Door |Geüpdatet op: 14 oktober, 2016|3.7 min leestijd|

Vertrek jij deze winter naar de sneeuw in Frankrijk, ga je dit jaar richting Oostenrijk of heb je nog geen flauw idee? En waarom kies je voor dit land? Ieder land heeft immers zijn eigen charme. Voor beide landen geldt dan ook dat je je zeker niet zult vervelen en je ongetwijfeld een top vakantie tegemoet gaat. Toch benieuwd wie er sterker uit de strijd komt? Na het lezen van deze wintersport guide weet je exact of je voor Oostenrijk of voor Frankrijk moet kiezen.


Frankrijk vs. Oostenrijk 1 – 0
Heb je net genoeg geld bij elkaar gespaard voor een wintersport of wil je meerdere keren op vakantie, dan zal je waarschijnlijk moet cutten in de kosten. In Frankrijk kun je al een weekje, inclusief skipas, op de piste staan voor maar € 119. Dat is toch geen geld?! In Oostenrijk kost de goedkoopste vakantie, inclusief skipas, € 179. Let wel op dat het levensonderhoud daarentegen in Frankrijk duurder is dan in Oostenrijk, dus misschien is het geen overbodige luxe om zelf een boodschappenpakketje mee te nemen.

Frankrijk vs. Oostenrijk 1 – 1
Wanneer je een Oostenrijks dorp binnen rijdt merk je direct de gezellige, gemoedelijke sfeer die er hangt. De knusse stubes, vriendelijke mensen en leuke restaurants. Of komt het doordat je sneller Nederlanders tegen komt? Dit hoeft niet altijd een voordeel te zijn natuurlijk, maar zorgt toch vaak voor meer verbroedering onderling.

wintersport guide

Frankrijk vs. Oostenrijk 1 – 2
Wintersport betekent van ’s morgensvroeg tot het eind van de middag op de piste staan. Daarbij verbruik je ontzettend veel energie, die je ook weer moet aanvullen met een grote, voedingsrijke lunch. De Wienerschnitzel, Tiroler Gröstl, Kaiserschmarrn, Spätzli, Apfelstrudel en Rösti zijn veelgehoorde namen en worden allen rijkelijk op de pistes en in de restaurants in Oostenrijk geserveerd. Ook Frankrijk heeft heerlijke specialiteiten zoals een Raclette of Tartiflette, maar haalt het in deze ronde toch echt bij lange na niet bij Oostenrijk.

wintersport guide

Frankrijk vs. Oostenrijk 2 – 3
Beide landen hebben hier een punt verdiend, want zowel in Oostenrijk als in Frankrijk bestaat er een goede après-ski. Wil je na het skiën of boarden gelijk een biertje of 2 (of meer) drinken, boek dan direct een vakantie naar het gemütliche Oostenrijk. In Oostenrijk is de après-ski uitgevonden en hier ga je dan ook helemaal uit je plaat. Voor de echte die-hards is Frankrijk de juiste keus. ’s Morgensvroeg de piste op en tot in de late uurtjes doorfeesten? Pas de problème in France. De après-ski begint hier in de meeste gevallen pas na 21.00 uur, terwijl je dan in Oostenrijk al bijna op één oor ligt.

wintersport guide

Frankrijk vs. Oostenrijk 3 – 3
Lange stukken sjouwen met je skispullen, plús die van je kids is geen pretje. En de overvolle skibus laat je liever ook links liggen. Met een wintersport naar Frankrijk, zijn beide punten voor jou niet van toepassing. Je verblijft veelal direct aan de pistes en in de buurt van het centrum. Win-win situatie dus. In Oostenrijk liggen de dorpen een stuk lager, waardoor je niet altijd ontkomt aan een van deze punten.

Frankrijk vs. Oostenrijk 4 – 3
Een groot pluspunt van een wintersport in la douce France zijn de eindeloze kilometers aan pistes. Je vindt hier enkele van de grootste, aaneengesloten skigebieden ter wereld met meer dan 600 kilometer aan piste. Hierdoor kun je dagenlang door de sneeuw sjezen zonder ook maar een metertje twee keer te moeten afleggen.

wintersport guide

Frankrijk vs. Oostenrijk 4 – 4
De Oostenrijkse Alpen liggen nu eenmaal dichterbij dan de Franse. Daardoor is je reistijd vele malen korter. Vooral ideaal wanneer de kinderen na 10 minuten al vanaf de achterbank vragen hoe lang het nog duurt voordat ze er zijn. Maar zeker ook een meevallertje voor als je maar een midweek of weekend gaat skiën.

Eindstand:
Gelijkspel! Een wintersport naar Frankrijk of Oostenrijk vergelijken met elkaar, is dus hetzelfde als een appel en een peer vergelijken: eigenlijk niet te doen. En dus zijn zowel Frankrijk als Oostenrijk een goede keus voor een wintersport. Ben je op zoek naar kleinschalige en knusse appartementen en gezelligheid? Ga dan voor Oostenrijk. Kom je echt voor het skiën/snowboarden en betaal je graag wat minder, dan is Frankrijk je must-go. Welk land heeft jouw voorkeur en waarom?

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?