Door |Geüpdatet op: 07 december, 2017|4.3 min leestijd|

Nadat het grote Sinterklaasboek dit jaar waterschade opliep, moest Oppas Piet als een speer naar Nederland komen om het reserveboek vanuit Spanje te brengen. Maar… toen stond het huis van de Sint een weekend lang leeg en dat kan natuurlijk niet. Omdat alle Pieten nodig zijn om pakjesavond in goede banen te leiden is Sint op zoek gegaan voor een oppas voor zijn huis. Hij koos daarvoor Jarko uit. Wij spraken met Aukje, zijn moeder, om te vragen hoe deze verrassing is bevallen.

Vertel eens, hoe  is het allemaal gegaan. Je had onze actie gezien op Facebook? En toen?
Ja, ik zag het voorbij komen en ik dacht: Jarko heeft net heel zijn verhaal met de klas gedeeld en zijn school gemotiveerd om zich in te zetten voor een goed doel, dus ik ga het gewoon proberen en de actie op Facebook invullen!

Wat is het verhaal van Jarko precies?
Jarko is geboren met een hartafwijking en heeft op jonge leeftijd een openhartoperatie ondergaan. Met hem gaat inmiddels alles prima en hij wilt graag kinderen in dezelfde situatie helpen. Met zijn verhaal en stoere litteken heeft hij zijn school gemotiveerd om geld in te zamelen voor het Sophia kinderziekenhuis. En met succes, want de school zamelde het meeste geld in van allemaal.

“Toen de sint bij ons het tuinhekje door liep werd Jarko er helemaal stil van”

Vervolgens stond de Sint ineens op de stoep. Wat was de reactie van Jarko?
Van te voren dacht ik: dit kan twee kanten op gaan, of hij wordt dolenthousiast of hij zou zo overdonderd zijn dat hij er helemaal stil van wordt. Toen hij de Sint door de straat zag lopen gebeurde dat eerste, maar toen hij bij óns het tuinhekje binnen liep werd hij er helemaal stil van. Het is natuurlijk ook niet niks, dat de enige echte Sinterklaas ineens naast je op de bank zit. Zijn zus Nienke was net zo verrast!

En toen mochten jullie op het huis van de Sint gaan passen. Hoe vonden de kinderen dat?
Ze vonden het heel erg bijzonder dat precies zij hiervoor uitgekozen zijn. Ze vroegen zich af of ze naar het echte huis van de Sint gingen, of dat ze op zijn vakantiehuis mochten passen.

We begrepen dat dit de eerste keer was dat jullie gingen vliegen. Hoe is de reis gegaan?
Heel goed! Het maakte het avontuur wel extra spannend, we konden ook de kinderen niet uitleggen wat hun te wachten stond omdat we het zelf ook nog nooit hadden meegemaakt.

Hoe hebben jullie je voorbereid op de reis?
We moesten koffers aanschaffen en ik heb een collega om wat tips gevraagd. Zo gaf hij aan dat je tijdens het landen en stijgen het beste een kauwgompje kan eten, zodat je oren niet dicht gaan zitten. Dat weet je natuurlijk niet als je nog nooit gevlogen hebt!

Jullie zijn aangekomen. Op de video zagen we dat Jarko en zijn zus nogal grote ogen opzetten. Waren ze overdonderd?
Ze hadden echt zo iets van ‘wat is dit dan?!’. Jarko is heel onderzoekend en ging meteen het huis door en had al gauw de zak met cadeautjes gevonden. Alles was met rood en goud aangekleed en natuurlijk stond de grote stoel van Sinterklaas er. We hebben Nienke daar echt af moeten slepen, het liefst had ze zelfs op de stoel geslapen!

Overal lag snoepgoed en de Oppas Piet had er een beetje een rommeltje van gemaakt, want overal lagen zijn kleren. Sinterklaas had via de Ipad gevraagd of Jarko en Nienke dat een beetje op wilden ruimen. En als de goedheiligman dat vraagt, doen ze dat natuurlijk met veel plezier! Ik heb het thuis ook nog eens geprobeerd met hun kamers, maar helaas, daar waren ze minder enthousiast. Uiteindelijk zijn Jarko en Nienke tot de conclusie gekomen dat dit vast het vakantiehuis was van de Sint.

“Het was zo prachtig, De kopjes van de kinderen, echt onbetaalbaar”

Wat hebben jullie het weekend allemaal gedaan?
Bij aankomst stond er een huurauto klaar en dat was wel heel fijn. Vooral mijn man, Gerrit, vond dat heel fijn. Zo had je echt dat gevoel van vrijheid en dat je kon doen en laten wat je wilde. We zaten op een prachtige locatie en als je dat platte Nederland gewend bent ga je natuurlijk de bergen in. Het was er zo mooi! Ook zijn we naar Malaga gegaan waar we hebben gewinkeld en natuurlijk zijn we ook even naar de zee gegaan. We moesten vooral wennen aan de ‘rare’ Spaanse taal!

Als je nu terugkijkt op het hele avontuur: wat is de leukste herinnering?
De kopjes van de kinderen. Dat was echt onbetaalbaar. Die geloven de komende 20 jaar nog in de Sint. En als hij volgend jaar weer een oppas voor zijn huis zoekt, melden wij ons graag weer aan!

Tenslotte, hoe was pakjesavond op 5 december?
Toen hebben we het nog eens gevierd, ze zijn zo ontzettend verwend dit jaar! We hadden nog allemaal snoepgoed uit Spanje over. Jarko en Nienke hebben dit ook aan hun klasgenootjes uitgedeeld, zoveel was er!

 

 

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?