Door |Geüpdatet op: 21 oktober, 2022|4.1 min leestijd|

Houd jij van ongerepte natuur? Dan mag Lanzarote zeker niet op je lijstje ontbreken. Zo vind je er witte en zwarte stranden, schitterende vulkaanlandschappen, indrukwekkende grotten en prachtige palmbomen en cactussen. Bovendien zijn de stranden er kleiner, is de zee is er rustiger en is zelfs het licht anders dan op de andere Canarische Eilanden. Nieuwsgierig? Ontdek alles over de unieke natuur en de mooiste plekken op Lanzarote.

De veelzijdige natuur op Lanzarote

Van de Canarische Eilanden is Lanzarote het meest uniek vanwege de prachtige natuur. Doordat het eiland is ontstaan door verschillende vulkaanuitbarstingen vind je hier landschappen die je maar op weinig andere plekken in Europa treft. Vulkaanlandschap droog en dor? Think again! Vulkaangrond is één van de meest vruchtbare voedingsbodems op aarde. Op Lanzarote groeien dan ook ontzettend veel palmbomen en cactussen. Wandel in de mooiste nationale parken, daal af in een diepe grot, vergaap je aan de dramatische kustlijnen of neem een verfrissende duik in zee. Lanzarote is het perfecte eiland voor natuurliefhebbers. En het fijne is: de Canarische Eilanden hebben een subtropisch klimaat, waardoor het ook in Lanzarote prima vertoeven is in zowel de zomer- als de wintermaanden.

Timanfaya National Park: het hart van de vulkaan

Het Spaanse eiland Lanzarote bestaat uit meer dan honderd slapende vulkanen waarvan het hart zich bevindt in Timanfaya National Park, één van de mooiste plekken van Lanzarote. Dankzij de schitterende zwarte en rode kleuren en de bijzondere structuur van de vulkaankraters waan je je op Mars. In Timanfaya vind je de Montañas del Fuego, ofwel de Vuurbergen. Deze actieve, maar rustige vulkanen bezoek je met een gids. De Vuurbergen zijn prachtig om te zien en ook voel je hier de warmte van de aarde. Je gids vertelt je alles over de vulkanen en laat je zelfs zien hoe je kookt met vuur van een vulkaan. Een unieke ervaring! Wil je liever alleen op pad, zonder gids? Bezoek dan Parque Natural de los Volcanes ten noorden van Timanfaya. Hier kun je wandelen op vulkanen en vind je Caldera Blanca, een van de best bewaarde kraters van Lanzarote.

Het spectaculaire uitzicht over het Timanfaya National Park

Foto: Timanfaya National Park, Lanzarote

Het groene kratermeer Lago Verde

Vlak bij het vissersdorpje El Golfo vind je nog een mooi voorbeeld van de bijzondere natuur op Lanzarote. In de krater van vulkaan El Golfo vind je namelijk een gifgroen meer. Door erosie is de helft van de vulkaankrater weggespoeld waardoor je vandaag de dag een klein meer ziet dat omringd is door een dramatische vulkaanwand aan de ene, en een zwart zandstrand en zee aan de andere kant. Algen die in het zoute water van het kratermeer leven geven het water de eigenaardige groene kleur. Lago Verde bereik je gemakkelijk met de auto en is gratis. Onze tip? Bezoek het meer vlak voor zonsondergang want wat is er – naast een gifgroen meer – nu mooier dan een zonsondergang aan zee?

Lago Verde tussen het heuvelachtige landschap

Foto: het schitterende Lago Verde

De grotten van Lanzarote

Wie op zoek is naar wat avontuur kan verschillende grotten bezoeken op Lanzarote. Dwaal bijvoorbeeld door het kilometerslange gangenstelsel van Cueva de los Verdes, de grot die in de 17e eeuw door de familie Verde werd gebruikt om zich te verstoppen voor piraten. Verbaas je over de lavatunnel van Atlantida, of bezoek het zoutwatermeer in de grot Jameos del Agua waar albino waterkreeften leven. Wist je dat je deze blinde kreeftjes (bijna) nergens anders kunt zien? Buiten het meer in Jameos del Agua zijn ze namelijk alleen in de diepzee aangetroffen. Met een beetje geluk geniet je in Cueva de los Verdes trouwens van live muziek. Door de bijzondere akoestiek van deze grot worden er namelijk concerten gegeven.

De binnenkant van het gangenstelsel van Cueva de los Verdes

Foto: het kilometerslange gangenstelsel van Cueva de los Verdes

Wijnranken op de lavavelden

Tussen de dorpen Uga en Masdache ligt het beschermde natuurgebied La Geria. Een plek als deze vind je nergens anders op onze aarde. In de gitzwarte grond worden kuilen, ofwel geria’s, gegraven waar wijnranken in worden geplant. Aan de rand van deze kuilen liggen stenen in een halvemaan-vorm als bescherming tegen de wind. De adembenemende combinatie van de zwarte grond en de groene druivenplanten maakt La Geria een van de mooiste plekken op Lanzarote. La Geria is ook één van de lekkerste plekken op het eiland. Bij verschillende bodega’s kun je namelijk de speciale wijnen van La Geria proeven en kopen. Een echte aanrader en een fijne afsluiter na een dag natuur ontdekken op Lanzarote: proost!

Het beschermde natuurgebied La Geria

Foto: beschermd natuurgebied La Geria

Wil jij de betoverende natuur op Lanzarote zelf ontdekken? Onze prachtige hotels en fijne appartementen op Lanzerote vormen de perfecte uitvalsbasis voor jouw natuurvakantie.

Visit Lanzarote

Hi! Ik ben Marleen, één van de reisexperts van Sunweb. Er is niets liever wat ik doe dan reizen! Bij mij ben je aan het juiste adres voor tips over de mooiste plekken in Europa. Waar gaat jouw eerstvolgende vakantie naar toe?