Wat is het toch heerlijk om ’the most wonderful time of the year’ te vieren in de verse sneeuw. Het zijn sprookjesachtige taferelen: besneeuwde dorpjes met fonkelende lichtjes in de bergen. Grote sneeuwvlokken die zachtjes op de grond dwarrelen, overal versieringen, kerstmuziek en sfeerlichtjes. En in het midden van het dorpsplein vind je een prachtig versierde kerstboom. Wie het al eens heeft meegemaakt, weet het: nergens is de kerstsfeer zo betoverend als tijdens de wintersport. Wat kun je verwachten en wat kun je zelf verzinnen om wat extra kerstsfeer te creëren? Wij geven je zeven tips om de Kerst in de sneeuw extra magisch te maken!
1. Pimp je chalet
Tja, wat is Kerst zonder kerstboom in huis? Meenemen is wat lastig, dus probeer eens een hip DIY exemplaar op de muur van masking tape. Te krijgen in alle kleuren en dessins. Neem wat lichtgewicht kerstboomversiering mee en plak die ‘in’ de boom. Na je vakantie haal je de tape zonder beschadigingen zo weer van de muur. Voor inspiratie: Google ‘kerstboom masking tape’ en kijk op afbeeldingen. Of zet de kinderen na het skiën aan het kerstknutselen. Laat ze hippe menukaarten voor het kerstdiner maken en papieren kerststerren die je voor het raam van je chalet hangt. Neem dus flink wat papier, scharen, stiften, lijm en touw mee. Ook leuk: koop een wit papieren tafelkleed en laat je kinderen er kersttafereeltjes op tekenen. Dat kan natuurlijk ook tijdens het kerstdiner – dat scheelt een hoop ‘mag ik van tafel?- gevraag’. En stop natuurlijk volop kerstslingers, kaarsen of waxinelichtjes, kerstservetjes, plastic kerstballen (niet kapot te krijgen en ultralicht) in de koffer. En als je nog plek hebt: je kersttafellaken of -loper en een snoer met kerstlichtjes.
2. Veel-gangendiner
In de meeste wintersportgebieden draait Kerst vooral om kerstavond. Hotels en restaurants serveren dan uitgebreide kerstdiners. Controleer altijd van te voren of een reservering nodig is om aan een zo’n heerlijk veel-gangendiner aan te schuiven.
3. Stille nacht…
Een hele belevenis: op kerstavond naar de nachtmis (of wel de messa di mezzanotte, de messe de minuit of de Heiligabend Dienst). Koren zingen de mooiste kerstliederen. Al versta je misschien niet alles, een sfeervolle avond wordt het zeker. In veel wintersportgebieden kun je tijdens deze mis aanschuiven.
4. Naar de kerstmarkt
Wil je een (half) dagje iets anders dan skiën of boarden, bezoek dan een kerstmarkt. Vooral in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk zijn deze een ware belevenis. Op een groot plein en in smalle straatjes staan vele kraampjes, soms in de vorm van een klein huisje. Je vindt er kerstballen, kaarsen, sieraden en aardewerk, maar ook kleine handarbeid uit de streek, zoals houten figuurtjes, mondgeblazen kerstballen, warme kleding van Noors breiwerk of schapenvachten. Uiteraard is er volop eten en drinken te krijgen, zoals donuts, verse speculaas, kaneelkoekjes, glühwein en warme chocolademelk. Soms wordt er live (kerst)muziek gemaakt. En grote kans dat kinderen de kerstman een handje kunnen geven. Dat kan ook als je niet naar een kerstmarkt gaat, want in veel skidorpen komt de kerstman ook even langs.
5. Bedankt, Santa Claus!
Oké, een zitzak, mega-knuffelbeest of nieuwe slee neem je niet zo makkelijk mee naar je wintersportbestemming. Maar er zijn genoeg kerstcadeautjes die je onopgemerkt in de auto kunt meesmokkelen. Ski-kerstsokken bijvoorbeeld, een warme sjaal en muts, armbandjes, nieuwe stiften en een kleurboek, een horloge, een kerstkaars, puzzelboek of dvd. Pak ze thuis vast leuk in – kun je wat langer op de piste blijven – en vergeet de kerststrik niet.
6. Snel-klaar kerstdiner
Heel uitgebreid kokkerellen zit er vaak niet in met de eenvoudige kitchenette in je ski-appartement of chalet. Maar een simpel driegangenkerstdiner kan ook heel lekker zijn. Een goede streekwijn erbij en klaar!
* Voorgerechten: pasteitjes met kant-en-klare ragout uit blik; carpaccio met rucola en geroosterde pijnboompitten; geitenkaas met honing en walnoten.
* Hoofdgerechten: gebakken biefstukjes met aardappelkroketjes en een mooi opgemaakte salade; zalmpakketjes met sperzieboontjes en rijst; gebakken varkenhaas met ratatouille en pasta.
* Nagerechten: kant-en-klaarpuddinkje gegarneerd met fruit; ijs met chocoladesaus en sterretjes (koud vuurwerk); taartje van de bakker met slagroom.
Of koop een kant-en-klare kaasfondue in de supermarkt, om te dippen met stukjes brood, komkommer, broccoli, ananas en gerookte ham.
7. Proef de Kerst
Waar veel Nederlanders met Kerst de alom bekende kerststol eten, een lekkere rollade of een gourmetschotel op tafel zetten, kun je in de wintersportgebieden ook eens van andere lekkernijen proeven!
* Naar Italië? Probeer dan zeker dé kerstlekkernij aldaar: Panettone, een Italiaans luxebrood of cake met vruchten.
* Kerststronk, ook wel kerstboomstam of Bûche de Noël genoemd, is een traditioneel Frans nagerecht van opgerold biscuitdeeg, dat is geglazuurd en gevuld met crème au beurre en chocolade.
* De Oostenrijkers eten met kerst veel zelfgebakken koekjes, zoals halvemaanvormige vanillekoekjes, kaneelsterren en rumkogels.
Een witte Kerst met al deze gezelligheid, wie wil dat nu niet? Ben je nog op zoek naar een wintersport met Kerst? Vind hier al ons kerstaanbod en maak je vast klaar voor vertrek.
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter