Door |Geüpdatet op: 20 december, 2019|3.3 min leestijd|

Als alleenstaande ouder met je kind(eren) op vakantie. Heerlijk, wat quality time met je allerliefste(n). Maar eerlijk is eerlijk, het kan ook een behoorlijke uitdaging zijn. Toch raden we wél van harte aan om als single ouder met je kroost, jong of oud, op vakantie te gaan. We leggen je uit waarom en geven je tips om het beste eruit te halen.

Samen

Samen leuke dingen doen, nieuwe plaatsen ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen verstevigt jullie band. Maar natuurlijk is het niet altijd alleen maar leuk als je de verantwoordelijkheid over de kinderen alleen moet dragen en je alles zelf moet regelen. In je eentje kom je vaak handen tekort bij het ontbijtbuffet en ogen tekort als ze op het strand spelen. Even rustig lezen is er dan niet bij.

Maar, of het nu leuke of minder leuke ervaringen zijn, doordat jullie samen dingen meemaken leer je elkaar beter kennen en kom je dichter bij elkaar te staan. Als jullie samen ook de lastige dingetjes weten te trotseren, kom je daar samen ook weer sterker uit.

Tip: probeer niet alles perfect te doen en onder controle te willen hebben. Vakantie is juist een uitgelezen kans om dingen die moeten los te laten. Het gaat erom dat jullie samen zijn, niet zozeer wat je precies doet. Voor een kind is de aandacht van de ouder het belangrijkst, dus doe het rustig aan en geniet!

Kies een accommodatie met entertainment voor de kinderen

Dit is niet alleen ontzettend leuk en een onvergetelijke ervaring voor de kleintjes, maar jij hebt ook de kans om even tot rust te komen. Precies de bedoeling van vakantie toch? Bij sommige accommodaties wordt zelfs entertainment in het Nederlands aangeboden. Afhankelijk van hun leeftijd kun je ook zoeken naar plaatsen waar veel Nederlanders komen, zodat de kinderen extra snel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes kunnen maken. Ook wel zo gezellig voor jezelf, als je zin hebt in wat aanspraak van andere (single) ouders.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Dingen waar je misschien niet meteen aan denkt, maar wel handig of zelfs nodig zijn voordat jullie er opuit gaan:

 • Voorpret
  Betrek de kinderen bij het plannen van de reis. Zo heb je samen alvast de nodige voorpret en kan de kleine zich alvast mentaal voorbereiden. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld samen vakantiespullen gaan klaarleggen en/of kopen. Zouden ze het niet prachtig vinden om hun eigen koffertje te hebben? Kies er een met wieltjes zodat ze die zelf achter zich aan kunnen rollen op het vliegveld.
 • Budget
  Als je ook in figuurlijke zin op de kleintjes moet letten kun je wellicht wat besparen door van tevoren online kaartjes te regelen voor bepaalde uitjes. Het is niet alleen goedkoper, ook hoef je vaak minder lang in de rij te staan.
 • Huurauto
  Met een huurauto op je vakantiebestemming kun je meer doen en ben je flexibeler. Je huurt een auto gemakkelijk tijdens het boeken van je vakantie, erna of tijdens de vakantie via de reisleiding.
 • Toestemming van de andere ouder
  Als de thuisblijvende ouder ook gezag over jullie kind(eren) heeft, ben je verplicht voor ieder kind een formulier in te vullen waaruit blijkt dat de andere ouder op de hoogte is en toestemming geeft met het kind naar het buitenland te gaan. Naast deze toestemmingsverklaring kan er ook gevraagd worden naar een kopie van het paspoort van de andere ouder, een uittreksel uit de gemeentelijke BRP van je kind en een uittreksel van het gezagsregister. Als de andere ouder overleden is moet je de overlijdensakte kunnen overleggen.

Eenoudervakanties bij Sunweb

Bij Sunweb vinden eenoudergezinnen makkelijk een geschikte vakantie. Uit het complete aanbod hebben we alle accommodaties geselecteerd waarbij het mogelijk is om een reis te boeken met de kinderen en maar één betalende volwassene. Met ruim 170 accommodaties is er genoeg keuze. Bekijk het aanbod en gebruik de filters aan de linkerzijde om jouw favoriete vakantie samen te stellen.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?