Door |Geüpdatet op: 20 september, 2022|4.5 min leestijd|

Ibiza staat bekend als feesteiland, maar je beleeft een heel andere vakantie aan de rustige kant van het eiland. In het noorden zijn rustige strandjes waar de locals heen gaans, ontdek je de traditionele dans van Ibiza en proef je de authentieke Ibiziaanse keuken. Wil je de rustige plekken op Ibiza vinden? Deze 5 tips zijn écht de moeite waard.

1. Huur een boot en ervaar de rust midden op zee

De zeegeur, het gevoel van de deinende golven en de strakblauwe lucht: op een boot ervaar je ultieme vrijheid en ontspanning. Op veel plekken op Ibiza huur je een plekje op een catamaran waar je met andere toeristen Ibiza vanaf het water bewondert. Vind je de grotere catamarancruises wat te druk, dan boek je vanaf de haven van San Antonio gemakkelijk een privéboottocht. De schipper vaart je naar allerlei fijne strandjes waar je lekker kan zonnen, weg van de toeristen. Tussendoor maak je een stop op de beste plekken voor een duik en om te snorkelen. Met een drankje op het dek en de oneindig blauwe hemel boven je, heb je écht een paradijsje op zee. Ga je voor luxe? Gun jezelf dan een privéjacht en geniet ultiem van de rustige kant van Ibiza.

2. Ontdek het traditioneel Ibiza in San Miguel

Benieuwd in welk dorp je de tradities van Ibiza leert kennen? Dat doe je in het charmante dorp San Miguel aan de rustige, noordelijke kant van Ibiza. In dit nostalgische dorp is er wekelijks een ambachtelijke markt. De kramen bieden typisch Ibiziaanse producten aan zoals geitenkaas, handgemaakte sieraden en gebakjes. Blijf zeker tot de middag om een optreden van de traditionele volksdans van Ibiza mee te maken: ‘Ball Pagès’. De mannen en vrouwen dragen kleurrijke kostuums en dansen vaak op livemuziek. Het is prachtig om te zien! Voor een heel andere traditie ga je op zondag vóór zonsondergang naar de kleine baai Cala Benirras, vlak buiten het dorp. Al sinds de jaren 60 vieren hippies hier het Fiesta de los Tambores, waarbij muzikanten samenkomen met drums en trommels. Dat is nog eens een gezellige afsluiter van je dag!

Op de markt van San Miguel kun je verschillende productjes vinden

Foto: souvenirs op de markt van San Miguel, Ibiza

3. Relax op de rustige stranden met de locals

Wil je de toeristische stranden vermijden en ga je liever zwemmen aan de rustige kant van Ibiza? Ga dan naar deze drie fijne stranden in het noorden van het eiland. Oefen je Spaans nog even, want hier zwem je vooral met locals. Allereerst is Cala d’en Serra een echte aanrader. Dit prachtige gouden zandstrand met kristalhelder water is benoemd tot een van de mooiste stranden van Europa, en dat beamen wij helemaal: wauw! Iets verderop van dit strand kom je bij Cala Xuclar, een kleine baai omgeven met dennenbomen en vissershutjes tegen de rotsen. Bezoek hier ook het schattige dorpje Sant Joan de Labritja. Check even wanneer de hippiemarkt is, want ook die is de moeite waard. De derde is Cala Xaracca, een kleine, verborgen baai in de buurt van het stadje Portinatx. Je spieren lekker ontspannen na het duiken? Links van het strand vind je een natuurlijk modderbad. Dat is pas relaxen, heerlijk ver van de drukte.

4. Cultuursnuiven in het dorpje Santa Eulalia

Heb je behoefte aan een dagje cultuur, dan ben je op de juiste plek in Santa Eulalia. Dit pittoreske dorp ligt in het oosten, ook een rustige kant van Ibiza. Slenter heerlijk door het centrum met leuke kunstgaleries en boetiekjes. Breng ook een bezoek aan het sierlijke witte kerkje Puig de Missa, bovenop de heuvel. Het uitzicht is hier prachtig, neem daarom zeker je fototoestel mee! Naast de kapel vind je het bijzondere museum voor etnografie. Hier bewonder je oude voorwerpen van de traditionele cultuur van Ibiza, zoals visuitrusting, kleding en sieraden. Heb je zin om de Ibiziaanse keuken te ontdekken, loop dan in de richting van de gezellige lange boulevard. Zie je een terras vol locals? Dan weet je dat je daar de lekkerste tapas en paella proeft. Vergeet niet een kan met fruitige sangria te bestellen, dat heb je wel verdiend na zo’n actiedag.

in het dorpje Santa Eulalia is een klein kerkje Puig de Missa te vinden

Foto: kerkje Puig de Missa in dorpje Santa Eulalia

5. Geniet van de natuur in Ses Salines

Heb je de rustige kant van Ibiza uitgespeeld en ben je op zoek naar een leuke dagtrip? Vaar dan binnen een uurtje naar natuurpark Ses Salines op het eilandje Formentera. In het park wandel je door een naaldbos met prachtige trekvogels die boven je rondvliegen. Waai lekker uit in de duinen en op het strand Platja de Salines. Een deel hiervan is bestemd voor nudisten, maar omdat het een lang strand is, zijn er ook genoeg rustige plekken om in bikini of zwembroek te zonnebaden. Heb je geluk, dan spot je hier ook roze flamingo’s. Loop je daarna weer terug door het park, dan wandel je over de zoutmeren waar bergen zout wordt gewonnen. Wist je dat dit zout in Ibiza ook wel het ‘witte goud’ wordt genoemd? Mocht je benieuwd zijn naar de smaak, je vindt overal op Ibiza winkeltjes die het typische ‘Sal de Ibiza’ verkopen. Ontdek meer over de bezienswaardigheden in Formentera.

Heb je ook zin in vakantie aan de rustige kant van Ibiza? Met Sunweb boek je een fijne accommodatie op Ibiza in het noorden van het eiland. Welke rustige plekken en ontspannende activiteiten staan op jouw lijstje?

Hi! Ik ben Marleen, één van de reisexperts van Sunweb. Er is niets liever wat ik doe dan reizen! Bij mij ben je aan het juiste adres voor tips over de mooiste plekken in Europa. Waar gaat jouw eerstvolgende vakantie naar toe?