De Turkse stad Alanya búlkt werkelijk van de bezienswaardigheden, activiteiten en lekkernijen. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Of nou ja, in ons geval een blog. Dit zijn de 7 leukste dingen die je niet mag missen wanneer je in deze Turkse stad bent.

1. De Rode Toren

Hét symbool van Alanya is Kizil Kule, oftewel: de Rode Toren. Deze achthoekige toren werd in de 13e eeuw gebouwd, is 33 meter hoog en heeft een doorsnede van 29 meter. Waar deze stevige toren vroeger diende als beschermer van de scheepswerf tegen de vijand, wordt het tegenwoordig gebruikt voor een tentoonstelling en als bezienswaardigheid voor toeristen. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de haven. Trek goede schoenen aan, want je bereikt de toren door eerst 85(!) steile traptreden te beklimmen.

2. Bewonder het kasteel en uitzicht van Alanya

Op ongeveer 40 minuten wandelen vanaf de Rode Toren ligt Alanya Kalesi: het middeleeuwse kasteel van Alanya. Iets wat je zeker niet mag overslaan als je in deze stad bent. Net als de Rode Toren is het gebouwd in de 13e eeuw. Niet alleen het kasteel zelf – dat bestaat uit 140 torentjes – is een bezienswaardigheid, ook het uitzicht is prachtig. Aan de ene kant heb je uitzicht over de Kleopatra strand en aan de andere kant kijk je uit over de haven. Camera’s mee dus!

 

3. Zoek verkoeling in de grotten van Dim

12 kilometer ten oosten van Alanya liggen de grotten van Dim. Deze grotten zijn de één na grootste die nog toegankelijk zijn in Turkije en meer dan een miljoen jaar oud. In de grot kun je kiezen uit twee wandelroutes: een korte route van 50 meter en een langere van 350 meter. Wandelend over deze paden zie je duizenden mooi verlichte stalactieten en stalagmieten. Aan het einde kom je uit bij een meer. Een leuk uitstapje voor een paar uur en heerlijk voor wat verkoeling op warme dagen.

 

4. Bezoek de haven, het oude centrum en de vrijdagmarkt

De haven van Alanya is zonder twijfel het meest levendige gedeelte van de stad. Het is er gezellig met een mooie boulevard, terrasjes, winkeltjes en uitzicht op grote piratenboten. Rondom de haven ligt het oude centrum. Hier vind je meer authentieke restaurantjes, winkeltjes en kleine theehuisjes. Wandelen door het oude centrum is een goede manier om van het dagelijkse leven van de zeer gastvrije inwoners van Alanya te proeven. Op vrijdagen staat hier de populaire Cuma Bazaar (cuma betekent vrijdag). Een markt met kruiden, fruit en textiel die een bezoekje zeker waard is. En….vergeet natuurlijk niet af te dingen.

 

5. Relax in een Turkse hamam

Wanneer je in Turkije bent, mag een bezoekje aan een Hamam eigenlijk niet ontbreken. Hier vind je nog de traditionele baden waar je kunt genieten van heerlijke scrubs, massages, sauna’s en stoombaden. Door de hele stad zie je borden van verschillende hamams. Van kleinere en goedkopere hamams, tot grotere net buiten het centrum waar je gemakkelijk een hele dag kan doorbrengen.

 

6. Ga suppen met zonsopkomst

Geniet óp het water van een waanzinnig uitzicht op de Rode Toren en het Kasteel in hun ochtendgloren: ga SUP’pen! Met deze activiteit sta je rechtop een soort surfboard en peddel je jezelf vooruit. Het enige wat je nodig hebt is een gehuurde peddel en board, een beetje balans en een vroege wekker. En wij garanderen je: het is die vroege wekker meer dan waard!

 

7. Proef de Turkse keuken

Een typisch Turkse gewoonte is om meerdere keren per dag ergens onderweg te stoppen voor koffie of thee. Overal kun je voor een habbekrats (sterke!) koffie krijgen. Turkse koffie wordt met koffie én koffiedik in een klein kopje geschonken. Of je er van houdt of niet, je moet het een keer geprobeerd hebben.

Wil je een Turkse lunch proberen in een gezellige omgeving? Ga dan naar restaurant Dimcayi Pinarbasi buiten de stad. Een drijvende theetuin, met meerdere gezellige zitjes die drijven op het water. De ultieme plek om na je lunch te pootjebaden of een powernap te nemen op de zachte kussens.

 

13 januari, 2020|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter