Door |Geüpdatet op: 16 februari, 2016|4 min leestijd|

Het angstaanjagende gevoel dat je niet meer terug kunt naar de top. Een nacht van tevoren al nachtmerries over de spannende afdaling is bij de volgende pistes een hele normale zaak…

1. Manfred Pranger – Steinach am Brenner
Als er voor het prepareren van een piste een aparte pistebully aangeschaft moet worden, dan is het zeker: de piste is gevaarlijk steil. Bij de skipiste Manfred Pranger is dit dan ook het geval. De piste heeft een hellingsgraad van maar liefst 102%. Slijp je ski’s dus goed en koop een stevige helm, want een goede uitrusting is een must als je hier soepeltjes naar beneden wilt komen.

2. Langer Zug – Lech
Snelheidsduivel Harry Egger behaalde hier ooit het snelheidsrecord van 248 km per uur. Met een hellingspercentage van 100% kan je net als Harry de helling af sjezen. Er is echter een hoop techniek vereist om heelhuids van deze besneeuwde berg af te komen. Ben je bang om te vallen? Begin dan niet aan deze steile afdaling, waar je al snel sneeuwhappend naar beneden kan rollen.

3. Gamsleiten – Obertauern
In de krakende sneeuw sta je met knikkende knieën in de startblokken om deze loodrechte piste te betreden. Ook van deze 100% steile piste krijg je een bonzend hart in je keel. Halverwege de piste is de kans groot dat je even denkt: ’waarom doe ik dit ook alweer?’ Eenmaal beneden voel je de overwinning tot je bevroren tenen aan toe. En dat is nou precies wat wintersporten zo’n groot avontuur maakt!

4. Le tunnel – Alpe D’huez
Deze skipiste kan regelrecht in een horrorfilm, vooral door de beroemde tunnel die je halverwege de 16 kilometer lange piste opeens tegenkomt. De tunnel is meer dan 3 kilometer lang. Het licht aan het einde van deze tunnel is voor veel skiërs geen prettige verrassing: als je namelijk de tunnel uitkomt, moet je nog een pikzwarte piste af voordat je rustig weer op adem kan komen van de belevenis.

Le Tunnel

5. Kandahar – Garmisch-Patenkirchen
Op deze piste worden regelmatig World Cup skiwedstijden georganiseerd. Wil je ook eens meemaken hoe het is om als een pro van de piste af te roetsjen? Dan is het verstandig om eerst even de sportschool op te zoeken, want de afdaling is met 3,3 kilometer vrij lang. De calorieën van die overheerlijke apfelstrudel zijn op deze piste binnen no time verbrand.

6. Die Streif – Kitzbühel
Dat het bordje bovenaan de piste aangeeft dat het hier om een zwarte piste gaat, is het understatement van het jaar. Met een hellingspercentage van 84% is deze piste alleen bestemd voor ervaren wintersporters. Vind je een afdaling op deze piste nog te spannend? Dan kan je langs de zijlijn kijken naar World Cup wedstrijden die jaarlijks op deze imposante berg gehouden worden.

7. Harakiri – Mayrhofen
Bij de wereldberoemde Harakiri moet je oppassen dat je op de juiste dag de piste betreedt. Op zonnige dagen wordt de piste al snel omgetoverd tot een ijsplaat en probeer dan nog maar eens geroutineerd bochtjes te draaien. Harakiri is Japans voor zelfmoord. In één jaar tijd zijn er 73 helikoptervluchten vanaf de Harakiri naar het ziekenhuis vertrokken, dus dat zegt genoeg…

Harakiri Mayrnhofen

8. Mont Fort – Verbier
Je ski’s of snowboard onder je armen nemen en de piste rustig aflopen, is hier geen optie. Met een hellingsgraad van 77% betekend vallen, koprollend naar beneden. Vergeet niet voordat je begint aan de lange afdaling even op je gemak te genieten van het adembenemende uitzicht.

9. De Muur – Avoriaz
Het gemiddelde hellingspercentage van 76% verklaart de naam van deze loodrechte piste. Kan je niet kiezen tussen een hobbelige afdaling van een buckelpiste of een spannende afdaling van een zwarte piste? Dan is deze piste perfect, want hier wordt het gecombineerd. Hierdoor is de afdaling dubbel zo spannend en de adrenalinekick dubbel zo groot.

10. Hohe Salve – Brixental
In de gondel naar de Hohe Salve delen fanatieke wintersporters hun ervaringen over deze reusachtige piste. De naam van deze piste betekent ‘een hoge begroeting’. Vanaf de top van de berg kan je nog een laatste keer naar beneden zwaaien en snel een schietgebedje doen voordat je aan de spannende afdaling begint. Een aantal jaar geleden stond ik met knikkende knieën bovenaan de ijzige Hohe Salve. Vol adrenaline begon ik aan deze bloedstollende afdaling. Eenmaal beneden kwam het overwinningsgevoel en kon ik weer heerlijk ontspannen terugkeren naar de aangenamere blauwe en rode pistes.

De bovenstaande pistes zijn alleen weggelegd voor daredevils en adrenalinejunkies. Speel je liever safe? Kies dan eerder een familievriendelijke bestemming vol met blauwe en rode pistes. Gelukkig zijn er bij Sunweb genoeg bestemmingen voor veilige afdalingen. Bespaar jezelf nachtmerries of valpartijen en boek bij Sunweb een vakantie zonder gevaar en heel veel skiplezier!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?