar let je op als je echt wilt ontstressen?

Is vakantie noodzaak

Onderzoek* wijst uit dat mensen die geen vakantie nemen sneller ziek worden of zelfs eerder sterven dan mensen die er wel op uit gaan. Klinkt heftig hè? Dat vakantie geen overbodige luxe is, wordt hiermee wel duidelijk. Of je er nu even tussenuit gaat of een langere vakantie neemt, we hebben allemaal van tijd tot tijd rust nodig in ons drukke leven om bij te komen, op te laden, te herstellen en nieuwe energie en inspiratie op te doen. Zo kunnen we daarna ook weer beter functioneren. 

Uitrusten

Hard werken, voor de kinderen zorgen en het huishouden aan kant. Maar ook: sporten, een cursus of opleiding volgen, hobby’s en een sociaal leven. We hebben het er maar druk mee. Op vakantie kun je de dagelijkse kermis laten voor wat ’ie is en mogen lichaam en geest relaxen. Door een andere omgeving, andere of minder mensen om je heen en andere activiteiten, komen je hersenen niet alleen tot rust, ze worden ook op een positieve manier geprikkeld met nieuwe ervaringen. Dat geeft energie en draagt bij aan ons geluksgevoel.

Alleen of samen?

Met wie je op vakantie gaat is belangrijker dan de bestemming. Ga je alleen, dan kun je doen wat je wilt. Als je reisgenoten hebt, kun je mooie momenten delen. Stem dan vooraf wel de verwachtingen op elkaar af om ergernissen of teleurstellingen te voorkomen en je vakantie-geluksgevoel te vergroten

Offline, hier & nu

Door al die berichtjes, notificaties en mails die op je telefoon binnenkomen zijn je hersenen continu in hoge staat van alertheid. Zo kan je nooit goed tot rust komen. Als je echt wilt ontstressen, geniet dan offline van het hier en nu met de mensen om je heen (of alleen). Zet je telefoon op vliegtuigmodus of liever: uit, zodat je niet gestoord wordt en ook zelf niet gaat zitten appen, scrollen, en je verplicht voelt berichtjes te beantwoorden of statusupdates te liken. Je ervaart dan veel meer vrijheid en ontspanning dan wanneer je alles krampachtig vastlegt ‘voor later’. Want later realiseer je je vaak pas hoe leuk dit moment eigenlijk was.

Houd die telefoon in je tas in plaats van in je hand. Dan ervaar je veel meer vrijheid en ontspanning! 

Vakantiefoto’s maken is prima en zelfs goed voor het maken van jouw herinneringen, maar laat het niet ten koste gaan van het daadwerkelijke moment. Wat moet je straks met honderden selfies en foto’s van glazen wijn? Ook hoef je niet alles meteen online te delen, liever niet zelfs. Jouw vakantie gaat om jou, niet om thuisblijvers informeren dan wel de ogen uitsteken. Ga maar na: hoe voel jij je als je die prachtige zonsondergang op Ibiza op je vriendin’s tijdlijn voorbij ziet komen? Natuurlijk ben je hartstikke blij voor haar! Maar waarschijnlijk maakt het je ook een beetje jaloers. En dat is niet raar of stom, maar menselijk. Het is leuk om mooie dingen met elkaar te delen, maar minder fijn als het een negatief effect op jou heeft. Bijvoorbeeld als al die picture perfect plaatjes ervoor zorgen dat jij denkt dat je iets tekort komt.

Misschien zit je momenteel niet zo lekker in je vel. Steeds geconfronteerd worden met andermans succesjes is dan niet bevorderlijk voor jouw stemming. Neem tijdens jouw vakantie dus ook een break van andermans levens zodat jij je volledige aandacht kunt richten op het jouwe en geniet van jouw geluksmoment.

 

*onderzoek Matthews, 2000 ‘Vacation from work as prototypical recovery opportunity’

 

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?