Door |Geüpdatet op: 13 februari, 2024|5.1 min leestijd|

Relax op de heerlijke stranden van de Costa Brava, wandel in de prachtige Pyreneeën, geniet van de ruige natuur in Costa de Almería of haal je culturele hart op in Andalusië. Waar je ook van houdt, er zijn genoeg mooie plekken in Spanje om op vakantie te gaan. Wij hebben de mooiste vakantiebestemmingen in Spanje voor je op een rij gezet.

Het hele jaar zon op de Canarische eilanden

Een van de populairste vakantieplekken van Spanje zijn de mooie Canarische eilanden. En terecht, want het is er heel het jaar mooi weer! En of je nu van zonnebaden op het strand houdt, of een actieve natuurvakantie zoekt, op deze eilanden kan het allebei. Tenerife is het grootste eiland met de hoogste berg van Spanje: de Pico de Teide. In het noorden wandel je in een oase van groen en in het zuiden relax je op een van de vele stranden. Het eiland Fuerteventura heeft uitgestrekte, goudgele en soms zelfs witte stranden. Er staat bijna altijd een lekker windje waardoor het een ideale bestemming is voor surfers. Op het vulkanische eiland Lanzarote hike je langs kraters in het nationale park Timanfaya en bezoek je de Jameos del Agua grotten. Natuurlijk zijn er hier ook prima stranden om bij te komen van je avonturen. Ook populair zijn de eilanden Gran Canaria en La Palma.

De Pico de Teide in Tenerife is het hoogste gebergte van Spanje

Foto: de Pico de Teide in Tenerife

Ruige natuur en rust in Costa de Almería

Tot rust komen aan de kust terwijl je geniet van prachtige natuur? Dat doe je aan de Costa de Almería, één van de mooiste bestemmingen in Spanje. Aan deze costa wonen niet alleen weinig mensen, er komen ook minder toeristen dan in andere Spaanse gebieden. Heerlijk rustig dus. De natuur is daarentegen minder rustig. Het vulkanische Cabo de Gata-Níj́ar is ruig en het grootste natuurpark van Costa de Almería én Spanje. Via de mooie wandelroutes in dit park loop je langs pareltjes van stranden, zoals Playa de los Muertos. Dit fijne zandstrand wordt omringd door prachtige natuur en is het mooiste strand van Spanje. Neem je snorkelset mee, want het zeewater is hier helderblauw. Let wel op: de looproute naar het strand is een pittige afdaling en daardoor iets minder geschikt voor kinderen of als je slecht ter been bent.

Lange brede stranden aan de Costa Brava

Geniet van heerlijke luie stranddagen aan de Costa Brava. Aan deze kust wisselen lange brede stranden zich af met prachtige, kleine baaitjes. De regio staat vooral bekend om party hotspots Lloret de Mar, Blanes en Malgrat de Mar. Maar daaromheen zijn genoeg plaatsen die rustiger zijn en zeker de moeite waard om te bezoeken. Tossa de Mar bijvoorbeeld. Een idyllisch dorpje met kleine straatjes in het centrum en terrasjes aan de kust. Ook Cadaqués is zo’n schilderachtig stadje met allemaal witte huisjes aan het helderblauwe water. Een prachtig contrast van kleuren! De Costa Brava is daarnaast een mooie uitvalsbasis voor een tripje naar Barcelona, een van de mooiste steden van Spanje.

Het strand van Lloret de Mar met een prachtig roze lucht

Foto: het prachtige strand van Lloret de Mar

De Pyreneeën, de mooiste bestemming in Spanje met natuur

Steile bergtoppen, diepe ravijnen, prachtige valleien en uitgestrekte bossen, in de Pyreneeën haal je als natuurliefhebber je hart op. Het is een van de mooiste vakantieplekken van Spanje om te wandelen. In dit wilde landschap vind je ook pittoreske bergdorpjes en mooie kerken, kloosters en forten. De twee grootste nationale parken in de Pyreneeën zijn Ordessa y Monte Perdido en Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici. Hier zie je gemzen, steenarenden, vossen en met een beetje geluk zelfs beren. De Pyreneeën zijn niet alleen mooi in de zomer, ook in de winter is het een van de mooiste vakantiebestemmingen van Spanje. Met zo’n 520 kilometer aan skipistes kun je er geweldig wintersporten!

Andalusië: Sevilla, Granada en Costa de la Luz

Voor het echte Spanje ga je naar Andalusië. Naast Costa de Almería die we al genoemd hebben, vind je er Costa de la Luz. Deze rustige costa wordt de kust van het licht genoemd omdat er meer dan 3000 zonuren per jaar zijn. Lekker zonnig dus en ook nog eens rijk aan cultuur. Geniet van de plaatselijke tapas in idyllische vissersdorpjes en doe een kleurtje op in een van de vele baaitjes. De hoofdstad van Andalusië is Sevilla en die is ook zeker een bezoek waard. Bewonder de kathedralen en musea, geniet van de traditionele keuken en bezoek een flamenco-show. Van alle mooie vakantieplekken in Spanje is de stad Granada de meest sprookjesachtige. Door de Moorse invloeden lijkt het wel alsof je in Marokko bent. Het islamitische paleis Alhambra is prachtig en doet het bijzonder goed op foto’s. Voor een fijn terrasje ga je naar het bruisende hart van Granada: het Bib-Rambla plein. Bestel een drankje en geniet van de gezelligheid om je heen.

Een modern gebouw in Sevilla, wat de hoofdstad van Andalusië is

Foto: een bezoekje aan het moderne Sevilla is zeker aan te raden

De Balearen: Mallorca, Ibiza en Menorca

Mallorca en Ibiza, wie kent ze niet? Deze mooie vakantieplekken in Spanje zijn heel populair, en dat is niet voor niets. Je kunt er namelijk niet alleen goed feesten, het zijn ook nog eens prachtige eilanden om te ontdekken. Mallorca heeft naast lange stranden ook waanzinnig mooie baaitjes waar je heerlijk tot rust komt. Ook Ibiza heeft idyllische baaien, versierd met pijnbomen, turquoise blauw water en prachtige rotsformaties. En vergeet de authentieke Spaanse dorpjes niet, met kleine tapasbars waar je heerlijk eet. Menorca is het kindvriendelijkste eiland van de Balearen. Geniet van je vakantie in een klein plaatsje of zoek de gezelligheid op in een van de drukkere badplaatsen. De stranden zijn schitterend.

Uitkijkpunt op de Balearen waarbij je palmbomen, een blauwe zee met bootjes en een rots ziet

Foto: idyllische uitkijkpunten op de Balearen

En, welke van deze mooie vakantieplekken in Spanje spreekt jou het meest aan? Ga je voor natuur, strand, cultuur of alledrie? Boek je accommodatie in Spanje bij Sunweb en ontdek het zelf!

 

Hi! Ik ben Marleen, één van de reisexperts van Sunweb. Er is niets liever wat ik doe dan reizen! Bij mij ben je aan het juiste adres voor tips over de mooiste plekken in Europa. Waar gaat jouw eerstvolgende vakantie naar toe?