Door |Geüpdatet op: 11 augustus, 2017|3 min leestijd|

‘Gaan we echt naar de woestijn?’ Opgetogen kijkt ze naar buiten. Mijn dochter van 5. We hebben onze ‘room with a view’, in een van de vele mooie baaien die de Costa de Almería rijk is, achter ons gelaten en gaan met zijn tweetjes op avontuur.

Een woestijn in Spanje? Bestaat dat? Ja! De woestijn van Tabernas. Als je een vakantie aan de Costa de Almería boekt zit je er vlakbij! Met een excursie of een huurauto kun je er gemakkelijk naartoe. Ik deed dat eerste. Ver was het niet. Met de bus waren we er zo.

Midden in de woestijn, die je meer als een soort rotsachtig maanlandschap moet zien dan als een immense zandvlakte, ligt een themapark: Oasys. Er is een dierentuin, een zwembad (vergeet je zwemkleding niet!) en een soort mini-Hollywood waar je nagebouwde indianendorpen ziet. Wandelend door de stoffige straten waan je je even in het wilde westen, compleet met cowboys en indianen. Het is net alsof je in een Amerikaanse western beland bent. Niet voor niets zijn films als Indiana Jones en The Good, the Bad and the Ugly daar opgenomen!

Themapark Oasys, Andalusië

Indianen Oasys

Gek genoeg is de Costa de Almería  in Spanje onder Nederlanders veel minder bekend dan de Costa Brava, de Costa Blanca of de Costa del Sol. Er gaan vooral Spaanse toeristen heen, maar relatief minder Nederlanders. Onterecht, want deze zuidoostelijk gelegen regio aan de Middellandse Zee is een super zonzekere bestemming en herbergt zoveel mooie baaien en stranden.

Vooral Nationaal Park Gabo de Gata is de moeite waard. Het is een ruig, maar schitterend natuurgebied meteen aan de kust, met rotsformaties en kleine verborgen zandstrandjes, waar je kunt duiken en snorkelen. Bij de Salinas, zoutvlakten, kun je vogels en zelfs flamingo’s spotten.

Hou je meer van bergen dan van zee? Dan is een uitstapje naar de Sierra Nevada een optie. Wist je dat je hier in de winter zelfs kunt skiën? Onvoorstelbaar, zo dicht bij de superzonnige kust waar het bijna altijd mooi weer is!

Dé must see is natuurlijk Granada, met het culturele hoogtepunt van Andalusië: het Alhambra en de tuinen van het Generalife. Bezoek ook Almería, met het Alcazaba (een fort met mooi uitzicht) en de kathedraal. Shoppen kan er ook, net als in de bekende en meer toeristische plaatsen Roquetas en Aguadulce. Bezoek ook eens de kleinere dorpjes in de buurt of –heel apart!- de grotwoningen van Guadix.

De Costa de Almería is een ideale bestemming voor stellen, maar ook voor mensen met kinderen. Als ouder alleen met één kind, zoals ik deed, is ook een aanrader, of je nou gescheiden bent of niet. Je kunt de volle aandacht aan je kind geven en beleeft alles lekker met zijn tweetjes. Dat geeft een heel close gevoel. Mijn dochter van 7 heeft het er, inmiddels 2 jaar later, nog steeds over. Ze vond het de leukste vakantie ooit. Groot voordeel is bovendien dat de transfer vanaf Almería naar Aguadulce maar een half uurtje is.

Costa de Almería

Uitzicht Diverhotel Aguadulce

Kortom, waarom dus deze kust? Omdat iedereen een keer in Andalusië geweest moet zijn, en deze costa net wat origineler, minder bekend en minder toeristisch is dan de Costa del Sol. Zonnen, zwemmen, tapas eten, golfen, watersporten, onbedorven natuur ontdekken… aan de Costa de Almería kan het allemaal! Absoluut de moeite waard dus, zowel met als zonder kinderen.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?