Door |Geüpdatet op: 10 april, 2019|2.5 min leestijd|

Wow, Malta heeft echt mijn hart gestolen! ‘Maar waarom dan?’, wordt mij vaak gevraagd. Het antwoord is heel simpel: geef mij zon, zee, strand, lekker eten, vriendelijke mensen én vermaak en ik ben tevreden. Ok, ok…dat zijn behoorlijk wat eisen, maar toch heb ik dit allemaal op Malta gevonden. Op Malta is het hele vakantiesfeertje voelbaar in alle straatjes en dat is precies wat ik zoek. Mijn belevingen heb ik ook gefilmd en kun je onderaan bekijken.

Valetta
Malta is een (ei)land met een bruisende hoofdstad: Valletta. Het is niet alleen de grootste plaats van Malta, maar ook zeker de meest indrukwekkende van allemaal. Het pronkt dan ook graag op de UNESCO werelderfgoedlijst. De geschiedenis van sommige delen van de stad begon al in Middeleeuwen en loopt tot na de Engelse overheersing. Dit alles is ook terug zien: prachtige gebouwen, sierlijke straatjes, sfeervolle pleintjes, enorme kerken en nauwe steegjes met restaurantjes. Ook een bijzonder gezicht; naast de (must-see) St.John’s Co-Kathedraal staan nog steeds knalrode, typisch Engelse telefooncellen.

Cultuur

Klimaat
Met haar zuidelijke ligging, onder Italië en boven de Noord-Afrikaanse kust, is het klimaat hier zeer aangenaam te noemen. Wil het hier in de wintermaanden nog wel eens waaien en regenen, de zomers zijn over het algemeen lekker lang, zonnig én warm. Van juni t/m september is de temperatuur vrijwel altijd rond de 30 graden en blijft het ook ’s avonds nog aangenaam. Echt zomer dus!

Klimaat

Cultuur
Met een 7000 jaar oude geschiedenis is er inmiddels wel wat cultuur te vinden op Malta en Valletta mag zich niet zonder reden in 2017 Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Om cultuur te ontdekken hoef je op Malta geen moeite te doen, het is gewoon óveral zichtbaar en men is er trots op. Een bezoek aan het Grootsmeesterpaleis, het Manoel theater en het Palazzo Parisio (zie foto) zijn wat mij betreft echte aanraders. Dit laatste paleis wordt ook wel ‘Versaille in het klein’ genoemd en bezoek je tijdens de excursie ‘Het andere Malta’.

Paleis

De zustereilanden
Malta is het grootste eiland van de Maltese Archipel, waar ook zustereilanden Gozo en Comino onderdeel van zijn. Malta is by far het grootse, drukste en levendigste eiland. Maar dit neemt niet weg dat een bezoek aan de andere eilanden niet nodig zijn. Integendeel, want wat zijn ze prachtig! Comino is een klein en vrij vlak eiland met een prachtig strand en kristalhelder water, genaamd  ‘the Blue Lagoon’. Gozo is een stuk afwisselender en kent, naast authentieke dorpjes en knusse restaurantjes, prachtige baaien waar je direct dat tropische gevoel krijgt. Er varen zeer regelmatig ferries tussen de eilanden, die je binnen 20 minuten naar de overkant brengen.

Gozo

Misschien denk je al wel: ‘goh, Malta klinkt best leuk eigenlijk’. Goed zo, want ik kan je verzekeren dat het ook absoluut een verrassende bestemming is!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?