Door |Geüpdatet op: 22 december, 2014|5 min leestijd|

Niemand wil zijn wintersportvakantie eindigen met een gipsvlucht terug naar Nederland. Hoewel een ongeluk in een klein hoekje zit, kun je de kans op valpartijen wel enigszins beperken. Veiligheid op wintersport staat voorop. Door je aan deze tips te houden, bijvoorbeeld.

Een drukke piste kan soms net een snelweg zijn. En wie zich in het verkeer bevindt, zal zich aan regels moeten houden om te voorkomen dat er gewonden vallen. Daarom zijn er pisteregels. “En die zouden bij iedereen bekend moeten zijn”, vindt Arjen de Graaf van Wintersporters.nl en wePowder. “Op de piste ben je verantwoordelijk voor de mensen die lager skiën dan jij. Die moet je in de gaten houden en daarbij moet je er rekening mee houden dat snowboarders, maar ook skiërs die meer gecarvde bochten maken, een dode hoek hebben. Net als in het verkeer geldt daarom: goed kijken wat andere mensen doen. Het is daarbij wel zo fijn dat iedereen voorspelbaar skigedrag vertoont en je niet ineens uitwijkt naar links bijvoorbeeld. Ook stil blijven staan achter een heuvel of op een smaller pad is niet zo’n goed idee. Mensen zien je dan vaak niet of te laat en dan gaat het mis.”

Veilige uitdaging
Natuurlijk zijn er altijd sporters op de piste die zichzelf overschatten, weet Arjen. “Mensen die te hard naar beneden willen, die teveel snelheid hebben bij te weinig zicht op de berg of die denken dat ze na een borrel en een hele vermoeiende dag op de piste nog zonder gevaren kunnen afdalen: dat gaat niet altijd goed. Daarom zou ik iedereen aanraden om altijd de tijd te nemen voor een afdaling en geen pistes te nemen die je eigenlijk niet aankunt. Wil je jezelf toch eens uitdagen om een moeilijke piste te proberen? Neem dan eens les. Veel Nederlanders zijn vaak al tevreden met hun niveau, maar als je meer wilt leren, kan een les je al meer vertrouwen geven en helpen om een zwaardere piste af te gaan. Wil je het toch eerst zelf proberen? Ga dan altijd de berg af op een dag dat de conditie van de piste heel goed is: veel sneeuw en weinig ijs.”

IJzige piste
Soms heb je echter de pech dat de weersomstandigheden en conditie van de sneeuw niet meewerken in jouw vakantieperiode. En zul je toch een berg af moeten die wat ijziger is dan je gewend bent. “Mensen zijn geneigd om op een ijzige piste in het midden te blijven skiën. Dat voelt veilig”, zegt Arjen. “Toch is het slimmer om de zijkanten van de piste op te zoeken. Dat voelt misschien gek, maar de conditie van de sneeuw is daar vaak beter, omdat er minder mensen overheen skiën. Kom je onverhoopt toch op een ijsvlak terecht, dan kun je jezelf maar beter even laten glijden en pas weer druk zetten als je sneeuw onder je ski’s hebt. Dan kun je rustig snelheid minderen.”

Ultieme uitrusting
Niet alleen je eigen gedrag op de piste, maar ook je materialen kunnen de veiligheid flink vergroten. “Je ski-uitrusting is erg belangrijk”, beaamt Arjen. “Je skischoenen zijn een belangrijke schakel tussen jou en de sneeuw. Je moet ervoor zorgen dat die schoenen niet te groot zijn, al lijkt dat misschien lekkerder te zitten. Als je tijdens het skiën gaat schuiven, verlies je namelijk grip en dat wil je niet.” Arjen zegt ook een flinke toename te zien in het aantal helmen op de piste. “Zelf ski ik al jaren met een helm en ik zou niet anders meer willen. Het is niet verplicht voor volwassenen, maar het biedt wel extra bescherming als je met 50 tot 70 kilometer per uur de piste afkomt.” Val je een keer met die helm, denk er dan wel aan om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Heb je last (gehad) van een skiduim? Dan kun je je uitrusting nog iets verder uitbreiden. Arjen: “Het merk Leki heeft stokken met het Trigger-systeem. Maak je een harde val, dan schiet de stok los. Daarmee verminder je het risico op een skiduim.” Heb je eenmaal een goede uitrusting, dan is het ook belangrijk om alles goed te onderhouden. “Met goed gewaxte en geslepen ski’s kom je beter de berg af. Na je wintersportvakantie even langs een gespecialiseerde zaak gaan om je materiaal te laten behandelen is in principe al genoeg.”

Off-piste
Materiaal in orde? Ogen open voor je mede-skiërs? En de regels goed in je hoofd? Dan kun je de piste op. Wat echter steeds meer mensen willen, is die piste áf. “Off-piste skiën en snowboarden, freeriden dus, wordt steeds populairder”, weet Arjen. “Het allerbelangrijkste daarbij is dat mensen weten waar ze mee bezig zijn. Hoe aanlokkelijk die verse laag sneeuw en die rustige berg er ook uitzien: je gaat als het ware van zwemmen in een zwembad naar duiken in zee. Lawines en andere alpinegevaren liggen op de loer. Je moet je realiseren dat je over de juiste kennis moet beschikken, die kennis goed moet toepassen en ook nog eens meer materialen met je mee moet dragen. Zonder een lawinepieper, schep en sonde is het een no-go. En die materialen moeten ook de andere leden in je groep bij je hebben. Want freeriden doe je nooit alleen!”

Het oog wil ook wat
Dat uv-straling schadelijk is voor de huid weten de meeste mensen wel. Maar dat de straling ook niet goed is voor je ogen, is minder bekend. Zeker op besneeuwde bergen is de uv-straling en de weerkaatsing van de zon tien keer hoger dan in Nederland. Het Oogfonds adviseert wintersporters daarom altijd een goede skibril of zonnebril te dragen, ook op bewolkte dagen. Zo’n bril moet 100% bescherming bieden, uv-400 gecertificeerd zijn, polariserend zijn en je ogen aan alle kanten afsluiten van schittering. Kies ook voor veilig glas, zodat het niet breekt bij een val.

Wat zijn jouw tips voor veiligheid?
Heb je tips voor andere wintersporters over veilig reizen of wintersporten op de piste? Deel ze in dit topic op ons forum.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?