Door |Geüpdatet op: 06 januari, 2021|3.3 min leestijd|

Vakantie geeft ons een geluksgevoel en is goed tegen stress. Maar er zijn dingen waar je op kunt letten zodat je jouw vakantie intensiever beleeft, met meer energie terugkomt en naderhand beter herinnert. Zo haal je echt alles uit je vakantie!

Alleen of samen op vakantie?

Met wie je op vakantie gaat is vaak nog belangrijker dan de bestemming. Dit is daarom echt iets om over na te denken en een bewuste keuze in te maken.

Ga je alleen, dan kan je precies doen waar jij behoefte aan hebt. Ben je bijvoorbeeld van plan om alleen maar te gaan liggen luieren of wil je elke dag hele stukken gaan wandelen? Dat kan dan zonder rekening te hoeven houden met andermans wensen, zo kom je helemaal tot jezelf.

Ga je met je partner, vriend(in) of familie, bespreek dan van te voren jullie wensen en verwachtingen en stem deze op elkaar af. Zo voorkom je irritaties (‘Ze ligt alleen maar te lezen, terwijl ik iets van het land wil zien!’) en teleurstellingen achteraf (‘Ik ben de hele vakantie achter hem aangehobbeld terwijl ik eigenlijk van de natuur had willen genieten…’).

Geef in een vakantie met anderen aan wanneer je tijd voor jezelf wilt, dan weet je zeker dat je aan de dingen toekomt die je écht wilt doen, zien en beleven. Zo kun je wel gezellig samen op vakantie gaan maar lig jij bijvoorbeeld een dagje aan het strand terwijl je partner met de kinderen een waterpark bezoekt.

Iedereen laadt op een andere manier op, dus gun de ander zijn/haar momenten voor zichzelf. Je hoeft echt niet per se alles samen te doen op vakantie, dat doe je normaal gesproken ook niet. Het voordeel van samen op vakantie gaan is natuurlijk wel dat je mooie momenten met elkaar deelt. Samen herinneringen maken maakt gelukkig, en is een ultiem medicijn tegen stress. 

Hoe haal je het maximale uit jouw vakantie?

 • Verleng de vakantie
  Met voorpret maak je je vakantie langer. Hoe eerder je jouw vakantie geboekt hebt, hoe eerder je ernaar uit kunt kijken en de voorbereidingen kunnen beginnen.
 • Voorbereiding
  Je hoeft echt niet alles van te voren te plannen, liever niet zelfs. Laat genoeg ruimte over voor spontane acties, maar bedenk van te voren wel vast een paar dingen die je in ieder geval wilt doen of zien. De vakantie vliegt sneller voorbij dan je denkt. Zonde als je straks nog geen bijzonder wijntje geproefd, of schildpad gespot hebt.
 • Offline
  Wil je jouw vakantie ten volle beleven en echt genieten van het moment? Zet je telefoon dan uit (nee, niet alleen op stil) want dit is de grootste verstoorder van ons vakantiegeluk. Continu verbonden zijn is een grote bron van stress, maar gelukkig is deze bron uitschakelen makkelijker dan je denkt! Wil je foto’s maken met je mobiel, zet ’m dan op vliegtuigmodus zodat je niet gestoord of afgeleid wordt.
 • Nieuwe ervaringen
  Het maakt voor ons brein niet uit of je een lange of korte vakantie neemt. Belangrijk is vooral het opdoen van nieuwe ervaringen. Deze prikkelen onze hersenen het meest, ze inspireren en geven energie. Aan deze ervaringen herinner je je vakantie later ook het best.
 • Dagboekje
  Herinneringen zijn belangrijk voor ons geluksgevoel. Geniet daarom op vakantie bewust van alle momenten. Foto’s, tekeningetjes en notities helpen hierbij. Neem een mooi boekje of schriftje mee en schrijf hier elke dag een paar dingen in die je gedaan en gezien hebt. Om het nog levendiger te maken voorzie je de pagina’s ook van allerlei (toegangs)kaartjes, plattegronden en mooie blaadjes uit de natuur.
 • Nagenieten
  Wie zegt dat de vakantie afgelopen is bij thuiskomst? Niet alleen met voorpret, maar ook met napret verleng je je vakantie. Achteraf kun je nog lang nagenieten van je vakantie: Blader door je dagboekje, laat je mooiste foto’s zien, en praat na met je reisgenoten. Lees meer over dit onderwerp in het artikel Hoe maakt vakantie ons gelukkig .
Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?