Door |Geüpdatet op: 20 september, 2022|6.5 min leestijd|

Het Griekse Chalkidiki heeft een overvloed aan heerlijke stranden. Kristalhelder water, prachtige gele zandstranden en waanzinnige zonsondergangen. Benieuwd of je op schiereilanden Sithonia of Kassandra de mooiste stranden vindt? Om keuzestress te voorkomen hebben wij een top tien van de mooiste stranden van Chalkidiki gemaakt. Let’s go!

1. Het vrolijke oranjestrand van Kavourotrypes

Vraag je locals naar de mooiste stranden van Chalkidiki is, dan wordt Orange Beach van Kavourotrypes vaak als eerste genoemd. Dit pareltje van een strand vind je langs de oostkust op Sithonia, het middelste schiereiland van Chalkidiki. Bij binnenkomst voel je al meteen de vrolijke sfeer; de versiering van rieten parasolletjes is het eerste wat je ziet. Omdat het strand alleen te voet of per boot bereikbaar is, is het nog een beetje een verborgen schat. Waarom dit strand het oranjestrand wordt genoemd? Je vindt er beachbar Orange Beach met heerlijke cocktails.

2. Verken de wilde natuur bij Fava Beach

Een stukje verderop van Karydi beach en het populaire gebied Vourvourou vind je het rustige Fava Beach. Hier is het niet alleen rustig zwemmen met locals, je kan ook op verkenningstocht in de wilde natuur. Trek goede schoenen aan voor een wandeling door het mooie beboste en bergachtige landschap. Boek je een jeepsafari, dan kan je het Itamos-gebergte in. Bovenop de berg heb je een van de beste uitzichten van het eiland. Het strand van Fava Beach is ook niet mis. Het is vooral een perfecte plek voor echte zwemmers. In het diepe heldere water, midden in het groen en met weinig toeristen, doe je een heerlijke work-out.

Fava Beach is een rustig strand in Chalkidiki

Foto: het rustige Fava Beach, Chalkidiki

3. Caribisch zwemmen bij Karydi Beach

Een van de andere mooiste plekken van Chalkidiki is het exotische Karydi Beach, dat niet voor niks Caribisch wordt genoemd. Bij het prachtige gele zandstrand zwem je in een kristalheldere, azuurblauwe zee. Er is weinig wind en veel natuurlijke schaduw, perfect voor een heerlijk dagje relaxen. Hier wil je echt de hele dag onder de Griekse zon liggen. De beste manier om bij dit strand te komen op schiereiland Sithonia is met de auto.

4. Hotel aan zee bij Sani Beach

Een van de mooiste stranden om wakker te worden is Sani Beach. Hier staan veel fijne hotels met prachtig uitzicht vanuit de kamers. Je staat op met de heerlijke zilte zeegeur en rolt zo naar het strand voor een frisse duik. Geen koffie meer nodig! Alles is goed georganiseerd op het strand, met genoeg zachte ligbedjes en parasols te huur. Wil je je vlinderslag oefenen, dan kan dat goed in de twee zwembaden naast het strand. Er zijn ook sportterreinen en parkgebieden. Een leuk weetje: Sani Beach is een populaire badplaats voor Griekse beroemdheden. Welke bekende Griek spot jij?

Badplaats Sani Beach is een goede plek voor een frisse ochtendduik

Foto: populaire badplaats Sani Beach, Chalkidiki

5. Scheur langs Chrousso Beach op een jetski

Zoek je de mooiste stranden van Chalkidiki voor kinderen? Dat is Chrousso Beach, op het schiereiland Kassandra. Op dit lange strand is genoeg te doen, en voor ieder wat wils. Een groot gedeelte van het strand heeft ondiep water, wat perfect is voor de kleintjes. Er is ook veel natuurlijke schaduw op dit stuk strand. De volwassenen hoeven zich ook niet te vervelen, op Chrousso Beach zijn veel watersporten te doen. Scheur je langs op een jetski, relax je liever op een waterfiets of durf je te wakeboarden?

6. Adembenemende zonsondergang op Possidi Beach

Het populaire Possidi Beach is een van de mooiste stranden van Kassandra, Chalkidiki. Het ligt op het puntje van het schiereiland. Pak aan het begin van het strand je ligbedje, daarna is het een kwartiertje lopen naar het uiteinde van het strand. Daar heb je een prachtig uitzicht. Je ziet niks dan zandstrand en de kristalheldere zee zover je kan kijken. Dat komt omdat Possidi Beach een smalle zandbank in zee is waar je aan beide kanten het water in kan. Zet je strandtentje op, en dan is het wachten op de waanzinnige zonsondergang. Vlakbij het strand vind je nog een van de mooiste plekken van Chalkidiki. De bijzondere ruïnes van de tempel van Poseidon, de oude Griekse zeegod, zijn duizenden jaar oud en prachtig om te zien.

Possidi Beach is een strand in Kassandra, Chalkidiki

Foto: Possidi Beach in Kassandra, Chalkidiki

7. Ontdek de onderwater ruïnes bij Toroni Beach

Voor een bijzonder stuk geschiedenis ga je naar het lange strand van Toroni Beach. Vanaf het strand heb je zicht op de indrukwekkende ruïnes van het kasteel Lekythos. Toroni Beach zelf is een van de mooiste stranden van Chalkidiki als je weinig toeristen wilt ontmoeten, met fijne beachbars en restaurantjes. Wil je op avontuur na het zonnebaden? Ga dan snorkelen of duiken bij de baai onder het kasteel. Het water is kristalhelder en je kijkt je ogen uit met de kleurrijke vissen. Maar dat is niet alles: het meest spectaculaire onderwater zijn de ruïnes van de verzonken oude stad. Als je goed kijkt zie je een stuk van de oude muur en een stuk van wat vroeger de haven was. Je kijkt bijna 3000 jaar terug in de tijd!

8. Cultuur snuiven bij Kalithea Beach

Voor een van de mooiste stranden van Chalkidiki, prachtige uitzichten én een leuke culturele bezienswaardigheid ga je naar Kalithea Beach. Het is niet alleen fijn zwemmen hier, je vindt hier ook de oude thermen van Kalithea. Vanaf het strand is het een korte wandeling naar dit voormalige badhuis. Misschien komt de plek je bekend voor: het was het toneel voor films als “The Guns of Navarone”. Tegenwoordig zijn de thermen omgebouwd tot een prachtig monument met grote fonteinen, luxe terrassen en een kunstgalerie. Wandel door de tuinen en neem je fototoestel mee, want de naam Kalithea betekent letterlijk mooi uitzicht! Heb je kinderen mee, check dan van tevoren of er die dag spelletjes of evenementen georganiseerd worden.

Op Kalithea Beach zijn vele bijzondere bezienswaardigheden te vinden

Foto: bijzondere bezienswaardigheden op Kalithea Beach

9. Slenter door het schilderachtige stadje bij Afitos Beach

Ga je naar Afitos Beach, dan ontdek je ook meteen het charmante stadje Afitos. Het schilderachtige stadje is een van de mooiste plekken op Chalkidiki, met een omgeving van sinaasappelbomen, olijfbomen en wijngaarden. Slenter heerlijk langs de bloemrijke huizen, winkels, cafeetjes en Macedonische restaurants. Breng ook een bezoek aan het folkloremuseum, waar je stoffen, keramiek en kunstvoorwerpen kunt zien. Omdat Afitos hoog ligt, heb je een waanzinnig uitzicht, dus neem zeker je camera mee! Genoeg gezien en geproefd? Dan is het heerlijk ontspannen op Afitos Beach, een van de mooiste stranden van Chalkidiki. Ben je tijdens de zomer op het eiland? Check dan even of je het gezellige zomerfestival van Afitos kan meemaken.

10. Luxe loungen op Navagos Beach

Heb je behoefte aan rust en luxe, dan strijk je neer op Navagos Beach. Dit strand ligt wat verborgen, maar als je er eenmaal bent wil je niet meer weg. Navagos Beach is een van de mooiste plekken van Chalkidiki om echt helemaal tot rust te komen. Op de houten banken met knusse kussens is het heerlijk vertoeven en bij de gezellige beachbar haal je exotische cocktails. Heb je honger gekregen? Dan eet je hier heerlijke visgerechten en salades. Plof ook lekker een paar uurtjes neer in een hangmat voor een fijn dutje. Naar dit strand wil je snel terug!

Navagos Beach is de perfecte plek om tot rust te komen

Foto: kom tot rust op Navagos Beach, Chalkidiki

Of je nu graag aan watersport doet of gewoon lekker wilt zonnebaden: op de mooiste stranden van Chalkidiki kan het. Met Sunweb boek je een accommodatie in Chalkidiki vlakbij je favoriete strand en ontdek je wat het Griekse eiland nog meer te bieden heeft. Welk strand staat bovenaan jouw lijstje?

Hi! Ik ben Marleen, één van de reisexperts van Sunweb. Er is niets liever wat ik doe dan reizen! Bij mij ben je aan het juiste adres voor tips over de mooiste plekken in Europa. Waar gaat jouw eerstvolgende vakantie naar toe?