Door |Geüpdatet op: 27 juli, 2019|3.2 min leestijd|

Afgelopen zomer ging ik op vakantie naar de culturele schatkamer van de Middellandse Zee, Malta. Zoals de bijnaam al doet vermoeden konden we oneindig lang cultuur snuiven, maar ik had nooit verwacht dat we er ook ontzettend goed konden relaxen in de zon en van een waanzinnig uitgaansleven konden genieten! 

Bezienswaardigheden op Malta

Een dagje Valletta is een echte aanrader; een super leuk stadje met fantastische, eeuwenoude bouwwerken. De oude stadsmuren hebben ook nog steeds een functie, want er zijn leuke restaurantjes in te vinden waar je ’s avonds heerlijk kunt eten. Ook erg spannend is dat achter de dikke stadsmuren van Valletta nog bijna dagelijks de kanonnen worden gebruikt. Uiteraard nu ter demonstratie, om zo te laten zien hoe deze vroeger gebruikt werden. Mijn advies: breng een bezoekje rond 12.00 uur of 16.00 uur bij de kanonnen.

Een ander leuk dagje uit vond ik een bezoek aan het sfeervolle Mdina, de oude hoofdstad van Malta: wat een pracht en praal! Sowieso vind je op heel Malta nog diverse oude kerken, opgravingen en in Mdina ook catacomben. Cultuur op en top.

Malta - Valetta

Stranden op Malta

Na zoveel cultuur was het voor ons tijd voor wat natuur en ontspanning. Daarom bezoeken wij met een bootje de Blue Grotto. De zee is in deze grotten zó blauw dat het bijna onwerkelijk lijkt. Vervolgens varen we door naar naastgelegen eilandje Comino. Dit kleine, prachtige eilandje is vrij vlak, heeft amper wegen en er is bijna geen bevolking te bekennen. Net zoals de Blue Grotto heeft hier een van de bekendste stranden hetzelfde extreem blauwe zeewater. Wij kiezen echter voor een andere optie en besluiten een stukje te gaan wandelen over het eiland. Uiteindelijk komen we vanzelf bij een ander klein strandje terecht. Qua kleur minder fel, maar minstens net zo helder en een stuk rustiger.

Wanneer je op Malta verblijft is zonnen ook goed mogelijk hoor, want bij Mellieha heb je een prachtig zandstrand en bij onder andere Bugibba ligt aan de boulevard een soort steenplateau waar je prima kunt zonnen. Vergeet niet om je snorkelset mee te nemen, want ook onder water is Malta het bezichtigen waard!

Malta - Comino

De Maltese keuken

Nieuwsgierig naar het nachtleven op Malta gaan we eerst een hapje eten voor het leggen van een goede bodem. Malta is vroeger Engels geweest en dat zie je nog aan diverse invloeden: men rijdt links, Engels is de tweede, door iedereen goed gesproken, taal en ook het bekende Engelse ontbijt is hier overal te krijgen. Bij het diner merk je echter wat minder van deze invloeden en meer van het nabijgelegen Sicilië en Afrika. Dat gemixt met typisch Maltese invloeden et voila: je hebt een heel bijzondere keuken. Geniet bijvoorbeeld van de snack ‘Hobz biz-zejt’ of van ‘Zalzett’ bij het diner. Andere tips waar ik persoonlijk geen genoeg van kon krijgen zijn Gbejniet (schapenkaas) of Qubbajt (noga). De echte specialiteit is echter Fenek; een veelbelovend gerecht met konijn en vaak geserveerd met spaghetti. Tja, daar moet je van houden…

Drankjes en dansen

Daarna is het tijd voor een drankje en daarvoor is St. Julians de place to be: het is dé uitgaansplaats van Malta. Wat gezellige shisha barretjes, terrasjes en clubs wisselen elkaar hier af. Genoeg voor een (of een paar) gezellige avondjes uit. Ook een niet te missen event voor iedereen die op zoek is naar een leuk feestje, is de jaarlijkse ‘Isle of MTV’. Een gratis jaarlijks terugkerend concert, waar grote artiesten (dit jaar stond o.a. Martin Garrix achter de draaitafels) hun kunsten vertonen!

Al met al is er op dit eiland dus echt van alles te vinden met genoeg smakelijke ingrediënten voor een heerlijke vakantie, vol cultuur, ontspanning en lekker eten!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?