Wauw wat een bestemming! Vorig jaar zomer mocht ik als reisleider Chalkidiki ontdekken en het was in één woord geweldig! Er is zoveel te zien en te doen op deze schiereilanden dat één week vakantie eigenlijk te kort is. In deze blog deel ik dan ook graag mijn Chalkidiki tips met jullie.

Chalkidiki bestaat uit vier delen zou je kunnen zeggen: het vasteland en de schiereilanden Kassandra, Sithonia en Athos.

Het vasteland
Op het vasteland vind je prachtige wegen door nog ongerepte natuur, uitgestrekte wijngaarden en olijfbomen. Huur een auto en trek er eens op uit door dat mooie gebied. Neem bijvoorbeeld bij het plaatsje Metamorfossi de afslag naar links richting Metagkitsi en Pyrgadikia en geniet van de prachtige weg dwars door de olijfboomgaarden en de bergen door. Neem af en toe de tijd om te stoppen en geniet van het prachtige uitzicht dat je dan hebt over het derde schiereiland Athos. In het plaatste Pyrgadikia is een lokale taverna aan het water waar niet veel toeristen komen maar waar je wel heerlijk verse vis kunt bestellen. Absoluut een aanrader!

Na even zoeken vind je de mooiste strandjes - Chalkidiki

Kassandra
Het eerste schiereiland Kassandra is een lang en uitgestrekt stuk land. Kassandra is toeristisch gezien het meest ontwikkeld van Chalkidiki. De leukste plaatjes op Kassandra vind ik Polychrono, Pefkohori en Afitos. Om te beginnen met Afitos, dit is één van de oudste plaatsjes van Chalkdiki. Het ligt op een berg waardoor je vanaf de boulevard die je vindt een prachtig mooi uitzicht hebt over de baai. Bij helder weer kun je zelfs het tweede schiereiland Sithonia zien! Ook vind je hier leuke kleine winkels en taverna’s waar heerlijk gegeten kan worden voor een goede prijs. Let wel op tegen de avond als het begint te schemeren zijn hier veel muggen dus de zalf prikweg is geen overbodige luxe ;). De andere 2 plaatsjes, Polychrono en Pefkohori, zijn toeristisch maar wel heel gezellig. In beide gevallen hebben een ze een uitgestrekt strand waaraan een boulevard ligt met heel veel verschillende winkeltjes en restaurantjes. Tip van de reisleisdster: Ga in Polychrono bij de taverna Flegra eten. Te herkennen aan de Papagaaien die bij de ingang zitten. Je kunt deze mooie beestjes aaien of zelfs op je hoofd laten zitten als je wilt. In Pefkohori is een bezoekje aan het visrestaurant Bakalis een absolute aanrader. En als we het dan toch over aanraders hebben: bestel zeker de mixed fish. Je vindt dit gerecht niet op de kaart, maar kunt het wel bestellen.
Tevens niet te missen in Pefkohori is het oude gedeelte. Hoe te vinden? Ga bij de rotonde op de hoofdstraat naar rechts. Je loopt dan van de zee af. Volg deze weg dan kom je vanzelf in het oude centrum. Hier is de sfeer fantastisch! Een paar avonden in de week is hier bij Taverna Ella live muziek en wederom heerlijk eten! Volop genieten!

Het schitterende uitzicht bij Afitos - Chalkidiki

Sithonia & Athos
Op Sithonia, het tweede schiereiland, vind je vooral hele mooie stranden. Bezoek Vourvourou of het geheime strandje tussen Vourvourou en Sarti. Het is even zoeken, maar wat is het daar mooi! Absoluut de lange reis vanaf Kassandra waard!!

En dan het derde schiereiland, Athos. Dit is een heel speciaal stukje Griekenland. Hier wonen namelijk monniken. Het is een beschermd stuk land waar alleen mannen mogen komen. Het prachtige Athos is Unesco Werelderfgoed en ze zich hier dan ook heel strikt aan de regels. Zonder visum is Athos niet te bezoeken, maar let op: per dag worden er ongeveer tien buitenlandse mannen toegelaten. Toch is er een manier om dit schitterende eiland van dichtbij aan iedereen te laten zien. Bij Sunweb bieden we namelijk een Athos cruise aan waarbij je met een schip langs het eiland vaart.

Gregoriat klooster, Mount Athos - Chalkidiki

Thessaloniki
Tot slot wil ik iedereen aanraden de stad Thessaloniki een bezoek te brengen, want deze stad is een bezoek meer dan waard. Naast een groot winkelcentrum in het centrum van Thessaloniki mag je de stad eigenlijk niet bezoeken zonder het oude centrum bezocht te hebben. Er zijn verschillende kerkjes te bezoeken en een deel van de oude stadsmuur staat nog overeind. Vergeet ook de boulevard niet, hier staat het bekende gebouw ‘de witte toren’. Uiteraard zijn er ook vele leuke taverna’s te vinden waar je heerlijk kunt genieten van het uitzicht onder het genot van een ijskoude frappé!!

Conclusie, als je het mij vraagt moet je Chalkidiki zeker gezien hebben!

Hebben jullie nog tips voor Chalkidiki?

31 maart, 2015|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter