Door |Geüpdatet op: 21 juni, 2013|3.7 min leestijd|

Vakantievoorpret…… De Turkse keuken
In dit blog vertel ik jullie iets meer over Turkije. Populair als vakantiebestemming, maar wat weet je eigenlijk over de keuken?

Turkije culinair:

De Turkse keuken behoort tot de besten ter wereld, maar Turkije is zo groot, dat je eigenlijk niet kunt spreken over 1 keuken. Ten tijde van het Ottomaanse rijk was het paleis van de sultan de plek waar men experimenteerde met ingrediënten uit de hele wereld. Daarnaast biedt het land zelf een enorme rijkdom aan groenten, fruit, kruiden etc. Het is dan ook niet gek dat de Turkse keuken nog steeds een uitgebreid aanbod van gerechten kent.

Nederland heeft een grote Turkse gemeenschap en dankzij het toerisme richting Turkije, kent de gemiddelde Nederlander ook een flink aantal Turkse gerechten. Want, wie eet er na een lange nacht stappen niet graag een broodje döner? Andere bekende gerechten zijn: lahmacun (turkse platte pizza), kofte (gehaktballetjes), sis kebap (geroosterd vlees aan spiezen), borek (pasteitjes gevuld met groenten/kaas) en natuurlijk baklava (bladerdeeg met honing en pistachenoten)

In m’n vorige blog maakte ik al een opmerking over de overeenkomsten tussen de Griekse en de Turkse keuken. Zoals bijvoorbeeld Moussaka, in Griekenland gemaakt als een soort lasagne, in Turkije is het een eenpansgerecht. Maar ook tzatziki (cazik), souflaki (sis kebap) en keftedes (kofte) worden vrijwel op dezelfde manier bereid. Hoewel men in Turkije natuurlijk geen gebruik maakt van varkensvlees. Let op bij “Dolma”. Uit de Griekse keuken kennen we dit gerecht als “gevulde wijnbladeren” terwijl in de Turkse keuken dolma zoveel betekend als “gevuld”. Dus alles wat gevuld kan worden heet in Turkije “dolma” (aubergines, paprika’s, courgettes). Gevulde wijnbladeren daarentegen heten in Turkije “sarma”, wat zoveel betekent als “omwikkeld”. Instinker dus!

Kenmerkend voor de Turkse keuken is het gebruik van vooral verse ingrediënten en de mix tussen de Mediterrane keuken en de keuken van het Midden Oosten. Naast knoflook, uien, tomaten etc. gebruikt men in Turkije ook veel komijn, kaneel en rozijnen waar de link met het Midden Oosten duidelijk uit blijkt. In Turkije is eten niet alleen maar eten, er is sprake van een heuse “eetcultuur”. Voedsel dient niet alleen om te trek te stillen maar is vooral heel belangrijk als sociale factor. Eten doe je samen. En dan vooral de avondmaaltijd. Turken kennen namelijk niet een echte ontbijt/lunch/diner structuur. Tussen ontbijt en avondeten is er eigenlijk de hele dag eten beschikbaar. Voor de trek tussendoor, maar vooral ook voor gasten. Als je bij een Turkse familie wordt uitigenodigd zul je nooit met honger weggaan. En hou er rekening mee dat weigeren als zeer onbeleefd wordt ervaren!

Als je ter plaatse eens de lokale keuken wilt proberen, ga dan op zoek naar een “lokanta”. Je herkent ze aan de spaarzame, bijna “snackbar”achtige inrichting, TL verlichting en de vitrines met daarin schalen met eten uitgestald. Lijkt in niets op wat wij in NL een restaurant noemen. Maar goed, loop naar binnen, wijs aan wat jij lekker lijkt, en geloof me, het is allemaal lekker, ga zitten en geniet! Ook voor Turkije geldt, eet daar waar de lokale bevolking eet en je zult nooit slecht eten!

Een lekker gerecht voor bij gegrild vlees of als salade is Tabouleh. Probeer het eens, in plaats van aardappelsalade bij de barbecue. Tabouleh is van oorsprong een Libanees gerecht, maar wordt ook in Turkije veel gegeten. De sumak erdoor is wel typisch Turks.

Tabouleh

Nodig voor 2 personen (lunch) of voor 4 (bijgerecht)

  • 200 gram fijne bulghur
  • flinke bos platte peterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels koriander, fijngehakt
  • 1 eetlepels munt, fijngehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 bosuien, fijngesneden
  • 10 pomodori tomaten, fijngesneden, zonder vruchtvlees
  • 2 Turkse komkommers, zonder zaadjes, in kleine stukjes
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • naar keuze, een fijngehakt rood pepertje of een theelepel sumak

Dressing:

  • Sap van 1 citroen
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Doe de bulghur in een grote kom en giet hier 400 ml kokend water op. Dek dit af en laat het 20 minuten staan om te wellen. Vervolgens af laten koelen voor je de rest van de ingrediënten erdoor mengt.

Snij en hak de rest van de ingrediënten fijn. De tomaten eerst in kwarten, verwijder dan het vruchtvlees en de zaadjes, snijd ze in reepjes en vervolgens klein.

Meng groenten en de kruiden door de afgekoelde bulghur en aansluitend de dressing. Dit gerecht is extra lekker als je het een paar uur voor je het gaat eten maakt.

Tabouleh

Afiyet olsun!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Door mijn passie voor schrijven met reizen te combineren, schrijf ik inspirerende blogs. Ik deel hier graag de leukste reistips voor vakanties door heel Europa zodat jij, net als ik, onvergetelijke herinneringen kunt creëren! Lees je mee?
21 juni, 2013|5 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. Patrick 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

    Wij maken in september een daguitstap naar Kusadasi. Heb je nog tips daarvoor?

    • Wietske 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

      Hallo Patrick,

      Wat leuk dat jullie een daagje naar Kusadasi gaan! De plaats is ideaal om te shoppen, maar de haven is ook leuk om te bezoeken en Efeze mogen jullie echt niet missen. Hier vind je prachtige, grote opgravingen uit de Griekse oudheid. Mocht je nog meer tips willen teruglezen, bezoek dan de Facebook pagina van onze reisleiding.

      Alvast een fijne vakantie!

      Gr, Wietske

  2. @henk038 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

    Lekker! Tabouleh. Ik maak die van mij ongeveer zo. doe zelf altijd mosterd in de dressing. En om m wat meer bite te geven meng ik reepjes koud vlees (kalkoenfilet of hamreepjes) erdoor of in stukjes gesneden olijven als ik m vegetstisch maak. Beide lekker. Ideaal zomergerecht, vooral door de verse munt! Krijg er nu meteen zin in 😉

    Henk

  3. marlies 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

    Ik koop en eet tabouleh meestal op een lokale markt in Frankrijk. Ik vermoed dat zij het ongeveer volgens bovenstaand recept maken, alleen met nog een klein handje gewelde rozijnen erdoor. Af en toe dat zoetige is erg lekker!

  4. Denise 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

    MMMM… Ik hou ook van de Turkse keuken! Ik ben 5 x in Turkije geweest (steeds andere plekken) en verbaasde me er in de hotels vaak over dat heel veel mensen/toeristen géén typisch Turkse dingen op hun bord schepten. Die acili antep ezme (koude rode saus met pepertjes) bijvoorbeeld. Heerlijk! Maar goed, ieder z’n ding.

    Nog een tip qua drankje tussendoor: ayran (een soort zoute yoghurtdrank). Vaak in een bekertje met zo’n af te scheuren dekseltje te krijgen. Soms ook in de all-inclusive resorts. Zelfs mijn dochtertje van (toen) 3 vond het heel lekker.