Door |Geüpdatet op: 27 juli, 2016|2.3 min leestijd|

Van een kunststoffen Eiffeltoren tot een zwierige flamencojurk: iedereen heeft wel eens een souvenir mee terug genomen als aandenken aan een memorabele vakantie. Bij sommige mensen hangt zelfs de hele koelkast vol met grappige magneten. Maar let op: er zijn ook souvenirs die je niet mag meenemen vanuit je vakantieadres. Die heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

Fake it till you make it
nep - souvenirs

Een Louis Vuitton-tas, Adidas-shirtje of Chanel-parfum voor een franctie van de normale prijs: het lijkt op vakantie misschien een buitenkansje, maar op Schiphol kan goedkoop nog wel eens duurkoop worden. Namaak goederen invoeren is namelijk in Nederland verboden. Er staat een hoge boete op als je daarmee gepakt wordt. Al mag je voor eigen gebruik maximaal 3 artikelen meenemen.

Geen dierlijke producten
lunch - souvenirs

Het klinkt misschien wat overdreven, maar je moet ook opletten met het invoeren van eten en drinken. Niet alles mag namelijk mee de grens over. Vooral dierlijke producten, zoals kaas, melk, eieren en vlees mogen niet zomaar worden ingevoerd. Hiervoor heb je eerst een zogenoemd gezondheidscertificaat nodig. Dus de belegde bammetjes die je over hebt uit je lunchpakket, kun je beter opeten of weggooien. Snoep en chocolade mag je overigens wel meenemen.

Koraal is mooi, laat het mooi blijven

koraal - souvenirs

Ga je snorkelen in bijvoorbeeld Egypte, dan zie je onderwater de meest kleurrijke koralen voorbij komen. Voor sommige mensen een reden om die als souvenir mee te nemen naar huis. Doe dat niet alsjeblieft niet! Breek je een stuk af, dan gaan de plant en diertjes die daarin zitten dood. Je riskeert bovendien een hoge boete bij de douane. Ook stukjes dood koraal die je op het strand vind mag je niet meenemen.

Zeeschildpadden zijn levend veel leuker
schildpad - souvenir

Ze zijn zo schattig: de karetschildpadden die je kunt zien op Zakynthos en Kefalonië. Maar wist je ook dat dat deze prachtige beesten worden gevangen om hun mooie schild? Daarvan worden sieraden gemaakt, asbakken en wanddecoratie. En die kun je vervolgens weer terugvinden in de plaatselijke souvenirshopjes. Not done!

Kunst & antiek
kunst - souvenirs

Schilderijen, prenten, mozaïeken en beelden horen tot de cultuurgoederen van een land, net zoals antieke voorwerpen: boeken, muziekinstrumenten, edelsmidwerk en meubelen, mag je ze in veel gevallen niet zomaar meenemen. Laat je eerst goed informeren bij de Nederlandse ambassade of de douane van het land waar je het souvenir koopt.

Wil je weten wat je nog meer niet mag meenemen vanuit je vakantiebestemming?  De douane heeft een handige app ontwikkeld voor reizigers: ‘Is dit OK?

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Door mijn passie voor schrijven met reizen te combineren, schrijf ik inspirerende blogs. Ik deel hier graag de leukste reistips voor vakanties door heel Europa zodat jij, net als ik, onvergetelijke herinneringen kunt creëren! Lees je mee?
27 juli, 2016|2 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. Wilma van Cruchten 21 september, 2018 at 7:18 am Beantwoorden

    Mag ik vanuit een winkel gekochte grote schelp meenemen naar Nederland.
    Ben op de Malediven en er zijn zo’n mooie grote schelpen te koop.
    Hoor graag of dit mag

  2. Daniël 18 augustus, 2019 at 4:59 pm Beantwoorden

    Kan ik vanuit Sicilië stenen vanaf het strand meenemen?