Door |Geüpdatet op: 16 september, 2022|4.5 min leestijd|

Het gezellige skidorp Châtel is een favoriet onder de wintersporters. Niet zo vreemd omdat je hier midden in een van de grootste skigebieden ter wereld skiet. Benieuwd waarom skigebied Châtel zo gewild is? Van de mooiste pistes en bergwandelingen tot après-ski en rodelen: ontdek onze vijf hoogtepunten van skigebied Châtel.

1. Skiën in twee landen in Portes du Soleil

Allereerst de belangrijkste vraag: hoe geweldig is het skigebied bij Châtel nu écht? Châtel ligt in het skigebied Portes du Soleil, niet voor niks een van de favorieten onder de wintersporters. Met 650 kilometers aan pistes is het skigebied één van de grootste skigebieden ter wereld en strekt zich uit over Frankrijk en Zwitserland. Hierdoor ski en board je de ene dag in Zwitserland en een uur later in Frankrijk. Het fijne aan dit gebied is dat het geschikt is voor alle niveaus dus zowel beginners als gevorderden komen hier ongetwijfeld genoeg uitdaging tegen. Benieuwd welk deel voor jou het beste is? De pistes in het kleinere skigebied van Châtel zelf, en dan vooral in Super-Châtel, zijn ideale skigebieden voor beginners en kinderen. Heb je het skiën onder de knie gekregen, dan vind je leuke, meer uitdagende steile pistes boven de wijk Linga. Met twee spiksplinternieuwe skiliften kom je daar makkelijk. Heb je zin in avontuur, kijk dan of je een van de verstopte off-piste afdalingen vindt.

2. Wandel door de bergen samen met de steenbokken

Houd je het skiën even voor gezien? Dan zijn er tal van andere leuke activiteiten in het skigebied bij Châtel! Neem een van de prachtige wandelroutes in de bergen van dit winterwonderland. Het gebied van Chablais, waar Châtel in ligt, is zelfs uitgeroepen tot officieel Unesco Geopark. De berg Morclan die 1970 meter boven het dorp uittorent heb je vast al gezien. De top bereik je met een berglift, op die hoogte nog best spannend! Je wordt dubbel en dwars beloond: hoe hoger je komt, hoe mooier je uitzicht op het meer van Genève en de bergen wordt. Je kunt in dit skigebied ook fantastisch langlaufen. Er is zo’n 25 kilometer aan loipes, dat zijn paden voor langlaufers.

3. Après-ski tot de late (of vroege?) uurtjes

Valt de avond in de bergen, dan begint de après-ski! Je verwacht het misschien niet van zo’n authentiek bergdorp, maar het uitgaansleven in Châtel is niet mis! Dit dorpje staat bekend om zijn knusse, gezellige sfeer, en dat voel je meteen als je een van de charmante bars binnenstapt. Heb je nog energie na het sporten in het skigebied van Chatel? Dan kun je heerlijk dansen in een gezellige omgeving. Misschien eerder de Franse top-40 dan je favoriete carnavalhits, maar dat maakt het nog leuker! Wil je even een avond bijkomen van de wintersport in Châtel? Gooi dan een strike op de bowlingbaan of kijk een voorpremière van de nieuwste films. Tijdens het winter- en zomerseizoen zijn de bioscopen in het dorp dagelijks open.

4. Struinen door het authentieke Châtel

Wat echt fijn is aan het skigebied bij Châtel is het charmante bergdorp zelf. Châtel is eeuwenoud, authentiek Frans en minder toeristisch dan andere plekken. En die balans tussen locals en wintersporters merk je meteen. Na de wintersport is er in Châtel genoeg te zien, proeven en doen. In het bourgondische Châtel vind je veel ambachtelijke producten van de streek, van heerlijke hammen, gedroogde worsten, kazen en honing. Veel boerengezinnen wonen nog rond de bergen waardoor je hun verse producten van de boerderij rechtstreeks kan kopen. Verser vind je het niet! In het skidorp vind je verder alles wat je nodig hebt, van skiuitrusting en supermarkten tot bakkers en souvenirwinkels. Handig als je toch iets bent vergeten voor het skiën. Ook voor de locals blijft het leuk in het dorp met een wekelijkse markt en dorpsfeesten. In Châtel vind je ook fijne zwembaden, heerlijk om je spieren te ontspannen na het skiën of snowboarden.

In Châtel vind je veel bourgondische gerechten waaronder gedroogde worsten

Foto: gedroogde worsten in bourgondisch Châtel

5. Kaasliefhebbers opgelet!

Heb je heel de dag geskied, dan is het hemels om bij te komen met lekker warm comfort food. En omdat je na een hele dag wintersport bij Châtel genoeg beweging hebt gehad, kan dat lekker zonder schuldgevoel! In het bourgondische Châtel vind je restaurants waar je de traditionele Franse bergkost eet. Vooral als je een kaasliefhebber bent, zit hier goed. Wat een echte aanrader is? De Fondue Savoyarde aux Morilles: een grote, stomende pot gesmolten kaasfondue met champignons die je deelt. Hier dip je heerlijk pittige worst en versgebakken brood in. Een ander niet te missen specialiteit van het skigebied rondom Chatel is raclette. Dat is ook een leuke ervaring: je ziet de smeltende kaas heerlijk krokant worden in het vuur en dan schraap je met een mes zelf de kaas over je bord aardappels, ham en augurken heen. Heb je nog ruimte voor een crème brûlée of een crêpe Bretonne, een Frans pannenkoekje toe? Genieten geblazen!

In Châtel moet je raclette hebben gegeten

Foto: raclette is dé specialiteit in Châtel

Heb je je ski’s of snowboard al klaarliggen voor je wintersport in Châtel? Met Sunweb boek je een accommodatie in skigebied Châtel.

Hi! Ik ben Marleen, één van de reisexperts van Sunweb. Er is niets liever wat ik doe dan reizen! Bij mij ben je aan het juiste adres voor tips over de mooiste plekken in Europa. Waar gaat jouw eerstvolgende vakantie naar toe?