Tijdens de vakantie mag wat mij betreft één ding niet ontbreken: lekker eten. Zelf vind ik het super leuk om de lokale keuken van een land of regio te ontdekken als ik op reis ben. Ik trek er dan ook graag op uit naar kleine, authentieke dorpjes, om hier traditionele (familie)gerechten uit te proberen. Vaak gemaakt van pure (biologische) ingrediënten. Hieronder vind je een lijstje met de lekkerste streekgerechten uit Europa.
De lekkerste streekgerechten
1. Gegrilde Sardines – Algarve
Gegrilde sardines, die staan in menig mediterraan land op de kaart, maar de beste eet je op het strand in Portimão, waar dit heerlijke gerecht beroemd is geworden, en waar ze rechtstreeks uit de zee op de barbecue belanden. Met je voetjes in het zand, een uitzicht over de Atlantische oceaan en wat van die heerlijke visjes voor je neus is het leven goed.
2. Arancini – Sicilië
Mijn persoonlijke favoriet van deze lijst zijn de gefrituurde risottoballetjes uit Sicilië. De balletjes lijken een beetje op onze bitterballen, maar zijn gevuld met ragù en risotto; werkelijk on-weer-staanbaar
3. Flaó – Ibiza
Dé cheesecake van Ibiza en Formentera. Bereidt met verse schapenkaas, mint en anijs. De taart is vol, romig en heeft een frisse smaak. Een bijzonder smaakvolle versnapering.
4. Espetada – Madeira
Een van de meest populaire gerechten op Madeira is de Espetada; een gegrilde vleesspies die gemaakt wordt van bief, varkenshaas of kipfilet en gekruid wordt met verse laurier van het eiland. Leuk weetje: de spies zelf wordt vaak gemaakt van de laurierboom.
5. Tumbet – Mallorca
Ben je vegetarisch of liefhebber van vega-gerechten? bestel dan eens een ‘tumbet’ als je op Mallorca bent. Dit typisch Mallorcaanse gerecht wordt gemaakt van (biologische) groenten die op het eiland worden verbouwd: courgette, aubergine, paprika en tomaat. En de smaak, die is ‘muy rico’!
6. Cannoli – Sicilië
Een echte guilty pleasure is de Siciliaanse cannoli. Deze knapperige koekjes zijn gevuld met ricotta en worden op Sicilië vaak als nagerecht gegeten. In Nederland is de cannoli ook verkrijgbaar, in Italiaanse delicatessenwinkeltjes en bij sommige bakkerijen.
7. Kreatópita – Kefalonia
De Kreatópita is een hartige vleespastei met een buitenkantje van filodeeg en een vulling van gestoofd lamsvleees. De Kefalonische meat pie wordt vooral gebakken op naamdagen, maar staat vaak ook in traditionele tavernes op de menukaart.
8. Ajo Blanco – Andalusië
Het broertje van de gazpacho alleen is deze soep gemaakt amandelen en knoflook. Net als de gazpacho komt dit soepje uit Andalusië en wordt die koud gegeten. Heerlijk bij de warme temperaturen.
9. Granita – Sicilië
Letterlijk en figuurlijk de zoete afsluiter van deze lijst. Iedereen kent de slush puppy wel, maar in Sicilië, waar deze koude traktatie vandaan komt, is de granita, niet alleen favoriet bij de bambino’s, maar wordt dit halfbevroren ijs ook graag gegeten als dessert.
Mist jouw jouw favoriete gerecht in dit lijstje? Geef me dan jouw tip.
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter