La dolce vita is er uitgevonden. Nergens is het leven zo mooi en het eten zo lekker als in Italië. Leven als een God in Frankrijk? Doe mij maar Italië! Pasta, pizza, risotto, de allerbeste tomaten, truffels, parmaham, Parmezaanse kaas, limoncello, espresso, polenta, mozzarella, provolone, mortadella, amaretti, cantuccini: het komt allemaal uit Italië.

Er is ook geen keuken uit Europa die zo goed geïntegreerd is in de Nederlandse keuken. Waar onze restaurants vaak geïnspireerd zijn op de Franse keuken is er geen mama in Nederland te vinden die niet ooit eens iets uit Italië heeft gemaakt. Pizza? Lasagne? Tiramisu? Overigens hebben de Fransen voor een deel leren koken van de Italianen en komt pasta niet uit Italië maar van origine uit China…maar dat hardop zeggen…ik zou er voorzichtig mee zijn 😉

De Italiaanse keuken is puur. En eten gebeurt er uitgebreid. Bij voorkeur met de hele familie. Een schaal antipasti, een kleine pasta, dan een lekker vlees of visgerecht met veel verschillende groenten en tot slot de dolci….

De Italianen zijn ook trots op hun keuken, en besteden veel aandacht aan het in stand houden van tradities op het gebied van eten. Veel producten hebben een beschermd keurmerk, zoals bijvoorbeeld de balsamicoazijn uit Modena, Parmezaanse kaas en Parmaham. Het in ere houden van tradities en unieke smaken wordt duidelijk uit de door Carlo Petrini in Italië gestarte “Slow Food Movement” (inmiddels 100.000 leden in 150 landen).

Een korte culinaire reis langs een paar van Italie’s bekendste steden:

  • Bologna: bolognesesaus
  • Florence: bistecca fiorentina
  • Parma: parmaham, Parmezaanse kaas
  • Milaan: ossobuco Milanese, risotto Milanese
  • Rome: saltimbocca alla Romana
  • Napels: de bakermat van de pizza

Elk jaargetijde en elke streek kent zijn eigen producten. Jonge groenten in het voorjaar. Rijp fruit en tomaten in de zomer. Truffels, noten en andere paddenstoelen in het najaar.

En waar je ook bent in Italië, het eten is er eigenlijk altijd goed. Een advies: probeer eens iets anders dan pizza of pasta. Begin je avond met een schaal gegrilde groenten. Als tweede gang een mooie risotto. Dan een lekker hoofdgerecht en sluit af met een sabayon en vers fruit. En tot slot een straffe espresso. Want cappuccino drinkt een echte Italiaan alleen voor de middag.

De lijst van producten om mee naar huis te nemen is net zo eindeloos lang als alle heerlijkheden die je ter plekke kunt eten. Maar denk aan:

  • Olijfolie uit Ligurie
  • Balsamicoazijn uit Modena
  • Gedroogde paddenstoelen (porcini) en paddestoelenbouillon
  • Goede risottorijst
  • Goede gedroogde pasta en pastabloem van harde tarwe (durum)
  • Polenta
  • Mostarda de frutta
  • Cantuccini en amarettikoekjes
  • Gedroogde worsten
  • Limoncello

En om het goede voorbeeld te geven, bij deze een heerlijk recept voor “Saltimbocca a la Romana”.

Saltimbocca betekent letterlijk “springt in de mond”. Nou een feestje is het zeker!

Voor 4 personen:

  • 4 dunne grote kalfsschnitzels
  • 1 ons parmaham
  • 12 blaadjes verse salie
  • zout
  • peper
  • een glas marsala
  • evt. een beetje room of crème fraiche

Bestrooi de kalfsschnitzels aan beide kanten met peper en zout. Leg op een kant 3 blaadjes salie (per schnitzel) Bedek de kant met de salie met een plak parmaham, of twee. Vouw de schnitzel dubbel en zet hem vast met 2 prikkers. Oprollen kan ook.

Verhit boter in een koekenpan en leg de schnitzels in de hete boter. Laat lekker bruinen en draai om. Blus vervolgens met een glas marsala en zet het vuur even hoog. Bak de schnitzels in 8-12 minuten gaar, neem ze uit de pan en serveer. Mocht je een saus erbij willen roer de aanbaksels dan even los met een klein scheutje kokend water en een paar eetlepels room. (Leg de gebakken schnitzels dan even  onder aluminiumfolie.)

Dit gerecht is heerlijk met een paar verse tortelinni of liguini (dunne spaghetti) met een lichte kruidige tomatensaus. Die kun je zelf maken, maar er zijn ook snelle kant en klaar alternatieven. Koop dan goede verse of gedroogde pasta en een goede kwaliteit pastasaus. Een suggestie die zelfs mijn strenge kant en klaar toets kan doorstaan: de pastasauzen uit zak van Bertolli. De kruiden- en knoflook variant van deze sauzen zijn puur qua ingrediënten en lekker fris.

Buon appetito!

Saltimbocca a la Romana

11 augustus, 2017|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter