Coronamaatregelen en vaccinaties voor cruisevakanties

Welke coronamaatregelen gelden er voor cruisevakanties? De maatregelen kunnen verschillen per rederij en bestemming. Zo kan je gevraagd worden om een vaccinatie- en/of testbewijs te tonen voor vertrek en op sommige schepen wordt ook het dragen van een mondkapje aangeraden. Wil je weten welke coronamaatregelen er voor jouw cruisevakantie gelden? Bekijk het overzicht op deze pagina.

Norwegian Cruise Line

Per 3 september 2022 is de vaccinatieverplichting bij Norwegian Cruise Line komen te vervallen. Reizigers vanaf 12 jaar kunnen aan boord wanneer ze beschikken over een bewijs van volledige vaccinatie OF een negatieve COVID-19 test. Meer informatie over de coronamaatregelen van Norwegian Cruise Line vind je via onderstaande link.

Meer informatie over coronamaatregelen bij Norwegian Cruise Line
Navigator of the Seas - Royal Caribbean

Royal Caribbean

Ook bij Royal Caribbean is het niet meer verplicht om volledig gevaccineerd te zijn. Wel dienen alle reizigers van 2 jaar en ouder een negatieve antigeen- of PCR-test te kunnen tonen op het moment van inscheping, ongeacht of ze wel of niet gevaccineerd zijn. Deze test mag niet ouder zijn dan 48 tot 72 uur.

Let op: de coronamaatregelen kunnen verschillen per vertrekhaven. Indien je niet gevaccineerd bent, ben je in sommige havens verplicht een COVID-test te doen om het cruiseschip te mogen verlaten. Deze testen zijn niet bij de cruiseprijs inbegrepen en dien je zelf te betalen. Sommige bestemmingen laten helemaal geen gevaccineerde reizigers aan land. Houd hier rekening mee bij het boeken van je cruisevakantie.

Meer informatie over coronamaatregelen bij Royal Caribbean

MSC Cruises

Per 1 oktober 2022 zijn ook niet gevaccineerde reizigers welkom aan boord van MSC Cruises. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn, moeten een bewijs van vaccinatie kunnen overdragen bij het inchecken. Een COVID-19 test wordt aangeraden, maar is niet verplicht. Voor reizigers van vijf jaar en ouder die niet gevaccineerd zijn, zijn wél verplicht een negatieve antigeen- of PCR-test te kunnen tonen bij het inschepen. Deze test mag niet ouder zijn dan 48 uur.

Deze voorwaarden gelden voor alle bestemmingen, met uitzondering van de Emiraten, Zuid-Amerika, Grand Voyages en wereld cruises.

Meer informatie over coronamaatregelen bij MSC Cruises

Holland America Line

Voor afvaarten met Holland America Line is het niet meer verplicht volledig gevaccineerd te zijn. Indien je wel volledig gevaccineerd bent (basis serie + booster), moet je tijdens inscheping een bewijs van vaccinatiestatus kunnen tonen. Volledig gevaccineerde reizigers hoeven geen pre-cruise coronatest te ondergaan.

Ook indien je niet (volledig) gevaccineerd bent, ben je welkom aan boord van Holland America Line. Echter ben je wel verplicht om bij inscheping een negatief testresultaat te tonen. Dit mag een PCR-, antigeen- of zelftest zijn, zolang deze maar binnen 72 uur voor vertrek is afgenomen.

Let op: voor sommige cruisebestemmingen zijn nog wel andere protocollen van toepassing. Check voordat je je cruisevakantie boekt altijd goed welke gezondheidsvoorschriften gelden voor jou cruise. Een overzicht van coronamaatregelen en vaccinatieverplichtingen vind je in de Enhanced Protocols op de website van Holland America Line.

Meer informatie over coronamaatregelen bij Holland America Line
Costa Cruises - Winterzon

Costa Cruises

Met ingang vanaf 8 oktober 2022 versoepelt Costa Cruises het vaccinatiebeleid. Voor cruisevakantie naar de Westelijke Middellandse Zee, de Caribbean en de Verenigde Arabische Emiraten vervalt de testverplichting voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn. Voor cruises naar de Caribbean, de Westelijke Middellandse Zee of Zuid-Amerika zijn ook niet-gevaccineerde reizigers welkom aan boord, mits ze een negatieve COVID-test kunnen tonen bij het boarden. Deze test mag niet ouder zijn dan 48 uur.

Onder ‘volledige vaccinatie’ verstaat Costa Cruises het volgende:

- Vaccinatie met twee prikken (of een prik van Janssen) + boosterprik
- Vaccinatie met twee prikken (of een prik van Janssen) + herstelbewijs

Meer informatie over coronamaatregelen bij Costa Cruises

Celebrity Cruises

Bij Celebrity Cruises is een volledige vaccinatie niet meer verplicht bij vertrekken uit Los Angeles en Europa (met uitzondering van IJsland). Alle reizigers vanaf 2 jaar moeten wel beschikken over een negatieve antigeen- of PCR-test op het moment van inscheping, ongeacht of ze wel of niet gevaccineerd zijn. Hoe lang voor vertrek je deze moet afnemen, hangt af van de vertrekhaven. 

Let op: de coronamaatregelen kunnen verschillen per bestemming. Indien je niet gevaccineerd bent, ben je in sommige havens verplicht een COVID-test te doen om het cruiseschip te mogen verlaten. Deze testen zijn niet bij de cruiseprijs inbegrepen en dien je zelf te betalen.Houd hier rekening mee bij het boeken van je cruisevakantie.

Meer informatie over coronamaatregelen bij Celebrity Cruises