Door |Geüpdatet op: 19 september, 2022|3.6 min leestijd|

Het populaire Alanya in Turkije is een stad voor iedereen. Op de brede zandstranden geniet je heerlijk ontspannen en met een verkoelend drankje in je hand van de zon. Ook voor de actieveling is er in Alanya genoeg te doen. De stad bulkt namelijk van de bezienswaardigheden en activiteiten. Ben je benieuwd wat er in Alanya zoal te doen is? Dit zijn de vijf leukste Alanya bezienswaardigheden op een rij.

1. Beklim de Rode Toren

Eén van de grootste bezienswaardigheden van Alanya is de Rode Toren of Kizil Kule. Deze achthoekige toren bij de haven wordt ook wel gezien als het symbool van de stad. De Rode Toren werd al de 13e eeuw gebouwd en had vroeger de taak om de scheepswerf tegen vijanden te beschermen. Gelukkig is dat nu niet meer nodig en is de toren vooral een leuke activiteit voor bezoekers. En dat is niet voor niets! Vanaf de bovenste verdieping heb je namelijk prachtig uitzicht over de haven en het Oostelijke deel van de stad. Trek wel goede schoenen aan, want je bereikt de toren door eerst 85(!) steile traptreden te beklimmen.

2. Bewonder het kasteel van Alanya

Bovenaan de stad, op zo’n 250 meter hoogte, ligt Alanya Kalesi: het middeleeuwse kasteel van Alanya. Dit kasteel is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Alanya of zelfs heel Turkije. De muur van het kasteel bestaat uit 140 torentjes, wat het kasteel een hele bijzondere uitstraling geeft. Eenmaal binnen kom je terecht in een waar openluchtmuseum met overblijfselen van overnachtingsplekken, verschillende moskeeën en kerken, een overdekte markt, wachttorens en Turkse baden. Ga op ontdekkingsreis en dompel jezelf onder in het oude Turkije. Vergeet ook niet de kasteelmuur op te lopen. Aan de ene kant heb je uitzicht over het Kleopatra strand en aan de andere kant kijk je uit over de haven. Camera’s mee dus! Extra leuk: neem vanuit de stad de kabelbaan naar boven om het kasteel te bezoeken!

3. Zoek verkoeling in de grotten van Dim

In de zomer kan de temperatuur in Alanya flink oplopen. Ben je op zoek naar wat je in Alanya kunt doen met deze warmte? Bezoek de grotten van Dim, die iets meer in het binnenland liggen. Deze grotten zijn de één na grootste die nog toegankelijk zijn in Turkije en meer dan een miljoen jaar oud. Je kunt kiezen uit twee wandelroutes: een korte route van 50 meter en een langere van 350 meter. Wandelend over deze paden zie je duizenden mooi verlichte stalactieten en stalagmieten. Neem na het wandelen een verfrissende duik in het meer aan het einde van de wandelpaden. Zo kun je er weer helemaal tegenaan.

Door de Dim grotten kun je wandelen

Foto: wandel door de Dim grotten in Alanya, Turkije

4. Bezoek de haven, het oude centrum en de vrijdagmarkt

De haven van Alanya is het meest levendige gedeelte van de stad en de uitgelezen plek om heen te gaan als je iets gezelligs wilt doen. Flaneer over de boulevard, bestel een lekker drankje op een van de vele terrasjes en geniet van het uitzicht op de grote piratenboten. Rondom de haven ligt het oude centrum, vol met authentieke restaurantjes, winkeltjes en theehuisjes. Hier proef je meteen de cultuur van de zeer gastvrije inwoners van Alanya. Op vrijdagen staat hier de populaire Cuma Bazaar (cuma betekent vrijdag). Slenter tussen de verschillende kraampjes met kruiden, vers fruit en verschillende soorten textiel en neem de geuren en kleuren in je op. En… vergeet natuurlijk niet af te dingen als je iets koopt.

5. Ga suppen met zonsopkomst

Wat je kunt doen in Alanya waarbij je een uniek kijkje op de stad hebt: suppen met zonsopkomst. Bij het suppen sta je rechtop een soort surfboard en peddel je jezelf vooruit. Het enige wat je nodig hebt is een gehuurde peddel en board, een beetje balans en een vroege wekker. Vanaf het water geniet je van een waanzinnig uitzicht op de Rode Toren en het kasteel van Alanya in hun ochtendgloren. En echt, het is die vroege wekker meer dan waard!

In Alanya kun je suppen met een zonsondergang

Foto: sportief suppen in de wateren van Alanya

Heb je al zin om de bezienswaardigheden in Alanya te ontdekken? Start nu met de voorpret van jouw vakantie en bekijk de verschillende accommodaties van Sunweb in Alanya.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?