Door |Geüpdatet op: 17 augustus, 2022|3.9 min leestijd|

Spanje is een groot en geweldig vakantieland met haar rijke cultuur, heerlijke keuken en oneindige keuze aan indrukwekkende steden en streken. Hoe kies je in hemelsnaam een bestemming uit? Laat ons het je gemakkelijk maken. De bekende Costa Brava, in de noordoostelijke provincie Catalonië, is zo ontzettend veelzijdig dat al je vakantiewensen uit zullen komen. Leuke stadjes aan de Costa Brava in overvloed! Lees gauw verder en kom te weten wat de leukste steden aan de Costa Brava zijn om te bezoeken!

Ontdek veelzijdig Barcelona

Het ligt misschien voor de hand, maar deze wereldstad wil je echt niet overslaan. Het is een van de leukste steden van de Costa Brava. Je bereikt de stad prima met de auto of trein, maar als je aan komt vliegen zie je de stad al in haar volle glorie liggen aan de Middellandse Zee. Barcelona is bekend om de Sagrada Familia, Parc Guell, de Ramblas en het stadsstrand Barceloneta. En we snappen waarom. Die maken het misschien wel de leukste plaats aan de Costa Brava. Maar er zijn nog zoveel verborgen parels. Het eerste werk van Gaudí bijvoorbeeld, Casa Vicens. Verstopt in de wijk Gracia, waar je het voelt, hoort en ziet bruisen. Of de prachtige overdekte markt Mercat de Sant Antoni, waar je de lekkerste olijven of gedroogde worst koopt. Trek je wandelschoenen aan, want dit is een stad waar je van wijk naar wijk doorheen wilt struinen. Absoluut een goede reden om naar de Costa Brava te gaan.

Bewonder het gezellige Calella de Palafrugell

Dit kleine vissersdorpje met nog geen 1.000 inwoners is echt een van die leuke dorpjes aan de Costa Brava die je niet mag missen. Witte huisjes, de baaien en de meest idyllische strandjes kenmerken dit sfeervolle plekje. Mis vooral het strand ‘el Golfet’ niet, met kristalhelder water, omringd door imposante kliffen. Daarnaast geniet je er van een overheerlijke paella in een van de vele restaurantjes die het centrum van het stadje rijk is.

Foto: Calella is een schattig visserdorpje aan de Costa Brava

Volg de kunstenaars naar Cadaqués

Wij snappen helemaal waarom kunstenaars als Salvador Dalí, Pablo Picasso of Joan Miró geïnspireerd raakten door de schoonheid van dit oogverblindend mooie stadje. Het vissersdorp Cadaqués ligt op het meest oostelijke puntje van Spanje, waar de kliffen, rotsen en ravijnen afsteken tegen de hagelwitte huisjes die schitteren in de Spaanse zon. Tip: breng een bezoekje aan het Casa-Museo van Dalí. Dit was de eigen villa van de kunstenaar, waarin hij zijn creatieve ziel en zaligheid heeft gelegd. Nu dus te bezoeken als museum, in een van de meest schilderachtige en leukste steden van de Costa Brava.

Twee boten aan het water met uitzicht op een pittoresk dorpje

Foto: het prachtige vissersdorpje, Cadaques, Spanje

Zon, zee, strand én historie in Begur

Samen met Calella de Palafrugell, Palamós, Platja d’Aro en Tossa de Mar vormt Begur de favorietenlijst van leukste steden aan de Costa Brava waar de Catalanen zélf het liefst hun vakanties of weekenden vieren. De stad is omringd door maar liefst acht verschillende strandjes met allemaal hun eigen karakter. Ga ook op zoek naar de ‘Camí de Ronda’ van Begur. Dit zijn paden die langs de kust van de Costa Brava lopen, met spectaculaire uitzichten en toegang tot verstopte baaien en strandjes. Los van de zee is er in Begur genoeg te doen. Bezoek bijvoorbeeld de ruïnes van het 16e eeuwse kasteel, de Gotische Sint Pieterskerk en de vijf verdedigingstorens in de charmante binnenstad.

wandelpad richting het strand omringd met rotsen

Foto: een van de Camí de Ronda’s, Begur, Spanje

Klein stadje aan de Costa Brava: Pals

Op zoek naar de wat kleinere leuke stadjes aan de Costa Brava? Pals is een klein, charmant stadje op zo’n 1,5 uur rijden vanaf Barcelona. En als we klein zeggen, bedoelen we ook echt klein. Maar zo de moeite waard! ‘Oh’s’ en ‘ah’s’ vallen niet te onderdrukken bij het zien van die prachtige middeleeuwse steegjes, doorkijkjes en pleintjes. Geniet ook van het fantastische uitzicht vanaf de Torre de les Hores, de vijftien meter hoge Romaanse toren uit de 12e eeuw. Pals is ook perfect te combineren met een bezoek aan Begur. Zo sla je twee vliegen in een klap en heb je in één dagdeel twee van de leukste steden aan de Costa Brava gezien!

Dorp met authentieke huisjes en stenen paden

Foto: een kijkje in het historische dorpje Pals, Spanje

Zie jij een vakantie in Spanje wel zitten en spreken een van deze leuke steden aan de Costa Brava jou aan? Bekijk ons ruime aanbod aan accommodaties aan de Costa Brava of check onze vroegboekdeals!

Hi! Ik ben Marleen, één van de reisexperts van Sunweb. Er is niets liever wat ik doe dan reizen! Bij mij ben je aan het juiste adres voor tips over de mooiste plekken in Europa. Waar gaat jouw eerstvolgende vakantie naar toe?