Wist je dat… Turkije een perfecte vakantiebestemming is? Heerlijk weer en lekker eten, leuke en mooie hotels van budget tot super-de-luxe, plezier voor jong tot oud. Maar misschien is het wel leuk om wat meer van het land te weten te komen. In dit artikel leer je de leukste en handigste feitjes over Turkije! Wist je dat…
… Turkije niet in één werelddeel ligt?
Turkije ligt voor een groot deel in Azië maar een deel van het westen ligt nog in Europa. De grens loopt dwars door de stad Istanbul.
… Istanbul niet de hoofdstad van Turkije is?
Even terug naar de Aardrijkskundeles. Omdat Istanbul één van de bekendste grote steden van Turkije is, denken veel mensen dat dit ook de hoofdstad van Turkije is. Maar nee, dat is Ankara. Dit is trouwens ook de regeringsstad, zoals dat bij ons Den Haag is.
… de munteenheid in Turkije de Lira heet?
In Turkije betaal je met de Turkse Lira. 1 Euro is ongeveer 6,5 Turkse Lira, maar check de meest recente koers altijd nog even tegen de tijd dat je op vakantie gaat.
… Turkije een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld is?
Turkije is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de wereld. Internationaal gezien stond Turkije in 2016 op nummer 9 met bezoekersaantallen. De meeste toeristen komen uit Iran, Georgië, Bulgarije, Duitsland en Rusland. Door het heerlijke mediterrane klimaat zijn vooral de badplaatsen langs de kust populair: Antalya, Bodrum, Alanya, Marmaris en Kuşadası. de Turkse west- en zuidkust wordt ook wel de Turkse Rivièra genoemd.
… Turkije populair is op het Songfestival?
In 2003 won Turkije het Eurovisiesongfestival met het liedje Everyway that I can van zangeres Sertab Erener. Sindsdien gooit het land hoge ogen op dit populaire festival.
… het huidige Turkije het eerste land was waar mensen permanent gingen wonen?
De rijke graancultuur van Turkije is de reden dat de vroegere nomaden zich gingen settelen in deze streek. De eerste permanente nederzettingen van de mens vonden plaats in het vruchtbare gebied tussen Antep en Aleppo, langs de huidige grens tussen Turkije en Syrië, waar wilde granen voor het eerst werden gecultiveerd.
… er in Turkije vroeger nog helemaal niet zoveel vlees gegeten werd?
Vroeger werd er helemaal niet zoveel vlees gegeten in Turkije. Het werd gezien als luxeproduct en vooral bewaard voor speciale momenten zoals bruiloften en (religieuze) feestdagen. Tegenwoordig wordt vlees veel massaler en goedkoper geproduceerd en is het ook in Turkije behoorlijk populair geworden. Vleesgerechten die je er het meest tegenkomt zijn kebab, köfte sucuk en pastirma
… je in Turkije dus ook heel veel keuze hebt als vegetariër of vegan?
Omdat er vroeger nog niet veel vlees gegeten werd, kent de Turkse keuken van oudsher veel groentegerechten. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van granen zoals rijst, bulgur, tarwe en teff. Zo vind je er bijvoorbeeld heerlijke groente stoofpotjes en ook peulvruchten zoals witte bonen en kikkererwten staan vaak op het menu.
… je de laatste slok koffie beter kunt laten staan?
Thee drinken is een deel van de Turkse cultuur, maar koffieleuten kunnen ook genieten. Als je traditionele Turkse koffie bestelt, verwacht dan een straf bakkie! De koffie is ongefilterd waardoor het koffiedik ook nog onderin je kopje zit. Laat deze dus vooral lekker op de bodem rusten.
… Turken verzot zijn op zoet?
Bakkerijen en marktkraampjes liggen er vol mee: Turks fruit, baklava, halva, gedroogd fruit… Gek zijn ze op zoet en je zal er dan ook niet aan ontkomen want ze bieden het maar wat graag aan. En afslaan is natuurlijk onbeleefd. Ach, je traint het er thuis wel weer af, toch?
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter