Door |Geüpdatet op: 03 november, 2022|3.3 min leestijd|

Chania-Stad is volgens velen de mooiste stad van Kreta. Door het havengebied is de stad redelijk toeristisch, maar de echte locals vind je er nog volop. Chania is een bezienswaardigheid op zich: overal waar je kijkt zie je knusse steegjes en pittoreske straatjes. Je ziet duidelijk de invloed van verschillende culturen terug. Benieuwd? Ontdek de meest bijzondere bezienswaardigheden van Chania.

Bezoek de pakhuizen van Akti Enoseos

Het schilderachtige Chania met Italiaanse invloeden is een lust voor het oog. Veel gebouwen, oude badplaatsen en moskeeën zijn omgebouwd tot musea of winkels. En dat allemaal door de Venetianen en de Ottomanen die in de 16e eeuw voet aan wal zetten. Wat direct opvalt zijn de kleurrijke Venetiaanse pakhuizen langs de kade. Laat je betoveren door deze imponerende gebouwen waar vroeger goederen werden opgeslagen. Handelaren en zeevaarders woonden op de bovenste verdieping van deze pakhuizen. Zeven van de 17 pakhuizen worden vandaag de dag nog steeds gebruikt als werk- en opslagplaats. En soms kun je er kunstexposities bewonderen. Check dus zeker de agenda als je in Chania bent!

Dwaal door knusse straatjes

Wandel door het oude centrum en je waant je 100 jaar terug in de tijd. Het oude centrum dat gedeeltelijk binnen de oude Byzantijnse stadsmuur en gedeeltelijk binnen de Venetiaanse stadsmuur ligt, is een van de mooiste plekken van de stad. Vlak naast de ingang van het Maritieme Museum van Kreta ligt het straatje Angelou, één van de mooiste steegjes van de wijk Topanas. Hier zie je de typisch Venetiaanse architectuur uit de 16e eeuw goed terug. Slenter eindeloos door straatjes vol bloemen, langs mooie gevels en oude kerkjes. De sfeer in Chania is authentiek. Moderne en traditionele architectuur wisselen elkaar af en de lokale bevolking ontvangt je met open armen. Duik zeker één van de vele cafés of tavernes in voor een fish and chips in Kreta stijl of gestoofde geit.. La dolce vita! Ehh.. η καλή ζωή!

Karakteristieke straatjes in het oude centrum van Chania

Foto: het prachtige oude centrum van Chania

Spot zeeschildpadden

Een van de leukste activiteiten om te doen in Chania is zeeschildpadden spotten. Als je rondreist door Griekenland merk je dat dit land zeer bekend staat om deze bijzondere reptielen. Vooral de caretta zeeschildpad is de moeite waard om te spotten. Het is een van de grootste en zeldzaamste schildpadsoort. Chania heeft een van de drie belangrijke broedgebieden op Kreta. Jaarlijks leggen de schildpadden ongeveer 3000 tot 4000 eitjes. Helaas wordt slechts 1 op de 1.000 babyschildpadden een volwassen schildpad. Het is dus extra bijzonder als je er eentje spot. Vanaf mei zijn de eerste nestjes al te zien. En van juli tot oktober kruipen de zeeschildpadden uit hun ei. In de oude haven van Chania vind je informatiepunten over de zeeschildpadden en hoe je als toerist een donatie kunt doen om deze bedreigde diersoort te helpen.

Een caretta zeeschildpad in het helderblauwe water van Chania

Foto: misschien kom jij wel de caretta zeeschildpad tegen

Ontdek de prachtige natuur

Of je nu meer houdt van een luxe vakantie of juist het avontuur opzoekt, Griekenland is van alle markten thuis. Het mooiste gedeelte van Kreta vind je tussen Matala en Chania. Een echte secret getaway waar je het beste met de auto komt. Adembenemende baaitjes en ruige natuurgebieden wisselen elkaar af. Het grootste deel van Chania is bergachtig, ideaal voor een stevige wandeling door een van de vele kloven. De Samariakloof, Imbroskloof en de Agia Irini-kloof mag je daarom zeker niet missen. Deze indrukwekkende en steile bergkloven komen uit op prachtige witte stranden waar je direct een welverdiende duik kunt nemen. Ook Voulismeni, een prachtig binnenmeer omringd door rotswanden, is de moeite waard. Trek wel je wandelschoenen aan!

Voulismeni is een binnenmeer met rotswanden eromheen

Foto: ontdek het binnenmeer van Voulismeni

Kun je niet wachten om al deze bezienswaardigheden in Chania af te vinken? Boek dan snel een verblijf in een van de vele accommodaties in Chania. Welke activiteit ga je als eerst doen?

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?